به گزارش «شیعه نیوز»، معاون حج و عمره مرکز پزشکی حج و زیارت از احتمال فراوان برگزاری حج تمتع با حضور زائران کشورهای مختلف خبر داد و گفت: فکر میکنیم دستورالعملهای سختگیرانه عربستان کاهش یابد، اما تاکنون سعودیها هیچ دستورالعملی را ارائه نکردهاند.
برای دومین سال پیاپی دولت عربستان در اعلام شرایط برگزاری حج تمتع تعلل کرده است. سال گذشته با شیوع کرونا احتمال لغو حج وجود داشت اما عربستان رسماً برگزاری یا عدم برگزاری حج را اعلام نمیکرد و همین مسئله موجب بلاتکلیفی همه کشورهای اسلامی شد. البته تعدادی از کشورها حتی قبل از اعلام عربستان مبنی بر حضور نداشتن زائران در حج تمتع، انصراف خود را اعلام کردند اما دولت عربستان به حدی اعلام مواضع رسمی خود را به تعویق انداخت که عملاً کشورهای اسلامی نمیتوانستند برای حضور به موقع زائران در این مناسک برنامهریزی کنند.
امسال نیز اگرچه باید از حدود یک ماه پیش عربستان رسماً برگزاری یا عدم برگزاری مراسم حج را با حضور داشتن یا نداشتن زائران کشورهای اسلامی اعلام میکرد، اما همچنان خبری رسمی از سوی عربستان منتشر نشده است و همه کشورها در بلاتکلیفی به سر میبرند و در این میان یکهتازی عربستان در تصمیمگیری به حدی است که کشورهای اسلامی، سازمان کنفرانس اسلامی و حتی خبرنگاران و رسانههای داخلی عربستان نمیتوانند در خصوص مناسک حج آینده سؤال کنند یا مطالبهای داشته باشند.
در صورت برگزاری حج تمتع و حضور زائران ایرانی در این مناسک، مسئله مهم سلامت زائران خواهد بود و مرکز پزشکی حج و زیارت مسئول مستقیم حفظ این سلامت است. بر همین اساس با طاهر درودی، معاون حج و عمره مرکز پزشکی حج و زیارت، گفتوگو کردیم.
طاهر درودی در گفتوگو با ایکنا به تشریح فعالیتهای معاونت حج و عمره مرکز پزشکی حج و زیارت پرداخت و گفت: با توجه به شرایط خاصی که در سال گذشته وجود داشت، سعودیها حج را محدود برگزار کردند و هیچ ورود و خروجی وجود نداشت. در حج سال گذشته عمدتاً اتباع که در سفارتخانهها حضور داشتند یا در عربستان بودند به عنوان زائر سایر کشورها در حج شرکت کردند.
احتمال فراوان برگزاری حج تمتع
وی در خصوص شرایط حج تمتع در سال جاری اظهار کرد: امسال با توجه به جدیتر شدن مسئله واکسن و این احتمال که مشکلات واکسنهای موجود تا چند ماه آینده(قبل از آغاز مناسک حج) حل شود، احتمال برگزاری حج تمتع خیلی بیشتر شده است ولی در نهایت با توجه به پیشنهادهایی که دانشگاه امالقراء عربستان به عنوان دانشگاه مبدأ پزشکی برای وزارت حج عربستان مطرح میکند، وزارت حج عربستان در این خصوص تصمیم خواهد گرفت. این دانشگاه سال گذشته دستورالعمل بسیار سختگیرانهای را پیشنهاد کرده بود که به دلیل شرایط خاص سال گذشته طبیعی بود، اما امسال با توجه به اینکه پروتکلهای درمانی بهتری ارائه شده و تیمهای درمانی یاد گرفتهاند که بیماری را چگونه مدیریت کنند، فکر میکنیم که دستورالعملهای سختگیرانه کمتر شود اما تاکنون سعودیها هیچ دستورالعمل جدیدی را ارائه نکردهاند.
معاون حج و عمره مرکز پزشکی حج و زیارت با اشاره به اینکه این مرکز تمام اقدامات لازم را در سال گذشته برای حضور زائران ایرانی در حج انجام داده بود اما حج از سوی عربستان برای همه کشورهای اسلامی ممنوع اعلام شد، گفت: سال گذشته معاینات پیش از حج به صورت سختگیرانهتر انجام و دستورالعملهایی از سوی مرکز و وزارت بهداشت آماده و از آنها استفاده شد. سال گذشته محدودیتهای سنی برای حضور زائران در نظر گرفته شد و زائرانی که بیماری زمینهای داشتند تقریباً از حضور در حج حذف شدند، یعنی به عنوان مستطیع شناخته نشده و تأییدیه پزشکی دریافت نمیکردند، اما امسال هنوز عربستان دستورالعملی را صادر نکرده تا براساس آن معاینات انجام شود.
احتمالات پزشکی و بهداشتی برگزاری حج تمتع
درودی از برگزاری دو جلسه مشاوره و هماهنگی با پزشکان استان تهران طی هفته گذشته خبر داد و گفت: در این باره هماندیشی انجام و پیشنهادها و طرحهای جدید در خصوص نحوه شرکت در حج ارائه شده و قرار است با پزشکان سایر استانها نیز جلساتی را برگزار کنیم.
معاون حج و عمره مرکز پزشکی حج و زیارت در پاسخ به اینکه در صورت برگزاری حج، پزشکان باتجربه به حج اعزام میشوند یا پزشکان حجاولی نیز حضور خواهند داشت؟ بیان کرد: به طور معمول هر سال حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد پزشکان در دورههای قبل حضور داشته و باتجربهاند و بقیه پزشکان حج اولی هستند.
وی ادامه داد: در هر حج ۲۰ تا ۲۵ درصد نیروها حجاولی هستند تا در کنار پزشکان باتجربه در حج نیروسازی صورت گیرد، اما امسال استثنائاً به دلیل وجود شرایط خاص، ترجیح مرکز پزشکی این است که عمده پزشکان باتجربه باشند و به احتمال زیاد از نیروهای سالاولی خیلی کمتر استفاده خواهد شد. قاعدتاً سعودیها این اجازه را به کشورهای اسلامی نخواهند داد که با تمام ظرفیت و سهمیه خود در حج شرکت کنند.
تزریق واکسن یکی از شروط عربستان خواهد بود
درودی در پاسخ به اینکه به احتمال زیاد یکی از شروط عربستان برای حضور زائران در این کشور تزریق واکسن کرونا خواهد بود، در این راستا چه برنامهای وجود دارد؟ گفت: تزریق واکسن در عربستان توجیه علمی ندارد، چراکه بعد از تزریق واکسن، باید زمان بگذرد تا ایمنی و اثربخشی واکسن در بدن فرد ایجاد شود. به همین دلیل بعید است که مسئله تزریق واکسن در عربستان مطرح باشد، اما به احتمال زیاد عربستان اعلام خواهد کرد که زائران باید قبل از ورود به عربستان واکسن زده باشند. بر همین اساس رئیس سازمان حج و زیارت و رئیس مرکز پزشکی حج و زیارت با وزیر بهداشت مذاکراتی داشتند و وزیر بهداشت اعلام کردهاند که اگر قرار بر برگزاری حج تمتع باشد، وزارت بهداشت تأمین واکسن(چه ایرانی و چه خارجی) حجاج را تقبل میکند. این قول را وزیر بهداشت برای تأمین واکسن حجاج دادهاند که البته تعداد آن قابل توجه و زیاد نیست و قابل تأمین است.
وی در پاسخ به اینکه عربستان در دعوت از کشورها برای مذاکرات حج تعلل کرده است و در صورت تعلل بیشتر، آیا آمادگی دارید که در زمانی محدود معاینات و اقدامات لازم را برای مهیا کردن حجاج انجام دهید؟ گفت: البته هنوز خیلی دیر نیست؛ متأسفانه سال گذشته به دلیل تعلل سعودیها عملاً همه کشورهای اسلامی سردرگم بودند. امسال هم اگرچه مثل سال گذشته هنوز خیلی دیر نشده است اما در قیاس با سالهای قبل، که حج به صورت معمول برگزار میشد، همه کشورها از برنامههای خود عقب هستند، ولی هم در قسمت دارو و تجهیزات و هم منابع انسانی و پرسنلی کارها در حال انجام است تا در صورت اعلام عربستان با حداکثر تلاش اقدامات صورت گیرد.
درودی اعلام کرد: در سال گذشته به دلیل برگزار نشدن حج، فرصتی فراهم شد تا برخی قوانین و مسائل مرکز پزشکی حج و زیارت بررسی شود که هم سازمان حج و زیارت و هم مرکز پزشکی بازبینیهایی را انجام دهند. پروتکلهای دارویی را بازنگری کردیم؛ همچنین پروتکلهای درمان، تجهیزات پزشکی که باید به عربستان فرستاده شود، مباحث درمان و استانداردهای پذیرش و معاینه بیمار و ... بازنگری و ایرادها موجود در حال برطرف شدن است. در واقع آسیبشناسی کاملی در مرکز انجام شده است.