SHIA-NEWS.COM شیعه نیوز:
به گزارش«شیعه نیوز»، اوضاع عربستان همواره توجه ناظران امور این کشور را به خود مشغول کرده است، زیرا از سویی بزرگترین صادر کننده نفت در دنیا محسوب می شود و هر گونه تنش سیاسی در آن، بازار نفت را دچار نوسان می کند و از سوی دیگر یکی از هم پیمانان کلیدی آمریکاست.
اما موضوعی که در کنار تظاهرات مردمی ذهن تحلیلگران امور عربستان را به خود مشغول کرده است بحثهای جانشینی است.
رادیو سوا در گزارشی با عنوان آیا "نظام انتخاب ولیعهد عربستان تغییر می کند" آورده است: گزارشهایی که درباره وضع جسمانی پادشاه عربستان مخابره می شود نگرانی هایی را درباره موضوع جانشینی وی ایجاد کرده است.
این پایگاه می نویسد: از زمان تاسیس عربستان، شش پادشاه قدرت را در این کشور به دست گرفته اند سئوالی که هم اکنون مطرح است آیا شیوه انتقال قدرت از برادر به برادر ادامه پیدا می کند یا وقت آن رسیده است که نسل جدیدی از پادشاهان روی کار آید؟
رادیو سوا می افزاید: مطابق عرف معمول تمام پادشاهانی که پس از ملک عبدالعزیز روی کار آمده اند از فرزندان وی بوده اند.
این پایگاه می نویسد: پس از مرگ نایف بن عبدالعزیز ، برادر 76 ساله اش سلمان جانشین وی شد و با وجود اینکه از وضع جسمانی خوبی برخوردار نیست، احتمالا پادشاه خواهد شد.
رادیو سوا به نقل از "سایمن هندرسون" یکی ازکارشناسان امور عربستان آورده است : نظام پادشاهی در عربستان به گونه ای است که عمر زمامداری پادشاهان کوتاه است.
وی می افزاید: علت این موضوع را باید در سالخوردگی این پادشاهان دانست.آنها زمانی پادشاه می شوند که دیگر توان کافی ندارند و بنابراین این روند احتمال تنش سیاسی را افزایش می دهد.
هندرسون بیان کرد: السدیری ها توانستند بر زمان امور در عربستان مسلط شوند، اما با مرگ ملک فهد، سلطان و نایف بن عبدالعزیز فقط چهار نفر از خانواده السدیری بیشتر باقی نمانده اند.
وی افزود: یکی از آنها در تبعید به سر می برد، سلمان از وضع جسمانی ناگوار رنج می برد، احمد پست خود را به عنوان وزیر کشور از دست داده است و عبدالرحمن از به حاشیه رفتن خود ناخرسند است.
رادیو سوا در ادامه می نویسد: برخی تحلیلگران غربی امور عربستان، راه حل مشکلات مربوط به جانشینی پادشاه و ولیعهد را در سپردن قدرت به نسل جدید می دانند موضوعی که هنوز در عربستان با دیده تردید به آن نگریسته می شود.
کارین الیوت هاوس یکی از روزنامه نگاران غربی که مدت زیادی را در عربستان سپری کرده است در این باره می نویسد: میان سعود بن عبدالعزیز و فیصل عبدالعزیز دشمنی شدیدی وجود داشت.
وی می نویسد: موسس عربستان قبل از مرگش، سعود را به عنوان جانشین انتخاب کرد و فیصل دومین فرزندش را به عنوان ولیعهد انتخاب کرد.
هاوس می افزاید: ملک عبدالعزیز در زمان مرگش به فرزندانش توصیه کرد که با یکدیگر کشمکش نکنند، اما فرزندانش توصیه های وی را زیاد جدی نگرفتند.
وی گفت : قوانین مشخصی برای انتخاب پادشاه وجود ندارد و معمولا پادشاه با رایزنی تعدادی از شاهزادگان با نفوذ، ولیعهد را انتخاب می کند و کسی از شیوه انتخاب ولیعهد و معیارهای این انتخاب خبری ندارد و احتمالا سن و توانمندی یکی از معیارها باشد.
رادیو سوا می نویسد: در سال 2006 ملک عبدالله ،شورای البیعه را تشکیل داد تا از آن به عنوان ابزاری برای روند انتقال قدرت استفاده کند. اعضای این هئیت 35 نفر هستند و از همه شاخه های خاندان سعودی هستند و در صورت مرگ یکی، دیگری جایگزین وی می شود.
در صورتی که پادشاه فوت کند این هیئت وظیفه انتخاب پادشاه را برعهده می گیرد و پس از آن پادشاه جدید، 10 روز بعد، فردی را برای ولیعهدی معرفی می کند. پادشاه می تواند به جای یک نفر سه نفر را پیشنهاد دهد.
رادیو سوا می نویسد: مشکل این است که این شورا تا کنون در بوته آزمایش قرار نگرفته است. اما موضوع این است فردی که پادشاه می شود می تواند هر کاری انجام دهد و در واقع قدرت مطلق دارد.
این پایگاه می افزاید: گزینه های احتمالی درباره ولیعهدی، احمد بن عبدالعزیز است که در نوامبر گذشته از وزارت کشور کنار گذاشته شد. مقرن بن عبدالعزیز و محمد بن نایف نیز از دیگر گزینه ها هستند.
رادیو سوا به نقل از سایمن هندرسون می افزاید: بیشترین شانس را در این میان، محمد بن نایف برای ولیعهدی دارد، زیرا مقرن به علت اینکه مادرش خارجی است انتخاب نخواهد شد.
منبع: مهر به نقل از سوا
انتهای خبر/ ز.ح