۴

چرا کودکم دروغ می گوید؟

اگر کودکی تا سن 4-5 سالگی دروغ بگوید جای نگرانی نیست زیرا از دنیای تخیلی خویش سخن می راند.
کد خبر: ۳۸۹۷۱
۱۱:۵۰ - ۱۱ مرداد ۱۳۹۱

SHIA-NEWS.COM شیعه نیوز :

دروغ گویی در کودکان

همان طور که پیشتر هم گفته شد؛ تا سن 4-5 سالگی کودک تفاوت میان دنیای تخیلی و دنیای واقعی را نمی‌شناسد از این رو اگر در این سنین سخنی را به دروغ بگوید جای نگرانی نیست زیرا از دنیای تخیلی خویش سخن می‌راند و نمی‌توان آن را دروغ خواند. اما از 5 سالگی به بعد، اندک اندک می‌تواند درک کند که می‌توان به تبعیت از والدین، برنامه‌های تلویزیونی، محیط مهدکودک و محیط جامعه؛ راست و ناراست را با یکدیگر مخلوط کرد و فرد مقابل را فریب داد. این حالت با چند دروغ ساده شروع می‌شود و چنانچه در بستر مناسب رشد بیفتد به یک بیماری شخصیتی در وی تبدیل می‌شود. از این رو والدین ابتدا باید انگیزه‌های دروغ‌گویی را در کودک خود کشف کنند و سپس به درمان آن بپردازند تا از ایجاد این بیماری شخصیتی که موجب مسخ شخصیت کودکشان و آسیب رساندن به دیگران می‌شود جلوگیری کنند.

انگیزه های دروغ گویی در کودکان

1-    تقلید از دیگران: از جمله مهم‌ترین انگیزه‌های دروغ‌گویی تقلید از دیگران به ویژه والدین است. والدینی که می‌پندارند کودکشان حتی در سنین آغازین از گفتار و اعمال آن‌ها چیزی درک نمی‌کنند باید در این باور خویش تجدید نظر کرده و بدانند کودک همچون یک حافظه‌ی قوی از تمامی گفتار و حرکات آنان ذخیره سازی کرده و هنگام نیاز بی کم و کاست آن را تکرار می‌کند. با اولین دروغ گویی تعمدی کودک پیش از اخطار و تنبیه او ابتدا تفکری عمیق در مدل رفتاری خود داشته باشید.  همچنین برنامه‌های گوناگون تلویزیونی و همسالان کودک نیز تأثیر چشم‌گیری در یادگیری این رفتار نابهنجار در نونهالان دارد. همچنین دادن وعده‌های دروغین و عمل نکردن به قول‌ها و عهدها به ویژه در مورد کودکان این اجازه را به آنان برای تقلید این کار حتی در برابر قول‌هایی که به بزرگترهای خود می‌دهند را می‌دهد.

2-    ترس از تنبیه: زمانی که کودک می‌فهمد در پس افشای حقیقت مورد تنبیه و خشونت قرار می‌گیرد، غریزه حکم می‌کند که از جان و احساسات خویش محافظت کند. از این رو با استفاده از ابزار دفاعی دروغ از خود محافظت می‌کند.

3-    محبت طلبی و خودنمایی: کودکی که به والدین یا معلمین خود علاقه‌مند است برای جلب محبت آنان اقدام به گفتن کارهایی می‌کند که هیچ‌گاه انجام نداده است. این مسأله بیشتر زمانی روی می‌دهد که کودک می‌داند محبت والدین به او محبت مشروط است. از این رو برای یافتن این شرط مهم و به دلیل ضعف در انجام یک سری از خواسته‌های بزرگتر‌ها دروغ را پوششی آراسته برای خود قرار می‌دهد. همین طور در خانواده‌هایی که کودکان چندان مورد توجه و تشویق اطرافیان نیستند و به عبارتی به حساب آورده نمی‌شوند نیز کودک به فکر راه‌حل‌هایی برای دست‌یابی به این نیاز خود می‌افتد.

4-    احساس قدرت و کسب هویت: وقتی کودک به سنین نوجوانی می‌رسد، خواستار حریم خصوصی برای خویشتن است از این رو در برابر پاسخ‌گویی به پرسش‌های والدین خود که پرده از برخی پنهان‌کاری‌ها یا روابط خاص او بر می‌دارد مقاومت کرده و به دروغ متوسل می‌گردند.

5-    پرهیز از مشاجره با والدین: این گزینه نیز بیشتر در نوجوانان دیده می‌شود. آنان ترجیح می‌دهند به جای جر و بحث و مشاجره و دعوا، با یک دروغ جوّ مسالمت آمیزی را برای خود تدارک ببینند.

6-     جبران احساس حقارت: کودکانی که به عللی از موقعیت اجتماعی و اقتصادی والدین خویش ناراضی‌اند؛ ممکن است در مورد شغل، مسکن، تحصیلات، وضع تغذیه و تفریحات خود به دروغ متوسل شوند.

7-    تلقین و آموزش: گاه والدین خود مبادرت به آموزش دروغ‌گویی به فرزندان خود می‌کنند. والدینی که قصد سرپوش گذاشتن به خطاهای کودکان یا نوجوانان خود را دارند با شیوه ی سخن گویی حمایت‌گرانه‌ی خود با اصرار به اینکه فرزند آنان خطایی انجام نداده است؛ به گونه ای از آنان سؤال می‌کنند که فرزند آنان هیچ‌گاه زیر بار خطای خود نرود.

8-    محدودیت افراطی: جلوگیری مداوم از کارهای دلخواه کودک نیز منجر به انجام این کارها به صورت پنهانی و دروغ‌گویی او خواهد شد.

9-    پرهیز از لطمه زدن به عواطف دیگران: ممکن است کودک برای جلوگیری از آسیب عاطفی زدن به والدین یا دوستان خود، به دروغ‌ گفتن دست زند. ....    ادامه دارد

هاجر یادگاری

کارشناس ارشد مشاوره

مدیر بخش مشاوره و روانشناسی شیعه نیوز


ارسال نظرات
نظرات حاوی عبارات توهین آمیز منتشر نخواهد شد
نام:
ایمیل:
* نظر:
غیر قابل انتشار: ۲
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۴
نظرات بینندگان
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۳:۱۱ - ۱۳۹۱/۰۵/۱۱
وقتي پدر و مادر كودكي از صبح تا شام بهمديگر و به او دروغ بگويند،‌ديگر قبح و زشتي اين كار از بين ميرود و آن كودك هم دروغگو ميشود. اين يكي از خصوصيات دين اسلام است كه دروغ و تقيه را مباح و جايز ميداند.
مدیر پایگاه با سلام. دوست عزیز اسلام به هیچ عنوان دروغ را مباح ندانسته!برعکس دروغ از بزرگترین گناهان است و در زمره ی گناهان کبیره به شمار می رود. ضمن اینکه تقیه هم موارد بسیار خاصی دارد و برای حفظ جان به کار می آید نه در جهت تربیت فرزند!! خوب است در نسبت دادن عقاید خود به اسلام قدری بیشتر دقت کنیم.
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۲:۲۱ - ۱۳۹۱/۰۵/۲۷
با سلام و تشکر از شیعه نیوز میخواستم عرض کنم، در حقیقت تقیه چیزی جز دروغ گفتن نیست و ای کاش همانطور که گفته اید فقط در موارد حفظ جان بکار میرفت. ولی در غالب موارد واقعیت غیر از اینست و کسانی بدلایل مختلف دروغ میگویند و بحساب تقیه میگذارند و کلاه شرعی درست میکنند. به تصور بنده مجاز بودن تقیه در مذهب ما، در عمل باعث شده قبح دروغ گفتن برای بعضیها از بین برود و بسادگی و با وجدان راحت دروغ بگویند. خواهشآ کمی بیطرفانه و بدور از تعصب فکر کنید که آیا ما بیشتر بیکدیگر دروغ میگوئیم یا پیروان سایر ادیان؟ دلیلش چیست؟
مدیر پایگاه دوست عزیز سلام. پاسخ شما رو با یک دوبیتی می دم:
آبادی بتخانه ز ویرانی ماست
جمعیت کفر از مسلمانی ماست
اسلام به ذات خود ندارد عیبی
هرعیب که هست از مسلمانی ماست!
ظاهرا فقط در دین اسلام و در مذهب حق شیعه هست که به جای ایراد گرفتن از سوء مصرف شخص مصرف کننده، به سازنده یا محصول ایراد می گیرند. نه تنها دین و مذهب بلکه هر کالایی می تونه به جا مصرف بشه یا با ناآگاهی برخی به صورت غیر صحیح و افراط یا تفریطی مصرف بشه. این ربطی به حقانیت یا مفید بودن کالا و محصول نداره. این جور خرده گرفتن ها کمی ساده لوحانه است. موفق باشید.
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۰۰:۳۵ - ۱۳۹۱/۰۶/۱۵
با سلام، به شیعه نیوز عرض میکنم. در مقابل بیان یک واقعیت، مردم را ساده لوح خطاب نفرمائید.
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۶:۵۵ - ۱۳۹۱/۰۵/۲۷
چون وقتی کسی زنگ می زند می گوید بگو بابا خونه نیست یا بگو با با خوابه یا بگوبابا حمامه دستش بنده .اموزش در دوران کودکی و شکل گیری شخصیت کودک
مدیر پایگاه دقیقا! تربیت فرزند چندان سخت نیست... مسأله اینه که والدین هنوز خودشون تربیت نشده اند!