شهر تهران هرچند شلوغی سرسام آوری دارد، با این حال جاذبههایی که هر کدام در گوشهای از شهر قرار دارند میتواند باعث شود تا شلوغیهای پایتخت نادیده گرفته گردد. هرچند پایتخت در رده شهرهای باستانی ایران نیست اما، یک قطب با تنوع مذهبی زیاد بوده که جلوههای آن بسیار تماشایی هستند. ما در این مقاله قصد داریم تا نگاهی به تعدادی مکان مذهبی در تهران داشته باشیم و این جاذبهها را خدمتتان معرفی کنیم. سالیانه گردشگران و حتی خود ساکنین تهران در بین کارهای روزانهشان به سمت این مکانهای معنوی رفته تا کمی از دغدغههای روزانه خودشان فاصله بگیرند.
برای اینکه بتوانید لحظاتی به آرامش برسید، حتما این مقاله را که به معرفی جاذبههای معنوی پایتخت اختصاص دارد مطالعه نمایید.
امامزاده قاسم (ع)
از مکانهای مذهبی تهران امامزاده قاسم بوده که در منطقه شمیرانات در ارتفاع ۱۷۰۰ متری از سطح دریا قرار دارد. این مکان مذهبی در تهران جهت زیارت همه روزه به ویژه در مناسبتهای مذهبی به روی افراد باز است. امامزاده قاسم را در شمال شمیران و در روستای قدیمی دژعلیا پیدا میکنید. خوب است بدانید که در اطراف امامزاده گورستانی واقع شده که به شکل پلکانی است. در این گورستان قبرهای خانوادگی خانوادههای قدیمی و سرشناس تهران قرار دارد.
بنای اصلی امامزاده برجی هشت ضلعی میباشد و از داخل هر ضلع آن ۲. ۲۵ متر است که از آجر ساخته شده. بقعه امروزی متشکل از صحن، ایوان، رواق و گنبد کاشی میباشد. گنبد بیرونی بنا به شکل پیاز بوده و ساقه آن پوششی از کاشی خشتی با نقوش هندسی و خطوط کوفی بنایی دارد.
آدرس: تهران، دو کیلومتری شمال تجریش، شرق دربند و گلاب دره و در دامنه کوه سرچال کوچک
زورخانهی آیت الله طالقانی
در زمانهای دور در ایران از پرطرفدارترین ورزشها در بین ایرانیها ورزش زورخانهای بود که اسباب و آداب و رسوم خودش را داشت. ورزشهای زورخانهای که از ورزشهای باستانی ایرانیان بود در زورخانه انجام میشد. زورخانه آیت الله طالقانی یکی از مکانهای به یادگار مانده از این ورزش محبوب قدیمی است.
این مرکز ورزشی سرپوشیده تقریبا دارای ۳۰۰ متر مربع مساحت بوده و در سال ۱۳۵۹ تاسیس شد. در این زورخانه حرکات و فنون گوناگون ورزش باستانی ایران همچون چرخ باستانی، میل، کباده، سنگ، شنای زورخانهای، میل بازی و آموزش داده و اجرا میشود. زورخانه آیتالله طالقانی را در چیذر جنب امامزاده حضرت علی اکبر (ع) پیدا میکنید. خوب است بدانید زورخانه در بین ایرانیان از گذشتهها تاکنون مظهر عرفان شیعه بوده است.
آدرس: تهران، میدان چیذر، جنب امامزاده حضرت علی اکبر (ع)
امامزاده داوود در تهران
از سالهای دور امامزاده داوود را با مسیر صعب العبورش میشناختند. امامزاده داوود از مشهورترین مکانهای مذهبی تهران در میان درهای سرسبز میان کوهستان در نزدیکی شهر تهران قرار دارد. از گذشتههای دور و دراز که باید با قاطر به این امامزاده میرفتند تا حال حاضر که یک ساعته به امامزاده داوود دسترسی دارید، همچنان این امامزاده برای زیارت و گذراندن یک روز شاد در دل طبیعت محبوب است. درباره نسب این مکان مذهبی در تهران دو نظر مختلف وجود دارد. اما هر دو این فرضیهها نسب ایشان را به نسل یازدهم امام حسن مجتبی (ع) ربط میدهند. در درههای نزدیک آن تعدادی امامزاده واقع شده که محلیها آن را متعلق به پدر و برادران ایشان میدانند.
زیارت از این مکان مذهبی در تهران از زمان قاجار به یک عادت برای تهرانیها تبدیل شده بود تا برای رفتن به آن در آخر هفته خود برنامهریزی کنند. در قدیم اطراف امامزاده از دعانویسها و رمالهایی پر بود که افراد پیش آنها میرفتند. امروزه به خاطر گردشگران و کوهنوردان اطراف امامزاده از مسافرخانهها و کاسبهای دستفروش پر میباشد. اینگونه چنانچه سختی راه کسی را اذیت کرد شب را مهمان آبوهوای خوش این مکان خواهند شد.
یکی دیگر از دلایل شهرت این مکان بازار امامزاده داوود است. بازار این مکان مذهبی در تهران از شیر مرغ تا جان آدمیزاد را میفروشد.
مسجد مصلی در تهران
از جمله تازه سازترین مکان مذهبی در تهران مسجد مصلی میباشد. این مکان مذهبی که در نزدیکی هتل پرشین پلازا قرار دارد در سال ۱۳۶۹ ساخته شد. مساحت مسجد مصلی تقریبا ۶۵۰۰۰۰ متر مربع است و از مدعیان کسب بزرگترین مسجد جهان میباشد. شایان ذکر است که در ساخت این مسجد از معماری سنتی و مدرن بهره گرفته شده است. هر ساله در این مکان مذهبی در تهران نمایشگاه بینالمللی کتاب برگزار میشود که میلیونها بازدیدکننده دارد.
هر بخش ورودی، متشکل از 2 گلدسته، 1 ایوان زیبا و 1 گنبد است. هر یک از این 5 قسمت، دارای معماری و طراحی منحصربهفردی میباشد. 14 گلدسته مرتفع در مصلی قرار داشته که 2 عدد از آنها، از جمله بزرگترین و بینظیرترین گلدستههای موجود در جهان اسلام میباشند. این گلدستهها تقریبا با 140 متر از آسانسور و پلههای مارپیچ برخوردارند.
ظرفیت مصلی تهران 500 هزار نفر است. این مجموعه یک مجتمع بزرگ بوده که برای برگزاری انواع مراسم مناسب است. در این مصلی انواع گردهماییها، سمینارها و نمازهای یومیه و جمعه برگزار میشود. همینطور مرکز مطالعات و تحقیقات بینالمللی اسلامی، سالن آمفی تئاتر، موزههای مختلف، مرکز آموزش صنایع دستی، مؤسسه آموزشی علوم اسلامی، بازار صنایع دستی، هنرهای اسلامی و ایرانی و … در این مجموعه قرار دارد.
در زمانهای متفاوتی نمایشگاهها و مراسمهای مختلف برگزار میشوند. معمولا مصلی از ساعت 11 الی 21 باز است که این زمان در برخی اوقات تغییر میکند.
امامزاده یحیی (ع) در تهران
پایتخت ایران، تهران، در لابهلای شلوغیها و برجهای سر به فلک کشیدهاش، اماکن مذهبی زیادی را در خود جای داده است. این مکان مذهبی در تهران جزئی از بافت تاریخی تهران محسوب میشود که در محله عودلاجان واقع شده است. این امامزاده همراه با سایر جاذبههای بافت تاریخی تهران نظیر بازار تهران، مسجد امام خمینی، حمام نواب و … گردشگران بسیاری از ایران و خارج از کشور را به خود جذب کرده است. در تاریخ ۱۵ آذر ۱۳۱۴ این بنای تاریخی و مذهبی به شماره ۲۴۱ در آثار ملی ایران به ثبت رسید.
نکتهی جالب در رابطه با امامزاده یحیی درخت چنار قدیمی آن است که درون حیاط این امامزاده میباشد. این درخت دارای قدمتی به اندازه ۹۰۰ سال بوده و از کهنترین درختان تهران است. در سال ۱۳۳۰ این درخت چنار قدیمی در فهرست وزارت فرهنگ و اداره باستانشناسی ثبت شد.
جمعبندی
وجود تمدن مذهبی اسلامی، علتی برای حضور تمدنهای کوچک در منطقه تهران یا روستاهای اطراف آن بوده که امروزه در دل پایتخت واقع شدهاند. این مکانها جاذبههای مذهبی مختلفی در خود جای دادهاند که امروزه بهعنوان مکان مذهبی در تهران شناخته میشود. اگر در تهران زندگی میکنید یا برای سفر راهی پایتخت هستید، و میخواهید با زیارت مکانهای معنوی تهران به آرامش برسید ما در این مقاله بطور مفصل به مکان مذهبی در تهران پرداختیم.