۱۵

آيا اخلاق و صفات انسان قابل تغيير و اصلاح مي‌باشد؟

اين استاد حوزه با بهره‌گيري از آيات قرآن و روايات ائمه اطهار (علیهم السلام) يادآور شده است.
کد خبر: ۳۰۶۱۰
۲۲:۳۴ - ۰۲ بهمن ۱۳۹۰
SHIA-NEWS.COM شیعه نیوز :
 
يک بحث قديمي در ميان دانشمندان و علماي اخلاق است که آيا اخلاق و صفات انسان قابل تغيير و اصلاح مي‌باشد يا نه ؟ و اگر امکان اصلاح وجود دارد،‌همه آن‌ها قابل تغيير هستند يا بعضي؟
 
آن چه که بطور مسلم از آيات نورانيه قرآن کريم و راهنمايي‌ها و دستورالعمل‌هاي معصومين(علیهم السلام) استفاده مي‌شود؛ امکان تغيير، اصلاح و تهذيب صفات انساني و حرکت بسوي کمالات و طهارت معنوي و پاکي از اخلاق رذيله، وجود دارد.
 
گرچه نفوس، مختلف مي‌باشند، بعضي سريع‌تر و بعضي کند تر در مسير کمال به حرکت مي‌افتند. بعضي تمايل به شر و فساد در آن‌ها کم‌تر و بعضي بيشتر است. اما اين‌ها هرگز انسان‌را از مرحله اختيار خارج نمي‌کند.
 
خداوند مي‌فرمايد: «قل کل يعمل علي شاکلته فربکم اعلم بمن هو اهدي سبيلا» بگو اي پيامبر ، هرکس طبق شاکله و سريره خود عمل مي‌کند، پس پروردگار شما داناتر است به کسي که هدايت يافته‌است(اسرا 84).
 
حضرت علامه طباطبايي ، در تفسير اين آيه شريفه ، ظرائف و دقائقي را بيان فرموده و نکته را استفاده کرده‌اند که، مي‌توان گفت هيچ مفسري به‌ آن اشاره نکرده است و آن مطلب اجمالا عبارت است از؛ امکان غلبه بر شاکله ها است.
 
شاکله از شِکال، مشتق است و آن عبارت است از ريسمان و زنجيري که حيوان را با آن مي‌بندند تا از مکان خود خارج نشود. طبع و سجيه انسان را «شِکال» ناميده اند، به جهت اين‌که نمي‌گذارد انسان از نقطه اي به نقطه ديگر برود. کسي که شالکه‌اش بُخل است، نمي‌تواند از اين منطقه بُخل خارج شده و وارد منطقه سخاوت شود. بالعکس،‌ انسان سخاوتمند و جواد، محصور در منطقه جود و سخاوت است و همين‌طور ساير صفات.
 
علامه مي‌فرمايد: اين شاکله‌ها، اقتضائات مي‌باشند نه علت تامه.
 
مثلا شخصي که قدش بلند است؛ دستش به ميوه درخت مردم مي‌رسد و مي‌تواند دستش را بلند کند و ميوه را بچيند،‌اين اقتضا مي‌باشد، ولي بلندي قد، هرگز او را مجبور به دزدي نمي کند و علت تامه اين عمل نيست و نمي‌تواند عذر بياورد که من چاره اي از دزدي نداشتم، چون قدم بلند بود!
 
روز قيامت حضرت يوسف و حضرت مريم را به رخ گناهکاراني مي‌کشند که در اثر جواني و زيبايي ، عفت خود را از دست داده و به گناه آلوده شده‌اند و به آنان مي‌گويند: اگر زيبايي باعث انحراف بود، اين دو بزرگوار هم بايد آلوده مي‌شدند. زيبايي «اقتضاء» مي‌باشد،‌ «علت تامه».
 
غلبه بر اقتضائات مراتب دارد و هرکس مي‌تواند بر شاکله اش غلبه کند. «بُعثت لأتمم مکارم الاخلاق» يعني من آمده‌ام تا مردم بر شاکله هاي خويش غلبه نموده و اخلاق خود را اصلاح کنند.
  
منبع : نشريه نسيم وحي 
 
برچسب ها: فاطمي‌نيا
ارسال نظرات
نظرات حاوی عبارات توهین آمیز منتشر نخواهد شد
نام:
ایمیل:
* نظر:
غیر قابل انتشار: ۶
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۱۵
نظرات بینندگان
ناشناس
United Kingdom
۲۱:۱۰ - ۱۳۹۰/۱۱/۰۷
تمام مطالب واضحات بود و اصلا محتوی عنوان بحث نبود . فقط ادعا شد میشود عادات عوض شود . اما عنوان بحث چگونگی ترک عادت بد بود . مسولین سایت دقت بیشتر کنند . موفق باشید
موسوی
Iran, Islamic Republic of
۱۰:۵۸ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۰
کافی است اراده کنید و به اصطلاح از ته دل بخواهید وبر خواسته خود بمانید .
این دیگر مربوطه به خود شخص و اراده فرد عاقل است .
عبدالله
Madagascar
۱۴:۰۸ - ۱۳۹۰/۱۱/۰۹
واضح نیست نیاز به توضیح بیشتری دارد
موسوی
Iran, Islamic Republic of
۱۴:۱۷ - ۱۳۹۱/۰۲/۱۰
مثلا فرض بگیرید یک فرد سیگاری را که با اراده اش ترک سیگار می کند.
آیا این عجیب و نه شدنی است .
هرکدام از ما پیرامون خودمان چند نفر از این نوع آدمها سراغ داریم. بهمین ترتیب عادتهای بد دیگر نیز ترک می گردند.
فاطمه احساني
Iran, Islamic Republic of
۱۰:۲۶ - ۱۳۹۰/۱۱/۱۱
حالاشماراه كارعملي رابراي مابفرماييد
جواد
Iran, Islamic Republic of
۱۴:۳۲ - ۱۳۹۰/۱۱/۱۱
اینا را که خودمون می دونیم یه جوری تیتر زدید که گفتیم الان همه عادات بدمون ترک میشه.
یا علی
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۸:۴۰ - ۱۳۹۰/۱۱/۱۱
عنوان با متن نمیخواند
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۲۳:۴۲ - ۱۳۹۰/۱۱/۱۹
زحمت کشیدید اینهارو همه میدونند

بگید چطوری ترک کنیم
سيد مهدى واعظ موسوى
Iran, Islamic Republic of
۰۰:۰۷ - ۱۳۹۰/۱۲/۱۷
جواب پرسش را نداديد !!
در عصر انفجار اطلاعات تيترهاى جذاب نزنيد و مردم را گول نزنيد!
شايد حرام باشد چون نوعى فريب است!
تكرار نشود !
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۰:۰۹ - ۱۳۹۱/۰۱/۳۱
برای فهمیدن مطلب که چگونه گناه و عادات بد را ترک کنیم به کتاب رساله لقا. الله میرزا جواد ملکی یا کتاب مقالات استاد محمد شجاعی مرا جعه کنید
کل روش تنبیه نفس است
مثلا روزه بگیرید برای تنبیه یا شب زنده داری کنید ولی روش مستحبی اختیار کنید و قسم نخورید که فلان کار را بکنمو...
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۷:۰۱ - ۱۳۹۱/۰۲/۰۱
چگونه عادتهای بد را ترک کنیم
اینکه هر انسانی شاکله دارد از اینجا پیدا میشود که هر عملی که انسان انجام میدهد اثر این عمل در نفس او باقی میماند و مجموع این اثرات میشود شاکله از طرفی نفس هیچ کاری نمیکند مگر اینکه مطابق شاکله باشد حال اگر نفس بخواهد کاری مخالف شاکله انجام بدهد این میشود ریاضت پس وقتی میخواهیم عادت بدی را ترک کنیم باید ریاضت بکشیم و راه وروش آن این است که اول ما خودمان را بشناسیم من بدانم چه شاکله ای داریم این هم ساده است اول اینکه چه کارهایی کردم و دوم اینکه نفس من به چه جهتی گرایش دارد وقتی به این شناخت اجمالی رسیدم و برای حرکت کردن به سمت ترک عادت بد اراده کافی در من پیدا شد حال با مطالعه و شناخت در مورد عادتهای خوبی که قرار است جایگزین شود مدام دست به انجام این کارها بزنم تا اثر این اعمال خوب جایگزین اعمال بد در شاکله شود البته تا زمانی که شاکله به درجه ای از خوبی برسد که خود به خود به سمت عمل خوب حرکت کند زمان زیاد و ریاضت و مراقبه لازم است همین است که وقتی انسان سی روز ماه رمضان به عبادت مشغول میشود بعد از این سی روز نماز اول وقت برای او سهل و آسان میشود سحر خیزی پیدا میکند در کل سه مطلب اساسی در ترک عادتهای بد وجود دارد ( 1) . شناخت از خود (2). شناخت کامل از اعمال خوب (3). عظم و اراده کافی برای رسیدن به مطلب . با تشکر از همه دوستان اگر این مطالب درد کسی رو درمان کرد ما رو از دعای خیر فراموش نکند .
علي
Iran, Islamic Republic of
۲۳:۲۸ - ۱۳۹۱/۰۲/۰۱
شما هم خيلي بدبختي كه به جاي اينكه دواي دردت را از قرآن و سخنان پيامبر و امامان بگير مي خواي از سخنراني يك شخص دواي دردت را پيدا كني.
علي
Iran, Islamic Republic of
۱۴:۵۴ - ۱۳۹۱/۰۲/۰۲
نظرات را گزينشي و سليقه‌اي اينجا قرار ندهيد ...... شما هم؟؟؟؟؟؟

بابا سايتي كه اسم شيعه يدك مي‌كشه نبايد با آبروي نام مقدس شيعه بازي كنه!!!!

خود دانيد

حيف اين اسمه كه از آن براي مقاصد گروهي خود استفاده مي‌كنيد..
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۹:۱۸ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۴
تنها راهش توسل به اهل بیت علیه السلام هست.
اللهم صلی علی محمد وآل محمد وعجل فرجهم
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۲۳:۲۵ - ۱۳۹۷/۰۷/۲۵
همین فقط.
واقا خسته نباشید