شیعه نیوز | خبرگزاری اسپوتنیک در گزارشی به این موضوع پرداخته که چگونه اوکراین در مسیر تبدیل به پناهگاهی امن برای تروریستهای داعش قرار گرفته است. این خبرگزاری می نویسد: غرب مدتهاست که از این موضوع خبر دارد که صدها نیروی شبهنظامی داعش در اوکراین در حال فعالیت هستند- که اگر این روند با همین سرعت ادامه داشته باشد، اوکراین را به پناهگاهی امن برای تروریستها تبدیل خواهد کرد.
به گزارش «شیعه نیوز»، در جولای ۲۰۱۵ متئو سالوینی عضو پارلمان ایتالیا به فدریکا موگرینی نماینده ویژه روابط خارجی و سیاست امنیتی وقت اتحادیه اروپا گفت که اسلامگرایان بسیاری در اوکراین فعالیت دارند.
این موضوع بعد از این مطرح شد که روزنامه نیویورکتایمز در گزارشی ادعا کرد که اوکراین از حضور هواداران چچنی داعش در نبرد علیه شورشیان جمهوریهای دونتسک و لوگانسک استفاده میکند.
این روزنامه در آن زمان نوشته بود که حداقل سه گردان از اسلامگرایان هوادار داعش در کنار ملیگرایان اوکراینی با شورشیان و جداییطلبان جمهوریهای دونتسک و لوگانسک میجنگند- که البته یکی از این گروهها به نام گروه شیخمنصور وابسته به راستهای افراطی اوکراین بود که نقش مهمی در برکناری ویکتور یانوکوویچ رئیسجمهور اوکراین در فوریه ۲۰۱۴ داشتند. در آن زمان مقامات اوکراین دو عضو گروه شیخمنصور را به ظن ارتباط با داعش دستگیر کردند.
چهار سال بعد روزنامه ایندیپندنت درباره یکی از شبهنظامیان سرشناس داعش، سزار توخوساشویلی معروف به البرا شیشانی فرمانده گرجستانیالاصل داعش گزارشی منتشر کرد که در آن ادعا شده بود که سرویس امنیتی اوکراین به دلایلی نامعلوم چشم بر حضور توخوساشویلی در این کشور بسته است.
در آن گزارش ورا میرونوا محقق متخصص در موضوع جهاد به این روزنامه گفته بود که «صدها جنگجوی داعش پس از شکست این گروه در سوریه و عراق خود را به اوکراین رساندهاند.
در دسامبر ۲۰۲۰ نیز یک روزنامهنگار تحقیقی لهستانی به نام پاول پینیازک نگرانیهای خود را درباره این که اوکراین دارد به پناهگاهی امن برای تروریستهای داعش تبدیل میشود، مطرح کرد. او در گزارشی که در این زمینه تنظیم کرده بود، داستان اوکراینیهای هوادار داعش را روایت کرده و با شماری از آنها در کییف مصاحبه کرده بود.
روزنامهنگاران بسیاری نوشتهاند که اوکراین سالهای سال یک مرکز ترانزیت کلیدی برای تروریستهایی بوده که به سوریه سفر میکردند یا از سوریه به اروپا بازمیگشتند.این روند بعد از کودتای فوریه ۲۰۱۴ و آغاز جنگ کییف در دونباس تشدید شد- که دلیل اصلی آن البته اهمیت بیشتر این درگیریها و بیتوجهی سرویسهای امنیتی اوکراین به تحرکات جنگجویان داعش بود.اتفاقی که باعث شد جهادیهایی که پس از بازگشت به کشورهای خود با موانعی مواجه میشدند، تصمیم به استقرار در اوکراین بگیرند.