SHIA-NEWS.COM شیعه نیوز:
به گزارش«شیعه نیوز»، روزنامه آمریکایی واشنگتن پست با انتشار یادداشتی به قلم «الیسا ماسیمینو» رئیس و مدیر اجرایی سازمان «اولویت با حقوق بشر» به بررسی وضعیت در بحرین پرداخته و وضع مردم این کشور را غیرقابل تحمل خوانده است.
ماسیمینو در یادداشت خود در واشنگتن پست مینویسد: در طول 25 سالی که به عنوان یک وکیل و یک فعال حقوق بشری فعالیت کردهام، در دادگاههای متعددی در کشورهای مختلف حضور داشتهام. اما مشابه آنچیزی را که در بحرین دیدم، هیچ وقت در هیچ کجای دیگر ندیدم. من در جلسه استشهاد پزشکانی حضور یافتم که به دلیل درمان مجروحان تظاهرات دموکراتیک پارسال، تحت تعقیب قرار گرفته بودند.
در این دادگاه پر هرج و مرج، قاضی اظهارات وکلایی را که میگفتند موکلانشان شکنجه شدهاند، رد کرد. در همان زمان بود که «نبیل تمام» از برجستهترین متخصصان گوش و حلق و بینی، دست خود را بالا برد و اجازه خواست تا صحبت کند. قاضی که به نظر میرسید او را با یکی از وکلای متهمان اشتباه گرفته، به «تمام» اجازه حرف زدن داد و او حرفهایی را گفت که اجازه بیان علنی آنها را نداشت و تا از زمان بازداشتش در سال 2011، نتوانسته بود آنها را به هیچ مقام قضایی بگوید. «تمام» گفت: «اسم «نبیل تمام» است. من یک پزشک هستم و شکنجه شدهام»، و سپس شروع کرد به گفتن اینکه زمانی که در دست مأموران دولتی بوده چه بلایی به سر او آوردهاند. همین زمان بود که قاضی به سرعت جلسه استشهاد را تعطیل کرد.
اگر واقعا وضعیت قانون در بحرین اینطور باشد، فکر میکنم، همین عامل این کشور را به بحران کشانده باشد.
یک سال پیش بود که کمیسیون مستقل تحقیقات بحرین که کمیتهای بود که با هدف بررسی حواشی و موضوعات پیش آمده در جریان تظاهراتها شکل گرفت، گزارش خود را منتشر کرد. این کمیته آنچیزی را که سازمان «اولویت با حقوق بشر» و دیگر سازمانهای حقوق بشری طی ماهها مکررا اعلام کرده بودند را تائید کرد: دولت هزاران نفر را به صورت غیرقانونی بازداشت کرده، برخورد بیش از حد خشنی با تظاهراتکنندگان داشته و الگویی از بدرفتاری با بازداشتشدگان را به وجود آورده که بر اثر آن حداقل 4 زندانی تا پای مرگ شکنجه شدهاند.
ملک حمد (پادشاه بحرین) از بیم آنکه اعتبار خود را از دست ندهد، توصیههای این گزارش را پذیرفت و وعده داد آنها را اجرا کند. من با چندین وزیر بحرینی ملاقات کردم که همه آنها با افتخار میگفتند خط مشی جدیدی برای پلیس تعیین شده و دفتری نیز با هدف پیگیری موارد نقض حقوق بشر تاسیس شده است. اما مردمی که در واقع دریافتکننده خدمات سیستم قضایی و پلیسی هستند، به من گفتند که این «اصلاحات کاغذی» در حقیقت کاملا بیمعنی بوده است. اگر چیزی هم میگفتند این بود که رفتار پلیس بدتر شده و سیستم قضایی هم همچنان به طرز ناامیدکنندهای سیاسی باقی مانده است.
در طول یکسال گذشته، هیچ مقام ارشد دولتی برای بازداشتها و قتلهایی که به تبع آن در بازداشتگاهها رخ داد، مسئول شناخته نشد. زندانیان سیاسی هم همچنان در زندان ماندهاند. هرگونه تجمع عمومی ممنوع شده، و حتی ماه گذشته سه نفر تنها به دلیل انتقاد از پادشاه در توئیتر، به زندان رفتند.
اعتراضات عمومی هرچه بیشتر به سمت خشونت میرود. در ماههای اخیر، الگویی از درگیریها میان نیروهای پلیس و اقلیتی از معترضان شکل گرفته، که در جریان آن افرادی از هر دو طرف کشته شدهاند. از زمانی که گزارش کمیته مستقل حقوق بشر بحرین منتشر شد، دولت بحرین فعالان سیاسی ارشد از جمله «نبیل رجب» رئیس مرکز حقوق بشر بحرین، را بازداشت کرده است. «سید یوسف» همکار وی در این مورد به من گفت: «آنها افرادی را که در جامعه مدنی علیه دولت حرف میزنند، بازداشت میکنند. گزارش «بسیونی» (گزارش کمیته مستقل) هیچ چیز را تغییر نداد. ما هیچ نشانهای از اصلاحات نمیبینیم». دولت بحرین اخیرا یوسف را هم بازداشت کرده است.
در همین حال، آمریکا در مورد اینکه در قبال بحرین چه باید بکند، در کشمکش است. این کشور جزیرهای کوچک (بحرین) میزبان ناوگان پنجم نیرو دریایی آمریکا است، و همین باعث میشود تا منطق به آمریکا بگوید که از انتقاد خیلی علنی از رژیم این کشور، بر حذر باشد. اما استراتژی آمریکا در بحرین برای پیشبرد دموکراسی در این کشور، که تنها بر مبنای «هویج» بود (راهبردی تنها بر مبنای ارائه امتیاز بدون هیچ مکانیزم تنبیهی)، جواب نداد. حالا منطق شکست خورده و جز آمریکا آن هم به دلیل آنکه ناوگان پنجم خود را بحرین مستقر کرده، هیچ کشور دیگری نمیتواند نقش بزرگتری در زمینه یک انتقال قدرت دموکراتیک در بحرین داشته باشد. و این نیازمند آن است که آمریکا شروع به نقشآفرینی کند.
احکام «تمام» و 27 پزشک دیگر در روز 27 نوامبر صادر شد. 5 نفر تبرئه شدند و «تمام» به همراه 22 پزشک دیگر به سه ماه حبس محکوم شدند.
آمریکا که ناظرانی را به دادگاه پزشکان اعزام کرده بود، حالا باید آنچیزی را که این ناظران در محافل خصوصی گفتهاند، علنا اعلام کند: این دادگاهها از استاندارد بینالمللی بسیار بسیار دور بود. لازم است تا آمریکا رویکردی محکمتر در قبال متحد خود اتخاذ کند.
در منطقهای که آمریکا منافع محدودی در آن دارد، احتمالا برای اوباما این جمعبندی که اوضاع در بحرین فعلا قابل تحمل است، وسوسهانگیز باشد. این یک مشکل است. هیچ وضعیت با ثباتی در بحرین وجود ندارد. اوضاع در بحرین مدام بدتر میشود و فعالان دموکراسیخواه هرچه بیشتر در سختی قرار میگیرند. یا باید به اصلاحات تن داد، یا خشونتها تشدید میشود. آمریکا قادر به کنترل خروجی این وضعیت نیست و تنها باید تلاش کند تا رژیم بحرین را متقاعد کند که مسیر صحیح را برگزیند.
منبع: فارس
انتهای خبر/ ز.ح