۰

گزارشی از وضعیت شیعیان در کره جنوبی

کره جنوبی کشوری است که برای مدت ها مستعمره چین بود و از قرن ۱۵ تا قرن ۲۰ آخرین سلسله پادشاهی که جوسان نام داشت برای ۵۰۰ سال به این شبه جزیره حکومت می کرد.کینگ سه جونگ آخرین پادشاه کره بوده که مردم کره بسیار به او احترام قائل هستند؛ او مخترع الفبای هانگول است و با اختراع این خط دیگر نیازی به رسم الخط دشوار کره ای نبود.
کد خبر: ۱۹۴۱۷۶
۱۰:۰۵ - ۰۲ شهريور ۱۳۹۸

به گزارش «شیعه نیوز»، کره جنوبی کشوری است که برای مدت ها مستعمره چین بود و از قرن ۱۵ تا قرن ۲۰ آخرین سلسله پادشاهی که جوسان نام داشت برای ۵۰۰ سال به این شبه جزیره حکومت می کرد.کینگ سه جونگ آخرین پادشاه کره بوده که مردم کره بسیار به او احترام قائل هستند؛ او مخترع الفبای هانگول است و با اختراع این خط دیگر نیازی به رسم الخط دشوار کره ای نبود.

در دوران سلسله جوسان آیین رسمی شبه جزیره از بودا به کنفسیوس تغییر می کند، از قرن ۴ میلادی بودا از چین واره کره می شود، اما از قرن ۱۵ میلادی به بعد مذهب این کشور به آیین کنفسیوس تغییر داده می شود. مردم کره به دلیل پایبندی به بودا حتی پس از ورود کنفسیوس به کشورشان به آیین بودا وفادار بودند، از سال ۱۹۱۰ به مدت ۳۵ سال این کشور مستعمره ژاپن می شود؛ اما پس از حمله آمریکا به ژاپن، این کشور از کره خارج می شود و پس از آن قسمت شمالی کره تحت تصرف شوروی و شبه جزیره کره یا همان کره جنوبی تحت تصرف آمریکا قرار می گیرد.

پس از جدایی کره شمالی از کره جنوبی، کره شمالی برای تصرف کره جنوبی به این کشور حمله می کند، اما توفیقی کسب نمی کند و مردم ترکیه و حکومت آمریکا به کره جنوبی در این جنگ یاری می رسانند و در حال حاضر مردم کره جنوبی نسبت به ترکیه علاقه وافر دارند. در حال حاضر بین کره شمالی و جنوبی آتش بس حاکم است.

حجت الاسلام موذنی کارشناس مسائل فرهنگی است که چندماه را برای تبلیغ اسلام به کره جنوبی رفته است. او مطالب جالبی از وضعیت اسلام و شیعیان در کره جنوبی به خبرنگار شفقنا گفته که گزارش کامل آن در پی می آید:

نمایی از خصوصیات و ویژگی های مردم کره جنوبی

«ضریب هوشی مردم کره بالا بوده و به لحاظ کم خوابی و عدم استراحت سومین کشور جهان و از نظر ساخت کشتی نخستین کشور دنیا، دومین کشور از جهت تلاش، نخستین کشور از نظر سرعت اینترنت و آی تی، پنجمین تولید کننده اتومبیل و ششمین کشور جهان به لحاظ حجم اقتصادی هستند که رتبه های دیگری نیز برای این کشور به ثبت رسیده است.

یکی از نکات مهمی که در بین مردم کره جنوبی بارز است، سخت کوشی آن ها بوده و از نظر طولانی ترین ساعت کاری در دنیا اول هستند، در این کشور زنان دوشادوش مردان کار می کنند و در شهر سئول یک مرد تنها نمی تواند با کار کردن از پس هزینه ها بر آید، اما یکی از مشاغل مهم این کشور فروش لبنیات است.

ساعت حضور دانش آموزان در مدارس بالا بوده و در دوره دبیرستان از ساعت ۷ صبح تا نه شب در مدارس حضور دارند.در کره رقابت های تحصیلی را در مهدهای کودک نیز می توان دید و مهدهای برتر آزمون ورودی دارند، این رقابت تا دانشگاه ادامه دارد، خانواده ها در ایام کنکور هدایای بسیاری را به معابد تقدیم می کنند تا فرزندان شان در کنکور موفق شوند.

مصرف مشروبات الکلی در کره بسیار بالا بوده و یکی از دلایل آن فشار کاری بالا است؛ آمار خودکشی در کره جنوبی هم بسیار بالا بوده و در دنیا دومین کشور از این حیث به شمار می رود که ساعت کاری بالا و فشار زندگی و سرخوردگی از دلایل مهم آن است.

ظاهرگرایی و رسیدن به ظاهر از نکات دیگری است که در مردم کره بارز بوده و اگر با کسانی که ظاهر مناسبی ندارد روبه رو شوند، نسبت به آن ها با نگاه شخصیت پایین می نگرند و از همین رو کلیساهای لوکس در این کشور بسیار دیده می شود، در همین راستا از هر پنج خانم کره ای، یک نفر جراحی پلاستیک کرده و از نظر استفاده خانم ها از لوازم آرایشی هم جزو کشورهای مشهور هستند.

مردم کره بسیار قانونمدار هستند و بعضا افراد را با آدم آهنی مقایسه می کنند؛ مثلا در رانندگی این قانونمداری مردم کره به شکل بارز دیده می شود. همچنین کره به لحاظ نگهداری از سالمندان جزو پنج کشور جهان بوده و به سالخورگان احترام بالایی قائلند، مثلا در شلوغ ترین ساعات مترو، اگر صندلی های سالمندان خالی باشد، کسی روی آن ها نمی نشیند. کره ای ها به سگ علاقه فراوانی دارند و در حال حاضر زادو ولد کاهش پیدا کرده و سگ جای فرزندان را گرفته، لذا دولت برای زاد و ولد سیاست های تشویقی گذاشته است.

مردم کره در مطالعه یکی از مردمان سرآمد دنیا هستند و دانش آموزان ملزم می شوند که کتب را حفظ کنند. مردم کره از اینترنت و فضای مجازی استفاده بالایی دارند و این فضا برای مردم کره یک حقیقت غیرقابل انکار است؛ فیلترینگ در اینترنت کره جنوبی برای برخی از کلمات حساس مانند داعش و امور تروریستی وجود دارد.

استفاده بسیار بالای مردم کره از اینترنت باعث شده که مردم مشکل بینایی بالایی پیدا کنند. مردم کره اگر پدیده ای را در اینترنت نبینند، نمی توانند آن را باور کنند و به همین دلیل نسبت به شیعه اطلاعات خاصی ندارند، اما برعکس اهل سنت و وهابیت در بین مردم کره شناخته شده است.

مردم کره جنوبی بسیار خونسرد و عاشق موسیقی هستند، «کی پاپ» موسیقی مخصوص کره بوده و شهرت جهانی پیدا کرده است. مردم کره عاشق بازی های کامپیوتری هستند و تمایل فراوانی به خوردن غذا در کافی شاپ ها دارند، در حدی که حتی بسیاری از منازل سئول آشپزخانه ندارند. مردم کره بسیار مقلد هستند، به گونه ای که اگر یک نفر در دانشگاه نفر اول باشد همه نگاه می کنند که او چه کار کرده تا موفق شده، همچنین مادی گرایی و فقدان معنویت در کره بسیار مشهود است.»

 

وضعیت ادیان در کره جنوبی

کل جمعیت کره ۵۶ میلیون نفر بوده و حدود نیمی از مردم آن اظهار نموده اند که هیچ ترجیح مذهبی نداشته و فاقد سازوکار دینی هستند، آن ها بیان می کنند ما به سازوکارهای علمی معتقد هستیم و تعداد این افراد به ۴۶ و نیم درصد از کل جمعیت می رسد.

۲۹ درصد مردم مسیحی شده اند و از این تعداد ۱۸ درصد پروتستانی هستند و به دلیل علاقه شدید مردم کره به آمریکا گرایش به پروتستان بیشتر است. ۲۳ درصد مردم نیز بودایی هستند. این رواج مسیحیت در کره طی ۶۰ سال اخیر اتفاق افتاده است.

 

ورود اسلام به کره جنوبی همزمان با جنگ دو کره

آشنایی مردم کره جنوبی با اسلام از قرن نهم میلادی آغاز شد و تجار مسلمان در این کشور رفت و آمد می کردند. در قرن ۱۵ نیز با نفوذ مغول ها اسلام به کره وارد می شود که با آمدن کنفسیوس اسلام توفیقی نداشت، اصلی ترین ورود جدی مسلمانان به کره در سال ۱۹۵۵ و همزمان با جنگ دو کره بود؛ سربازان ترک در این سال با ورود به پادگان های کره آغاز به تبلیغ اسلام کردند.

عده کمی از مردم کره نیز پیرو ادیان محلی هستند و در این میان ۳۰۰ هزار نفر مسلمان هایی هستند که در کره زندگی می کنند و تعداد مسلمانان بومی به ۳۰ هزار نفر می رسد؛ البته با تمام اوصافی که موجود است، به دلیل مسافر و مهاجر بودن مسلمانان و یا سخت بودن مسلمانی در کره جنوبی نمی توان آمار دقیقی از تعداد مسلمانان این کشور ارائه داد.

 

۵۰ نفر از مردم بومی کره جنوبی شیعه هستند

دین مسیحیت و بودایی در کره دستگاه های گسترده ای دارند. از تعداد ۳۰ هزار نفر مسلمان بومی در کره تنها ۵۰ نفر شیعه هستند و از بین این ۵۰ نفر نیز، عمده آن ها به واسطه ازدواج مجبور شدند که شیعه شوند و ابتدائیات تشیع را نیز نمی دانند.ما در کره جنوبی یک طلبه شیعه بومی نداریم، تنها یک نفر وجود دارد که در آمریکا در رشته کارگردانی تحصیل کرده و مدرک کارشناسی ارشد دارد و ما به دنبال این هستیم که او را وارد ایران کنیم و از ظرفیت های این فرد استفاده کنیم.

در سال ۱۹۷۶ بزرگترین مسجد توسط عربستان در کره احداث می شود و پس از این اتفاق کنفدراسیون مسلمانان در این کشور ایجاد می شود که رهبری آن به دست سعودی ها بود.

تعداد ۳۰ تا ۴۰ مسجد در کره وجود دارد و همه آن ها در اختیار اهل سنت و وهابیون است؛ کنفدراسیون مسلمانان در کشور کره در اختیار سعودی ها بوده و اگر کسی بخواهد کار فرهنگی بکند، باید از این کنفدراسیون اجازه بگیرد. در مسجد سئول که مهم ترین مسجد کره محسوب می شود، تفکرات داعش تبلیغ می شود و عربستان برای ترویج عقاید خود در در این کشور پول خرج کرده، اما شیعه هیچ کاری را در آنجا انجام نداده است.

همچنین تعداد کلیساهای کشور کره به ۷۰ هزار نفر رسیده و در هر خیابان و هر کوچه ای یک کلیسا دیده می شود، اما در مقابل در کل کره دو حسینیه وجود دارد و آن هم اجاره ای بوده و مدام مکان خود را تغییر می دهند.

تعداد معابد کره ۵۰ هزار عدد بوده و می بینیم که تعداد کلیساها بیشتر از معابد است، چرا که خدمات و امکانات فراوانی در کلیساها وجود دارد و برای تحصیل در این کلیساها تخفیفات ویژه ای وجود دارد.

 

کاهش محدودیت برای ورود مسلمانان به کره جنوبی در دستورکار دولت

دولت کره برای هیچ دینی محدودیتی اعمال نکرده و هر دینی بیشتر بتواند پیرو جمع کند کاملا آزاد است؛ حتی دولت در پی کاهش محدودیت هایی است که مانع ورود مسلمانان به این کشور شده است و در مجموع دولت در حال حاضر هیچ محدودیتی برای ادیان اعمال نکرده، تنها محدودیت برای مسلمانان این است که باید با کنفدراسیون مسلمانان هماهنگ باشند که متاسفانه مسئولین این کنفدراسیون سعودی ها هستند.

 

غذای حلال عمده مشکل شیعیان در کره

کنفدراسیون مسلمانان که از اهل سنت هستند متون اسلامی را به زبان کره ای ترجمه کرده است، در اینترنت نیز به تولید و نشر کلیپ پرداخته اند، در کره کلاس رایگان عربی برگزار کرده اند، در کنار مسجد مهد کودک برای مسلمانان و غیرمسلمانان دایر کرده اند، به مسلمانان مارک حلال می دهند، برای ترویج اسلام نشست برگزار می کنند، کتابفروشی ایجاد کرده اند و دیگر اقدامات آنان، همه و همه از جمله فعالیت هایی است که مسلمانان در این کشور انجام داده اند و در این میان شیعیان نقش چندانی در امور ندارند.

شیعیان و مسلمانان از نظر خرید غذای حلال با مشکلات فراوانی مواجه هستند و در این مدتی که ما در کره حضور داشتیم از این نظر دچار مضیقه بودیم. فعالیت شیعیان در کره به صورت رسمی ثبت نشده و نخستین حضور شیعیان به ۳۰ سال پیش و با حضور کارگران پاکستانی و هندی در این کشور بازمی گردد. کل شیعیان مهاجر که در کره حضور دارند ۴ هزار نفر هستند که از این چهار هزار نفر تنها ۱۰۰۰ نفر حضور فعال دارند، ۵۰ نفر از آن ها شیعه بومی هستند.

 

عمده فعالیت شیعیان توسط دانشجویان هندی و پاکستانی انجام می شود

عمده فعالیت شیعیان خودجوش بوده و توسط دانشجویان هندی و پاکستانی انجام می شود، در سال ۲۰۱۳ یک NGO شیعی ایجاد شد که هیئت امنای آن هفت نفر عضو از کشورهای مختلف دارد. این NGO مراسم و مناسک شیعی را برگزار می کنند و برای این جلسات هیچ محدودیتی ندارند، در روزهای عادی حدود ۳۰ نفر در این فعالیت ها شرکت می کنند و در ایام محرم بیش از ۲۰۰ نفر در این مراسم ها حضور به هم می رسانند.

این NGO شیعی کتاب هایی ترجمه کرده اند و سه کتاب و چهار کتابچه از شیعیان به زبان کره ای چاپ کرده اند و برای این کار هیچ محدودیتی ندارند. تعداد کتب ترجمه شده پنج کتاب بوده که به دلیل هزینه بالا امکان چاپ وجود ندارد؛ یک وب سایت الاسلام نیز راه اندازی کرده اند.

برای شیعیان و حجاب بانوان آن هیچ محدودیتی وجود ندارد و بانوان دوستان ما در دانشگاه ها با روسری حضور داشتند و در جامعه چادر مشکی هیچ مشکلی ایجاد نمی کند.

 

گلایه شیعیان کره جنوبی از ایران

ما در کره عالم شیعه خاصی نداریم، مگر اینکه عالمی از کشور دیگر به برنامه ها دعوت شود و این در حالی امکان پذیر است که بودجه وجود داشته باشد، در صحبت هایی که با آنان داشتم، متوجه این نکته شدم که شیعیان کره از ایران توقعات بالایی داشتند؛ مکرر بیان می کردند که عربستان در کره بسیار کار کرده اما ایران در این کشور به عنوان مرکز شیعه هیچ کار خاصی انجام نداده و مردم شیعه کره جنوبی از این جهت گلایه مند هستند.

مراکز و مدارس علمیه شیعی به دو حسینیه محدود می شود که در آنجا نیز کار علمی خاصی صورت نگرفته و به انجام مناسک می پردازند و در واقع هیچ مدرسه شیعی در این کشور وجود ندارد.بسیاری از شیعیان در دانشگاه های معتبر کره در حال تدریس هستند و هیچ محدودیتی برای فعالیت آنان در کره وجود ندارد. هسته اصلی شیعیان در کره جنوبی سئول می باشد و حسینیه سئول مرکز حضور عموم شیعیان کره است. مدارس و مهدکودک های خاص مسلمانان در کره وجود دارد، اما شیعیان چنین مدرسه ای ندارند.

ارسال نظرات
نظرات حاوی عبارات توهین آمیز منتشر نخواهد شد
نام:
ایمیل:
* نظر: