شیعه نیوز | امارات متحده عربی و عربستان سعودی به دنبال نسل بعدی هواپیماهای جنگی با فناوری فوق مدرن هستند تا به آن دو کشور در برابر دشمنان شان برتری نظامی بخشد.
به گزارش «شیعه نیوز»، یک مقام ارشد اماراتی در تاریخ ۱۴ سپتامبر ۲۰۲۴ میلادی گزارشهای مربوط به علاقه آن کشور به از سرگیری مذاکرات طولانی مدت برای خرید جنگندههای لاکهید مارتین اِف-۳۵ لایتنینگ ۲ را در صورتی که ترامپ برای دومین بار به کاخ سفید راه یابد رد کرده بود. با این وجود، اکنون بازگشت ترامپ به کاخ سفید از ماه ژانویه، سوالاتی را در مورد احتمال از سرگیری آن مذاکرات مطرح کرده است.
در همین حال، یک هیئت نظامی سعودی تحت رهبری "ترکی بن بندر آل سعود" فرمانده نیروی هوایی سلطنتی عربستان سعودی در اواسط اکتبر ۲۰۲۴، سفری دولتی به ترکیه انجام داد و در آنجا با شخصیتهای ارشد بخش دفاعی آن کشور از جمله "هالوک گُرگون" رئیس اداره صنایع دفاعی ترکیه دیدار داشت. دو ماه بعد، چندین رسانه خبری از تصمیم عربستان سعودی برای خرید صد فروند جت جنگنده نسل پنجم "کان" ساخت ترکیه خبر دادند.
جایگاه مهم نیروی هوایی در تفکر استراتژیک کشورهای عربی حوزه خلیج فارس
نیروی هوایی مدت هاست که نقش مهمی در تفکر استراتژیک کشورهای عربی حوزه خلیج فارس ایفا کرده و به طور قابل توجهی در شکل دادن به رویکردهای تدارکات دفاعی و دکترینهای نظامی آن کشورها کمک کرده است. با افزایش پیچیدگی تهدیدات هوایی، امارات متحده عربی و عربستان سعودی توجه فزایندهای به راه حلهای دفاعی دارند که به آنان این امکان را میدهد تا با استفاده از فناوریهای نسل بعدی و هواپیماهای رزمی فوق مدرن، برتری نظامی خود را در برابر دشمنان حفظ کنند.
پشت کردن امارات به تسلیحات آمریکایی در دوره ریاست جمهوری بایدن و روی آوردن به تجهیزات فرانسوی
در تاریخ ۲۰ ژانویه ۲۰۲۱ میلادی، "دونالد ترامپ" در آخرین روز ریاست جمهوری خود، مجوز فروش ۲۳ میلیارد دلاری تسلیحات آمریکایی به امارات متحده عربی را صادر کرد که شامل ۵۰ فروند جت جنگده اف-۳۵، ۱۸ فروند پهپاد MQ-۹ Reaper و بسته مهمات پیشرفته به ارزش ۱۰ میلیارد دلار میشد. با این وجود، هنگامی که "جو بایدن" به قدرت رسید، دولت او به سرعت این توافق را به دلیل نگرانی در مورد ظرفیت امارات متحده عربی برای ایمن نگهداشتن فناوری تسلیحاتی مهم ایالات متحده در برابر جاسوسی خارجی به ویژه از سوی چین به حالت تعلیق درآورد. کاخ سفید چهار ماه پس از آن به کنگره در مورد قصد خود برای ادامه مذاکرات بر سر فروش تجهیزات نظامی به امارات خبر داد. با این وجود، امارات متحده عربی در اواسط دسامبر ۲۰۲۱ میلادی مذاکرات مربوط به قرارداد برای خرید جنگندههای اف-۳۵ را به حالت تعلیق درآورد و در بیان علت آن تصمیم، "الزامات فنی، محدودیتهای عملیاتی حکمرانی و تحلیل هزینه – فایده" را به عنوان محور تصمیم گیری برای توقف مذاکرات ذکر کرده بود.
![جاه طلبیهای امارات و عربستان در خرید جنگندههای فوق مدرن جاه طلبیهای امارات و عربستان در خرید جنگندههای فوق مدرن](/files/fa/news/1403/11/27/565162_559.jpg)
جت جنگنده رافائل
دو دلیل روی آوردن اماراتیها به جنگندههای فرانسوی
چند هفته پیش از به بن بست رسیدن مذاکرات اماراتیها و آمریکایی ها، امارات متحده عربی قراردادی به ارزش ۱۹ میلیارد دلار با فرانسه امضا کرد که شامل خرید ۸۰ فروند جت جنگنده رافائل اف-۴ بود. به نظر میرسید این خرید برای دستیابی به دو هدف انجام شده باشد: نخست رسیدگی به نیازهای دفاع هوایی میان مدت و دوم خرید زمان.
نخست آن که جنگنده رافائل یک راه مقرون به صرفه برای تقویت ناوگان جنگی خط مقدم نیروی هوایی امارات در محیطی هوایی است که به طور فزایندهای توسط موشکها و تکثیر فناوریهای پهپادی تهدید میشود. این جنگنده چند منظوره نسل ۴.۵ دارای اجزای دفاعی پیشرفته و تشخیص زودهنگام است از جمله سیستم جنگ الکترونیک SPECTRA و رادار چند حالته اسکن الکترونیکی غیرفعال Thales RBE۲. در این راستا، در اختیار داشتن جنگنده رافائل به نیروی هوایی امارات اجازه میدهد تا با تهدیدات متعارف و نامتقارن مقابله کرده و به تدریج جایگزین ناوگان قدیمی جتهای جنگنده خود شود.
دوم آن که دستیابی به جنگنده رافائل بهعنوان مانعی برای رفع شکافهای فناوری موجود در معماری دفاع هوایی امارات عمل میکند تا زمانی که شرایط مساعدتری برای ازسرگیری مذاکرات با ایالات متحده بر سر دریافت جنگندههای اف-۳۵ فراهم شود. انعقاد قرارداد رافائل برای ابوظبی ژستی به منظور نشان دادن نارضایتی آن کشور از خواستههای واشنگتن و نمایش قدرت بود که بر عزم رهبری امارات به منظور پایبندی به شرایط خود و تنوع بخشیدن به شرکای امنیتی آن کشور تأکید میکرد. با این وجود، اماراتی درها را برای گفتوگوهای آینده با طرف آمریکایی باز گذاشتند. ژنرال "ابراهیم ناصر محمد العلوی" فرمانده نیروی هوایی امارات متحده عربی گفته بود که خرید جنگندههای رافائل و اف-۳۵ به عنوان بخشی از یک طرح تدارکات چند مرحلهای برای نوسازی ناوگان هواپیماهای آماده ماموریت مکمل خواهد بود.
![جاه طلبیهای امارات و عربستان در خرید جنگندههای فوق مدرن جاه طلبیهای امارات و عربستان در خرید جنگندههای فوق مدرن](/files/fa/news/1403/11/27/565163_295.jpg)
جنگنده "هانگدو L-۱۵A فالکون"
امارات نگاهی به چین برای خرید تجهیزات نظامی دارد
با متوقف شدن مذاکرات بر سر خرید جنگندههای اف -۳۵ توسط امارات متحده عربی از آمریکا، برخی از تحلیلگران استدلال کردند که امارات متحده عربی میتواند برای تامین نیازهای هواپیماهای رادارگریز نسل پنجم خود به چین روی آورد. همکاری دفاع هوایی امارات و چین در چند سال اخیر جهشهای قابل توجهی داشته است، به ویژه از طریق فروش تسلیحات و مانورهای نظامی. نیروی هوایی امارات تعداد نامشخصی از پهپادهای "وینگ لونگ" چینی را تحویل گرفته و در نوامبر ۲۰۲۳ میلادی میزبان اولین گروه از آموزش دهندههای جنگنده "هانگدو L-۱۵A فالکون" به عنوان بخشی از یک سفارش خرید ۱۲ فروندی بود. چین و امارات متحده عربی در جولای ۲۰۲۴ میلادی دومین مانور مشترک نیروی هوایی با نام "سپر شاهین" را برگزار کردند.
![جاه طلبیهای امارات و عربستان در خرید جنگندههای فوق مدرن جاه طلبیهای امارات و عربستان در خرید جنگندههای فوق مدرن](/files/fa/news/1403/11/27/565157_308.jpg)
جت جنگنده "چنگدو جی-۲۰"
سه دلیل برای بعید بودن خرید جت جنگنده رادارگریز چنگدو J-۲۰ ساخت چین توسط ابوظبی
با این وجود، علیرغم رشد روابط دفاعی بین ابوظبی و پکن، امارات متحده عربی به سه دلیل بعید است که جت جنگنده رادارگریز "چنگدو جی-۲۰" چین را خریداری کند. نخست آن که چنین خریدی نشان دهنده انحراف اساسی امارات متحده عربی از موضع استراتژیک و سیاستگذاری تدارکات دفاعی خود خواهد بود که میتواند بر روابط امارات با شرکای تجاری امنیتی طولانی مدت آن کشور در غرب و آسیا تاثیر منفی بگذارد.
دوم آن که دستیابی به جنگنده جی-۲۰ مستلزم پشتیبانی قابل توجه در محل از سوی پرسنل نظامی چین است. این موضوع بدون شک نیروهای مسلح غربی مستقر در امارات متحده عربی را به دلیل نگرانی درباره دسترسی چین به فناوری نظامی خود نگران خواهد ساخت.
سوم آن که با توجه به این که سیستمهای تسلیحاتی ساخت غرب بخش عمده تسلیحات امارات متحده عربی را تشکیل میدهند، خرید جنگنده جی-۲۰ چالشهای قابل توجهی را برای نیروی هوایی امارات ایجاد میکند.
راه پیش روی عربستان سعودی: خرید یا ساخت تجهیزات نظامی؛ یا هر دو؟
گزارشهای مربوط به علاقه عربستان سعودی برای خرید جت جنگنده اف - ۳۵ به سال ۲۰۱۷ میلادی بازمی گردد. موضوع فروش احتمالی اف - ۳۵ توسط ایالات متحده به پادشاهی سعودی در ماه مه ۲۰۲۴ در بحبوحه گمانه زنی فزاینده در مورد واشنگتن و ریاض که به مرحله پایانی مذاکرات بر سر توافق نامه دفاعی دوجانبه نزدیک شده بودند، بار دیگر مطرح شد. دولت بایدن طی دو سال اخیر به شدت عربستان سعودی را برای دستیابی به یک معاهده دفاعی طولانی مدت تشویق کرد. شرایط آمریکا این بود که ریاض در ازای دریافت تضمینهای امنیتی رسمی و دسترسی به بستههای پیشرفته فروش تسلیحات آمریکایی خرید سیستمهای تسلیحاتی ساخت چین و نفوذ چین به به ساختار اقتصادی - صنعتی عربستان سعودی را محدود کند.
چرا دریافت هواپیماهای رادارگریز آمریکایی از سوی ریاض در دوره ترامپ بعید به نظر میرسد؟
علیرغم پیشرفت قابل توجه دولت بایدن در پیشبرد مذاکرات با سعودی ها، دولت جدید تحت رهبری ترامپ کماکان با چالشهایی مواجه خواهد بود. حتی اگر واشنگتن و ریاض در دوره دوم ریاست جمهوری ترامپ موفق به حصول توافق دفاعی شوند، فروش هواپیماهای رادارگریز لاکهید مارتین توسط ایالات متحده به عربستان سعودی احتمالاً مشروط به برقراری روابط دیپلماتیک کامل پادشاهی سعودی با اسرائیل خواهد بود و مستلزم لابی گری شدید طرفدار سعودی از سوی اسرائیل در کنگره آمریکا است. تحقق هر دو سناریو در میان مدت بعید به نظر میرسند.
جت جنگنده "کان"
"کان" ساخت ترکیه جایگزینی برای اف – ۳۵
در همین حال، جنگنده "کان" ساخت ترکیه ممکن است جایگزینی برای اف – ۳۵ ساخت آمریکا برای سعودیها باشد. از ژوئن ۲۰۲۴، زمانی که هیئتی تحت رهبری "خالد بن سلمان آل سعود" وزیر دفاع عربستان و ژنرال "فیاض بن حامد الرویلی" رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح آن کشور از ترکیه بازدید کردند، علاقه عمومی ریاض به دریافت جت جنگنده نسل پنجم ترکیه افزایش یافته است. مقامهای سعودی در جریان آن سفر به همراه "گُرگون" از تاسیسات تولیدی صنایع هوافضای ترکیه و بایکار بازدید به عمل آوردند. آنان با نمایندگان "آسلسان" شرکت صنایع دفاعی ترکیهای نیز دیدار داشتند.
آن هیئت از هواپیمای بدون نشین جنگی رادارگریز "کیزللما" و پهپاد رزمی "آکینجی" ساخت ترکیه نیز بازدید به عمل آورده بودند. جنگنده "کان" در جریان سفر رسمی "ترکی بن بندر" فرمانده سعودی به ترکیه در اکتبر ۲۰۲۴ حضوری پررنگ در میانه مذاکرات همکاریهای نظامی - صنعتی عربستان و ترکیه داشت. این مقام سعودی در جریان سفر خود با فرمانده نیروی هوایی ترکیه و مقامهای شرکتهای دفاعی برجسته ترکیه مانند "روکتسان" و "اسلسان" دیدار داشت. "گُرگون" در دسامبر ۲۰۲۴ میلادی در راس هیئتی از ترکیه به ریاض سفر کرد و در آنجا با شخصیتهای کلیدی نزدیک به "خالد بن سلمان" که برای پیشبرد اهداف دفاعی و پروژههای نظامی استراتژیک مبتنی بر سند چشم انداز سعودی ۲۰۳۰ فعالیت میکنند، دیدار داشت.
![جاه طلبیهای امارات و عربستان در خرید جنگندههای فوق مدرن جاه طلبیهای امارات و عربستان در خرید جنگندههای فوق مدرن](/files/fa/news/1403/11/27/565159_627.jpg)
هواپیمای بدون نشین جنگی رادارگریز "کیزللما"
عربستان سعودی و ترکیه هنوز به طور رسمی اظهارنظر نکردهاند، با این وجود، تشدید تعامل میان دو کشور در شش ماه گذشته، نشان دهنده حرکتی رو به رشد در مورد پرونده خرید جتهای جنگی کان از سوی عربستان سعودی است. بسیج چهرههای کلیدی در ساختارهای تدارکات دفاعی عربستان و ترکیه نشان میدهد که مذاکرات ممکن است به مرحله پیشرفته تری ارتقاء یابد جایی که پارامترهای فروش و بندهای انتقال فناوری مورد بحث قرار میگیرند. در صورتی که ریاض و آنکارا در نهایی کردن قرارداد خرید جت جنگنده "کان" به توافق دست یابند، این قرارداد خرید احتمالا بازتاب دهنده توافق نامه صادراتی عربستان و ترکیه در آگوست ۲۰۲۳ برای پهپاد نظامی "بایکار" است که شامل انتقال فناوری قابل توجه و فرصتهای تولید مشترک بود. "کان" میتواند دستاوردهای تاکتیکی و استراتژیک برای عربستان سعودی به ارمغان آورد.
مزایای دستیابی ریاض به جت جنگنده "کان" برای قدرت دفاعی آن کشور
از نظر تاکتیکی، آن جنگنده به عنوان یک پلتفرم همه کاره برای تقویت قابلیتهای پیش بینی نیروی هوایی، به ویژه برای نقشهای جنگ هوا به هوا و حملات دقیق عمل میکند. مواد پیشرفته جاذب رادار، طراحی آیرودینامیکی و سیستمهای اویونیک پیشرفته به آن جنگنده یک پوشش رادارگریز بهبود یافته را میبخشد و تشخیص آن را دشوار میسازد. "کان" آماده است تا مجهز به سیستمهای مبتنی بر هوش مصنوعی شود که به خلبان اجازه میدهد به طور مستقیم پهپادهای وفادار را از کابین کنترل کرده و به خلبانان یک لبه تاکتیکی حیاتی در هنگام کار در محیطهای دفاع هوایی اشباع شده ارائه دهد.
از نظر استراتژیک، توانایی حمله بلند بُرد توسط جنگنده "کان" میتواند به بازدارندگی عربستان سعودی در برابر رقبای منطقهای آن کشور کمک کنند. در عین حال، تولید محلی قطعات جنگنده "کان" میتواند پایگاه نظامی - صنعنتی عربستان سعودی را در بخش هوافضا جایی که قابلیتهای تولید داخلی هنوز در حال ظهور است ارتقا دهد.
![جاه طلبیهای امارات و عربستان در خرید جنگندههای فوق مدرن جاه طلبیهای امارات و عربستان در خرید جنگندههای فوق مدرن](/files/fa/news/1403/11/27/565160_520.jpg)
پهپاد رزمی "آکینجی"
نقطه ضعف جت جنگنده "کان" چیست؟
با این وجود، "کان" یک گزینه آماده برای خرید و آزمایش شده در جنگ نیست. جنگنده "کان" اکنون در مرحله نمونه سازی است و تنها دو پرواز آزمایشی ثبت شده دارد. دست کم سه سال تا رسیدن به تولید انبوه و خدمات عملیاتی آن جنگنده باقی مانده و مدیران صنایع هوافضای ترکیه تحویل ۲۰ فروند نخست آن جنگنده را تا سال ۲۰۲۸ ممکن دانستهاند. چالش اصلی که "کان" برای کسب عنوان جنگنده نسل پنچم با آن مواجه است، مربوط به پیشرانه دو موتوره آن جت جنگنده است.
جنگنده "کان" در نسخه فعلی خود با موتورهای اف ۱۱۰ ساخت شرکت هوافضای آمریکایی جیای اروسپیس کار میکند همان مدلی که چندین هواپیمای نسل چهارم از جمله اف - ۱۶ لاکهید مارتین را تامین کرده بود. شرکتهای مستقر در ترکیه در حال کار بر روی توسعه قابلیتهای پیشرانه داخلی هستند که به هواپیما اجازه میدهد با سرعت مافوق صوت بدون پس سوز پرواز کند، قابلیتی که برای سعودیها ضروری به نظر میرسد.
عربستان سعودی همزمان مذاکرات برای خرید تسلیحات از اروپاییها را نیز پیش میبرد
اگرچه شتاب برای انعقاد قرارداد خرید جنگنده کان به طور قابل توجهی در حال افزایش است، با این وجود، طبق گزارش ها، عربستان سعودی در حال بررسی قراردادهای خرید با سازندگان پیشرو هواپیماهای جنگنده اروپایی از جمله شرکت هوانوردی فرانسوی "داسو" و کنسرسیوم چند ملیتی "یوروفایتر" است. از اواخر سال ۲۰۲۳ میلادی، پاریس و ریاض گفتوگوها را بر سر فروش احتمالی ۵۴ فروند جنگنده "رافائل" به پادشاهی سعودی شدت بخشیدهاند. با افزایش قدرت مذاکرات، تعامل مقامهای عالیرتبه عربستان و فرانسه در سطح نهادی نیز افزایش یافته و مقامهای ارشد دفاعی دو کشور به طور مکرر در فاصله سالهای ۲۰۲۳ تا ۲۰۲۴ میلادی با یکدیگر دیدار داشتهاند.
![جاه طلبیهای امارات و عربستان در خرید جنگندههای فوق مدرن جاه طلبیهای امارات و عربستان در خرید جنگندههای فوق مدرن](/files/fa/news/1403/11/27/565161_592.png)
جت جنگنده "یوروفایتر تایفون"
آلمانیها نیز وارد عرصه فروش تسلیحات به سعودیها میشوند
در این میان، با لغو وتوی آلمان بر پیشنهاد عربستان برای خرید ۴۸ هواپیمای جنگی "یوروفایتر تایفون" در اوایل سال ۲۰۲۴، سیاست چرخش برلین در صادرات تسلیحات میتواند جان تازهای به قرارداد خریدی بخشد که مدتها متوقف شده بود. "یوروفایتر تایفون" در حال حاضر ستونی در ناوگان جتهای جنگنده خط مقدم عربستان سعودی است و نیروی هوایی عربستان سعودی ۷۲ فروند از آن جت جنگنده را در اختیار دارد. با این وجود، آلمان به دلیل نگرانی در مورد نقض حقوق بشر، تلاشهای پادشاهی سعودی را برای تهیه دسته جدیدی از هواپیما از سیستم BAE در سال ۲۰۱۸ مسدود کرد. یوروفایتر توسط یک کنسرسیوم صنعتی اروپایی متشکل از بریتانیا، آلمان، ایتالیا و اسپانیا تولید میشود و هر یک از شرکا دارای حق وتو بر فروش صادرات هستند. با این وجود، اگرچه رفع محاصره میتواند راه را برای از سرگیری مذاکرات هموار کند، اما هیچ نشانهای از حرکت نهادی معنادار در مورد احیای توافق وجود ندارد.
در مرحله فعلی نشانههای اندکی وجود دارد که بتوان متوجه شد سعودیها مایل به خرید کدام یک از هواپیماهای اروپایی هستند. به احتمال زیاد سیاست توسعه چندجانبه ریاض بخشی از یک استراتژی چانه زنی است که یک طرف در برابر دیگری بازی میکند تا به شرایط بهتری در معامله برای خرید دست یابد.
تلاش ریاض به منظور دستیابی به فناوریهای پیشرفته نظامی برای تولید داخلی
عربستان سعودی علاوه بر خرید تجهیزات نظامی به دنبال دستیابی به فناوریهای پیشرفته برای تولید داخلی است. توسعه یک پایگاه نظامی - صنعتی با قابلیت تولید محصولات دفاعی پیشرفته برای دستیابی به اهداف جاه طلبانه بومی سازی مندرج در سند چشم انداز ۲۰۳۰ بسیار حائز اهمیت است.
یکی از نمونههای بارز عزم ریاض برای تقویت بازی خود در صنعت هوافضا، ابراز علاقه آن کشور برای پیوستن به برنامه جهانی دفاع هوایی، یک مشارکت تجاری بین سیستمهای BAE بریتانیا، لئوناردو ایتالیا و شرکت توسعه هواپیماهای ژاپنی، برای طراحی، توسعه و به کارگیری جتهای جنگنده نسل ششم تا سال ۲۰۳۵ بوده است.
عربستان سعودی از اواسط سال ۲۰۲۳ میلادی بارها تمایل خود را برای پیوستن به آن ائتلاف اعلام کرده است. علیرغم آن که بریتانیا و ایتالیا از این امر استقبال کردهاند و مشتاق ورود سرمایههای سعودی به منظور کاهش هزینههای تولید و تسریع در زمانبندی توسعه هستند، ژاپن با نگرانیها در مورد واگرایی در سیاستگذاریهای صادراتی و افزایش پیچیدگیها در مذاکرات که باعث تاخیر در تولید میشود، با این موضوع مخالفت کرده است.
اگرچه این ائتلاف بدون حضور ریاض آغاز شده است، اما ریاض کماکان میتواند در مرحله بعدی به آن بپیوندد. اگر عربستان سعودی حمایت ژاپن را به دست آورد، پیوستن به این ائتلاف به ریاض کمک خواهد کرد تا جهش چشمگیری در پیشبرد قابلیتهای تولید داخلی در عرصه هوافضا داشته باشد و خود را به عنوان اولین کشور در خاورمیانه که بخشی از برنامه توسعه هواپیمای نسل ششم است، مطرح نماید.
تاثیر ترامپ بر جاه طلبیهای نظامی عربستان سعودی و امارات متحده عربی
ترامپ در اولین دوره ریاست جمهوری خود از کارزار "آمریکایی بخر" برای ترویج صادرات تسلیحات ایالات متحده با کاهش دستورالعملهای محدود کننده برای فروش تسلیحات آمریکایی حمایت کرد. علیرغم آن که این اقدام اساسا برای به دست آوردن اجماع داخلی و تقویت وجهه او به عنوان یک معامله گر بود، هم چنین، منجر به انعقاد چندین قرارداد تسلیحاتی سودآور با کشورهای عربی خلیج فارس شد. با این وجود، فروش تسلیحات آمریکایی توسط ترامپ به کشورهای عربی حوزه خلیج فارس باعث بروز درگیریهای سیاسی بین کاخ سفید و کنگره شد. برای مثال، دولت ترامپ در میانه بن بست با کنگره بر سر بستههای فروش تسلیحات به امارات و عربستان سعودی در سال ۲۰۱۹، برای شکستن آن بن بست به به بندهای اختیارات اضطراری در قانون کنترل صادرات تسلیحات متوسل شده بود.
دلایلی وجود دارد که باور کنیم ترامپ در دوره دوم ریاست جمهوری خود با رویکرد فروش تسلیحات سازگار خواهد بود. او به عنوان فروشنده اصلی اسلحه، آزادی عمل قابل توجهی برای تسریع فروش تسلیحات خارجی ایالات متحده خواهد داشت. صرفنظر از این، آشفتگی ژئوپولیتیک منطقهای پیامدهایی خواهد داشت. این به معنای بستن برخی درها و باز کردن برخی درهای دیگر خواهد بود. برای مثال، از آنجایی که توافق با میانجی گری ایالات متحده برای عادی سازی روابط بین عربستان سعودی و اسرائیل در میان مدت به دلیل واقعیتهای ژئوپولیتیک فعلی بعید به نظر میرسد، احتمال هرگونه فروش احتمالی جنگنده اف - ۳۵ به ریاض نیز فعلا منتفی شده است.
در عین حال، گرم شدن جو دیپلماتیک بین ایالات متحده و امارات متحده عربی میتواند راه را برای از سرگیری مذاکرات دو کشور بر سر جنگنده اف - ۳۵ هموار سازد. ابوظبی و واشنگتن در نیمههای دوره ریاست جمهوری بایدن به دنبال احیای اعتماد مقابل و اجرای ابتکار عمل ملموس برای تقویت شراکت راهبردی دوجانبه بودند که نمونه آن در بیانیه مشترک ایالات متحده و امارات در سپتامبر ۲۰۲۴ در مورد همکاری دو کشور در زمینه هوش مصنوعی بود. امارات متحده عربی و ایالات متحده میتوانند بر اساس این شتاب، قرارداد خرید جنگندههای اف – ۳۵ ساخت آمریکا توسط امارات را نهایی کنند.
منبع: انستیتو دولتهای عربی خلیج فارس