۰

مشارکت ۶۰ درصدی اهل سنت در سومین دوره پارلمان

در استان‌های سنی نشین عراق برای سومین دور پارلمانی این کشور، مشارکت مردمی حدود ۶۰ درصد بود.
کد خبر: ۱۶۲۶۸۱
۱۴:۰۷ - ۱۹ ارديبهشت ۱۳۹۷
به گزارش «شیعه نیوز»، عراق کشوری 37 میلیون نفری با مذاهب و قومیت‌های مختلف است که هر یک از آنها در بخشی از پهنه جغرافیایی این کشور زندگی می‌کنند.

از نظر جغرافیایی و مذهبی شاید بتوان تقسیم بندی مشترکی برای عراق داشت که عبارتست از کردها در شمال، اعراب سنی در شمال و مرکز و اعراب شیعه در مرکز و جنوب.

استانهای اربیل، سلیمانیه و دهوک استانهای کردنشین عراق هستند، استانهای الانبار، دیالی، صلاح الدین و نینوا جزو استانهای سنی نشین و استانهای کربلا، نجف، بصره، قادسیه، ذی قار، مثنی، میسان، واسط و بابل در زمره استانهای شیعه نشین به حساب می‌آیند، استان کرکوک نیز ترکیبی از عرب و کرد را در خود جای داده است. بغداد نیز که پایتخت این کشور است ترکیبی از شیعیان و اهل سنت را در خود جای داده است که مجموعاً 18 استان را تشکیل می دهند.

نینوا

نینوا از استانهای سنی عراق است که در شمال غرب این کشور واقع شده و مرکزیت آن موصل است. این استان تا پیش از ورود داعش در سال 2014 ، 3.1 میلیون نفر جمعیت داشت که با هجوم این گروه تروریستی صدها هزار نفر از اهالی، منطقه را ترک کردند.

بیشتر جمعیت این استان را اهل سنت تشکیل می دهد اما در بخش هایی نیز ترکمان ها و کردها حضور دارند. مثلا شهر تلعفر با جمعیتی حدود یک میلیون نفر شامل ترکمانهای عراقی می‌شود.

سنجار(شنگال)، زمار و شیخان نیز از جمله مهمترین شهرهای کردی نینوا محسوب می شوند. با پیدایش داعش در سال 2014 کردهای منطقه فرار کرده و بسیاری از اعراب سنی نیز برای در امان ماندن از جنگ این استان را ترک کردند که با از بین رفتن داعش طی ماههای اخیر بتدریج به خانه و کاشانه خود باز میگردند.

دانشگاه موصل که یکی از بزرگترین دانشگاههای عراق است در سال 1967 ساخته شد و تا پیش از داعش بیش از 30 هزار دانشجو در آن مشغول تحصیل بودند.

شورای استانی این منطقه متشکل از 39 نماینده است.

این استان در انتخابات سال 2014 پارلمانی 34 کرسی داشت که مسیحیان، شبکی ها و ایزدی ها هر کدام یک کرسی از این استان در بغداد داشتند. 457 کاندیدا برای کسب این کرسی ها با یکدیگر به رقابت پرداختند و 990 هزار نفر نیز آرای خود را به صندوق‌های رای انداختند.

الانبار

استان الانبار یکی دیگر از استانهای اهل سنت عراق است که در غرب این کشور واقع شده است. جمعیت این استان 1.8 میلیون نفر است که از حیث جمعیت دومین استان سنی نشین و از حیث جغرافیا بزرگترین استان عراق محسوب می شود.

از نظر جغرافیایی این استان اهمیت زیادی دارد زیرا هم مرز با سه کشور همسایه است. این استان از سمت شمال شرقی به سوریه، از غرب به اردن و از جنوب به عربستان سعودی متصل شده و از این حیث از اهمیت استراتژیک فوق العاده ای برخوردار است.

شهر فلوجه نیز در استان الانبار قرار دارد. اهمیت استراتژیک این شهر در آن است که میان مسیر بین المللی سوریه ـ به اردن واقع شده است. وجود چنین شهری با این موقعیت استراتژیک، موجب شده تا اهمیت استان الانبار بیش از پیش به چشم بخورد.

رمادی، فلوجه، هیت و قائم از جمله مهمترین شهرهای استان انبار محسوب می شوند که در سالهای هجوم گروه تروریستی داعش همراهی زیادی با این گروه کرده و بخشی از شهر با آنها همکاری میکرد که این امر به واسطه جمعیت سنی تندروی این منطقه، حضور بعثیهای دوره صدام و نیز نارضایتی از حکومت مرکزی انجام شد.

پس از استان نینوا، انبار دومین استانی بود که به سرعت بدست داعش سقوط کرد و آزادی آن به سختی حاصل شد.

شورای استانی این منطقه از 30 نماینده تشکیل شده است.

انبار در مجلس سوم عراق 15 کرسی داشته است که برای این کرسی ها 273 کاندیدا با یکدیگر به رقابت پرداختند و با رای 372 هزار نفر این 15 نفر به پارلمان بغداد راه یافتند.

صلاح الدین

استان صلاح الدین دارای 1.6 میلیون نفر جمعیت است. این استان به نام صلاح‌الدین ایوبی از رهبران مسلمان کرد تبار مربوط به سده دوازدهم میلادی نامگذاری شده است.

مرکز این استان شهر تکریت است که زادگاه صدام به شمار میرود و از این حیث می توان گفت که بخش زیادی از مخالفان دولت بغداد و حکومت مرکزی در این شهر مستقر هستند به طوریکه بازپس گیری و تسلط بر این شهر به سختی حاصل شد.

پایگاه هوایی معروف اسپایکر نیز در اطراف این شهر واقع شده است که نیروهای داعش با تسلط بر آن در سال 2014، دانشجویان غیر مسلح را به اسارت گرفته و بیش از 1700 نفر از آنها را که شیعه بودند قتل عام کردند.

این استان اگرچه یکی از مناطق سنی عرب نشین محسوب می‌شود اما بعد از سقوط صدام به عنوان یکی از مناطق مورد منازعه از سوی کردها به عنوان منطقه کردی نام برده میشود.

در اوایل دوره فروپاشی صدام مسعود بارزانی رئیس وقت اقلیم کردستان عراق از این منطقه به عنوان یکی از محل های سکونتگاهی خود استفاده میکرد.

تکریت، بیجی، سامرا، شرقاط و طوز خورماتو از جمله مهمترین شهرهای صلاح الدین محسوب می شوند که در این میان سامرا به دلیل قرار گرفتن حرمین عسکریین (علی بن محمد امام دهم و حسن بن علی امام یازدهم) و  سرداب غیبت (محل آغاز غیبت حجت بن الحسن) برای شیعیان از اهمیت بالایی برخوردار هستند. بخصوص بعد از دو حمله به این مکان مقدس که منجر به انفجار و تخریب وسیع گنبدها و گلدسته ها در سالهای 1384 و 1386 شد، شیعیان عراق و منطقه با حساسیت خاصی به این شهر توجه دارند.

در ماجرای هجوم داعش از موصل به سمت جنوب عراق با تشکیل نیروهای مقاومت مردمی به فتوای مرجعیت، بسیج مردمی با کمک مستشاران جمهوری اسلامی ایران به سرعت در این شهر مستقر شد تا مانع سقوط شهر شود.

شهید تقوی فرمانده سرایالاخراسانی یکی از بزرگترین فرماندهای میدانی و مستشاران ایرانی بود که مانع از سقوط شهر شده و آغاز ایستادگی مقاومت مردمی عراق در مقابل داعش را رقم زد.

همچنین شهر بیجی نیز در این استان قرار دارد که برای عراق اهمیت فراوانی دارد. بزرگ‌ترین پالایشگاه نفت عراق و از مهم‌ترین سایت‌های صنعتی عراق نظیر نیروگاه برق 600 مگاواتی در حوالی شهر بیجی واقع شده‌ است. با اشغال این منطقه از سوی داعش بنزین مصرفی بخش اعظمی از عراق با مشکل روبرو شد و تا زمان آزادی آن در سال 1394 این مشکلات برای شمال و مرکز عراق وجود داشت.

دوز خورماتو یا طوز خورماتو نیز یکی دیگر از شهرهای این استان است که ساکنان آن را ترکمانان، کردها و اعراب سنی تشکیل می دهند.

شورای استانی این منطقه از 29 نماینده تشکیل شده است.

استان صلاح الدین 12 کرسی در پارلمان عراق دارد که در سال 2014 ، 227 کاندیدا برای آنها رقابت کردند و با رای 440 هزار رای دهنده از بین آنها 12 نفر به پارلمان راه یافت.

دیالی

دیالی از استان‌های شرقی عراق است که جمعیتی بالغ بر 1.6 میلیون نفر دارد. این استان در مرز با ایران قرار گرفته و با استان‌های کرمانشاه و ایلام در ایران هم‌مرز است.

مرکز این استان شهر بعقوبه و خانقین از شهرهای بزرگ آن است. گروهک تروریستی منافقین که از دهه اواسط دهه 60 در عراق حضور یافت در این استان پایگاه نظامی خود به نام "پادگان اشرف" را بنا نهاد.

این استان نیز مانند استانهای صلاح الدین و کرکوک به مناطق محل اختلاف اقلیم کردستان با بغداد بر سر کردی بودن یا عرب بودن است که از آن به مناطق مورد منازعه یاد می شود.

استان دیاله دارای تنوع قومی بالایی است. مردم این استان عرب، کرد(خانقین، مقدادیه، کفری) و ترکمن هستند که دو بخش اخیر در شمال این استان ساکن هستند. عرب‌ها اکثراً اهل سنت، ترکمن‌ها شیعه و کردها در بعضی نقاط شیعه و در بعضی نقاط دیگر سنی هستند.

دانشگاه دیالی با 4800 دانشجو بزرگترین دانشگاه این استان است.

شورای استانی این منطقه از 29 نماینده تشکیل شده است.

دیالی در پارلمان کنونی عراق 14 نماینده دارد که از بین 297 کاندیدا و با رای 560 هزار رای دهنده به مجلس راه پیدا کرده‌اند.
ارسال نظرات
نظرات حاوی عبارات توهین آمیز منتشر نخواهد شد
نام:
ایمیل:
* نظر: