با آگاهی از اینکه ارتوپدی چیست و ارتوپد کیست، در زمان بروز آسیبهای استخوانی و عضلانی راحتتر در مسیر درمان قرار میگیرید. متخصص ارتوپدی مشکلاتی مانند پوکی استخوان، شکستگی، پیچخوردگی و آرتروز را معاینه و درمان میکند. تشخیص و درمان بیماریهای ارتوپدی، با انجام آزمایش خون یا عکسبرداری، مقدور میشود. بعد از مشخصشدن ریشه آسیبدیدگیهای ارتوپدی، پزشک ارتوپد با تجویز داروهای ارتوپدی یا جراحی و فیزیوتراپی، مراحل درمان را آغاز میکند.
متخصص ارتوپدی کیست؟
در تعریف ارتوپدی، به افرادی ارتوپد گفته میشود که در زمینه ارتوپدی تحصیل میکنند و وظیفه رفع آسیبهای عضلانی و اسکلتی و بیماریهای ستون فقرات را برعهده دارند. برای اینکه دقیقتر بدانید رشته ارتوپدی چیست، باید بدانید که دو نوع تخصص ارتوپدی وجود دارد؛ جراحی و غیرجراحی.
به گروه نخست، جراحان ارتوپدی گفته میشود و گروه دوم فیزیوتراپها، متخصصان طب فیزیکی یا متخصصان توانبخشی هستند. کسانی که در این رشته تحصیل میکنند، ابتدا دوره پزشکی عمومی را پشت سر گذاشتهاند.
همکاران تیم ارتوپدی، شامل افراد زیر هستند:
- دستیاران پزشک
- پرستار متخصص
- فیزیوتراپیست
- مربیان ورزش
درمان ارتوپدی اطفال یا بیماران بزرگسال، از همکاری این تیمها با دکتر ارتوپدی میسر میشود. با شناخت اینکه کار متخصص ارتوپدی چیست، در صورت بروز مشکل با آگاهی و خیال راحتتر به این متخصص، مراجعه میکنید.
تشخیص و درمان مشکلات سیستم اسکلتی و عضلانی بدن و همچنین تشخیص بیماریهای مفاصل، وظیفه دکتر ارتوپد است. اطمینان از عملکرد صحیح اندامها، استخوان، عضله، مفاصل، تاندونها و رباطها و بررسی ناتوانی جسمی، مهمترین خدمات درمانی دکتر ارتوپدی هستند. او برای تشخیص مشکلات مفاصل و اسکلتی، از تصویربرداری و تستهای ارتوپدی همچون رادیوگرافی، امآرآی، سیتیاسکن و آزمایشهای مرتبط با ارتوپدی استفاده میکند.
دکتر ارتوپد چه بیماریهایی را درمان میکند؟
ارتوپدها میتوانند طیف وسیع و گستردهای از مشکلات سیستم اسکلتی-عضلانی را درمان کنند. بعضی از این مشکلات مادرزادیاند و بعضی در نتیجه تصادف، حوادث و آسیبهای دیگر به وجود میآیند. گاهی هم عوارض جانبی برخی رخدادها، باعث اختلال در عملکرد بدن میشوند و نیاز به دکتر ارتوپد، قوت میگیرد. کار متخصص ارتوپدی چیست؟ به موارد زیر دقت کنید.
درد مفاصل ناشی از آرتریت
آرتریت، التهاب در مفاصل است. این وضعیت باعث محدودیتهای حرکتی و بروز درد در مفصل نقاط مختلف بدن میشود. از این رو زمانی که این سوال به وجود میآید که تخصص ارتوپد چیست، میتوان درمان التهاب بیماریهایی همچون آرتریت و کنترل آنها را، پاسخی کوتاه برای آن در نظر گرفت. مراجعه به دکتر ارتوپدی برای کنترل دذرد آرتریت، بسیار مهم است چون تا زمانی که پزشک دستورالعملهای پزشکی برای کنترل درد را صادر نکند، دردر آرتریت، ساکت نخواهد شد.
پوکی استخوان
کاهش استحکام استخوانها، باعث بروز پوکی استخوان (Osteoporosis) میشود. این بیماری، نوعی اختلال اسکلتی است که بیشتر در سنین کهنسالی بهوجود میآید. مهمترین ویژگی پوکی استخوان، کاهش استحکام اسکلت بدن و پوک شدن آنها است. افراد مبتلا به پوکی استخوان، در معرض شکستگی ناگهانی استخوان، قرار دارند.
کمردرد
دلایل مختلفی از جمله مشکلات سیاتیک، دیسک و گرفتگی عضلات، باعث بروز کمردرد میشوند. تشخیص ریشه دردهای ناحیه کمر و تجویز درمانهایی مناسب برای این مشکل، از جمله وظایف دکتر ارتوپد است. تمرینات ورزشی مشکلات ارتوپدی، معمولا یکی از روشهای مورد استفاده ارتوپدها برای درمان این مشکل است.
آرتروز
بیماری آرتروز، با تخریب پیشرونده غضروف مفاصل همراه است و باعث ایجاد التهاب در بافتهای اطراف غضروف آسیبدیده میشود. التهابی که در اثر آرتروز به وجود میآید، اثری ثانویه است و همیشگی، نیست. در اثر آرتروز، غضروف مفصلی و استخوان زیر مفصلی، تحلیل میرود و همین، باعث درگیری بافتهای اطراف میشود.
درد شانه مانند بورسیت (التهاب مفاصل)
درد شانه ممکن است ناشی از شرایط متفاوتی باشد که یکی از شایعترین آنها، بورسیت است. بورسیت یا التهاب کیسههای کوچک مایع که در مفاصل قرار دارند، به دلیل فشار زیاد روی شانه ایجاد میشود. بورسیت میتواند منجر به درد شدید و محدودیت در حرکت شود که میتوان با کمپرس یخ، استراحت، مصرف داروهای ضد التهابی و فیزیوتراپی آن را درمان کرد. در موارد شدیدتر ممکن است نیاز به تزریق کورتیکواستروئید و یا حتی جراحی نیز باشد.
سرطان استخوان
رشد سلولهای سرطانی در استخوانها، با آسیبزدن به بافت این اعضا همراه میشود. سرطان استخوان، با عوارض حرکتی همراه است. این بیماری، از زمان تکثیر سلولهای استخوانی شروع به تجزیه سلولهای استخوان میکند. البته در اثر تکثیر این سلولها، دیگر استخوانهای بدن هم درگیر این بیماری میشوند. مبتلایان به این بیماری، معمولا سرطان ثانویه هم دارند.
معرفی جراحیهای ارتوپدی
جراحی ارتوپدی، نوعی درمان تجویزی برای درمان مشکلات ستون فقرات و دیگر مفاصل و استخوانهای بدن است. این عملها، برای تمام سنین، تجویز میشوند و یکی از روشهای مورد تایید پزشکان برای درمان سریعتر، مشکل است. عمل و جراحیهای ارتوپدی و تهاجمی (کمتهاجمی یا تهاجمی زیاد) مورد استفاده در تخصص ارتوپدی، شامل موارد زیر میشوند:
آرتروسکوپی
|
نوعی روش جراحی تهاجمی است که برای تشخیص و درمان مشکلات زانو، شانه و لگن، استفاده میشود. در طول عمل، یک دوربین کوچک از طریق برشهای کوچک وارد بدن میشود تا داخل مفصل را مشخص کند.
|
تعویض مفصل
|
تعویض مفصل نوعی روش جراحی شامل برداشتن مفصل آسیبدیده و جایگزینی آن با یک مفصل مصنوعی است. به مفصل مصنوعی، پروتز میگویند.
|
ترمیم شکستگی
|
ترمیم شکستگی نوعی روش جراحی است که برای درمان آسیبهای استخوانی در زمان ترکخوردگی و شکستگی استفاده میشود.
|
جراحی ستون فقرات
|
جراحی ستون فقرات، نوعی درمان تهاجمی است که برای فتق دیسک، تنگی ستون فقرات و شکستگیهای ستون فقرات استفاده میشود.
|
توجه کنید که تصمیمگیری درباره انتخاب روشهای جراحی، بهعهده متخصصان این حوزه است.
چه زمانی باید به متخصص ارتوپدی مراجعه کنیم؟
بروز بعضی از علامتها، نشان میدهد که باید به متخصص ارتوپدی مراجعه کنید. این نشانهها، معمولا با هم بروز میکنند و مدت زمان زیادی، فرد را درگیر میکنند. همچنین، مصرف داروهای تسکینی، علاجی موقت برای آنها محسوب میشود و در صورت از بین رفتن اثر دارو، درد مجددا بازمیگردد. این علائم شامل موارد زیر هستند:
- درد در عضلات
- درد و کشیدگی در تاندونها یا مفاصل که بیش از چند روز طول میکشد.
- وجود مشکل در استفاده از یک عضو خاص بدن برای انجام عملکردهای عادی، مانند بالارفتن از پلهها یا بلندکردن و حمل وسایل نسبتاً سبک.
با روشهای متنوع و تمرینات ورزشی، مشکلات ارتوپدی مرتفع میشوند. با مراجعه به متخصصی مانند دکتر دیسک گردن یا متخصصان دیگر در زمان مناسب، آسیبها و عوارض آنها از بین میروند. مراجعه به دکتر ارتوپد مشهد و یا سایر شهرها، برای بررسی و درمان مشکلات مفاصل و استخوان در زمان بروز علائم، ضروری است.
مهمترین تخصص بهترین دکتر ارتوپد مشهد، درمان بیماریهای استخوان و مفاصل و اقدامات پیشگیری از مشکلات ارتوپدی است. متخصص ارتوپد مشهد در زمینه ارتوپدی اطفال، آسیبهای ورزشی، ارتوپدی ورزشی، درمان آسیبهای اسکلتی و عملهای جراحی ارتوپدی، تخصص دارد. او برای اطمینان از عملکرد صحیح اندامها و تشخیص بیماریهای مفاصل از رادیوگرافی، امآرآی و سیتیاسکن استفاده میکند.
فرق ارتوپدی و فیزیوتراپی چیست؟
بهطور خلاصه، فیزیوتراپی در توانبخشی و مدیریت مشکلات اسکلتی- عضلانی و از راه استفاده از تکنیکهای فیزیکی به افراد کمک میکند. اما در ارتوپدی، پزشک متخصص با روشهای تشخیصی اقدام به درمان و مدیریت مشکلات پیشآمده در این ناحیه میکند. در فیزیوتراپی، قدرت و مقاومت عضلات بهبود پیدا میکند و فرد میتواند حرکات متنوعتری انجام بدهد. زمانی که بافتها و ماهیچهها بهشدت آسیب ببینند، نیاز به مداخله متخصص ارتوپدی پیش میآید و باید با جراحی، اقدام به رفع مشکل کند.
در انتخاب بهترین دکتر ارتوپد چه مواردی را باید در نظر بگیریم؟
حالا که تعریف ارتوپدی را میدانید و آگاه هستید که ارتوپد کیست و چطور کمکتان میکند، لازم است که برای انتخاب بهترینها هم ایدههایی در ذهن داشته باشید. نکات مهم در انتخاب بهترین دکتر ارتوپدی چیست و باید بر چه اساسی دست به انتخاب بزنید:
- به نظر مراجعان قبلی پزشک توجه کنید.
- تخصص و اعتبار پزشک را ارزیابی کنید.
- پوشش بیمه پزشک را بررسی کنید.
برای انتخاب پزشک ارتوپد مناسب، ببینید که در کدامیک از شاخههای ارتوپدی متبحر است. حواستان به شیوه رفتار و ارتباط میان پزشک و بیمار هم باشد. با آگاهی از اینکه ارتوپدی چیست، مراجعه به متخصص در زمان نیاز برایتان سادهتر میشود. برای پیشگیری از بیماریهای ارتوپدی یا عوارض جانبی درمانهای مختلف باید تحت نظر پزشک خبره باشید. برای مصرف داروهای ارتوپدی و استفاده از روشهای مختلف درمانی باید تخت نظر پزشکی خبره باشید.
برگرفته از وبسایت پزشکی دکتردکتر (https://drdr.ir/ )