به گزارش «شیعه نیوز»، این اقدام با انتقاد شدید گروههای فعال در زمینه حقوق بشر مواجه شده است و آنها معتقدند دولت چین میخواهد از این طریق کنترل خود را بر گروههای اقلیت شدت بخشد.
مقام های چینی این درخواست را از طریق وبسایت رسمی پلیس اعلام کردهاند.
بنابراین همه ساکنان سینکیانگ ملزم به تحویل گذرنامههای خود هستند.
در این وبسایت آمده است که پلیس از گذرنامهها محفاظت خواهد کرد.
دیدهبان حقوق بشر ضمن محکوم کردن این اقدام گفته است که توقیف گذرنامهها موجب "نقض حق آزادی رفت و آمد مردم” میشود.
رسانه های دولتی چین به نقل از مقام های این کشور گزارش کردهاند که اجرای این طرح به منظور "حفظ نظم اجتماعی و مبارزه با تروریسم” ضروری است.
علاوه بر مسلمانان، تبتیها نیز مشمول این قانون میشوند.
استان سین کیانگ که منطقه ای مسلمان نشین در چین است سرشار از منابع نفت، گاز و ذغال سنگ است و همگان معتقدند که "مائو زدونگ” (مائو تسه دونگ) بود که برای به هم زدن ترکیب جمعیتی این استان به ضرر ترک های مسلمان، چینی ها را به این منطقه گسیل کرد.
سین کیانگ که در سده هیجدهم به بخشی از خاک چین تبدیل شد، با کشورهای تاجیکستان، قرقیزستان و مغولستان هم مرز است. براساس سرشماری سال ۱۳۸۲ حدود ۴۰ درصد جمعیت ایالت سین کیانگ را قوم "هان” با دین کنفوسیوسی و ۴۵ درصد را اویغورهای مسلمان تشکیل می دهند. در سین کیانگ بیشتر از ۱۰ میلیون نفر مسلمان هستند که اغلب آنها از قوم اویغور بوده و به زبانی مشابه زبان ترکی صحبت می کنند.
اویغورها با ریشه های مغولی و ترکی غالباً مسلمان هستند و مردم آن غالباً افراد مهاجری هستند که از سایر مناطق چین بدانجا آمده و اسکان یافته اند و از لحاظ مذهبی غالباً پیرو آیین کنفوسیوس هستند.