۰

مرگ تدریجی هزاران ایرانی در هوای مسموم

بر اساس اعلام شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، میانگین کیفیت هوای تهران هم اکنون با میانگین ۱۶۵ و در شرایط ناسالم است همچنین ۲۸ ایستگاه در شرایط آلوده قرار دارند که از این تعداد شرایط ۲۶ ایستگاه به رنگ قرمز و دو ایستگاه به رنگ بنفش درآمده است.
کد خبر: ۲۷۵۹۰۶
۱۵:۳۱ - ۱۲ دی ۱۴۰۱

به گزارش «شیعه نیوز»، بر اساس اعلام شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، میانگین کیفیت هوای تهران هم اکنون با میانگین ۱۶۵ و در شرایط ناسالم است همچنین ۲۸ ایستگاه در شرایط آلوده قرار دارند که از این تعداد شرایط ۲۶ ایستگاه به رنگ قرمز و دو ایستگاه به رنگ بنفش درآمده است.

براساس آخرین اطلاعات شرکت کنترل کیفیت هوای تهران امروز (۱۲ دی‌ماه) کیفیت هوا در ایستگاه‌های پارک رازی (منطقه ۱۱) و شهرداری منطقه ۱۹ در وضعیت بسیار ناسالم قرار دارد.

همچنین کیفیت هوا در ایستگاه‌های اقدسیه (منطقه ۱)، دانشگاه شهیدبهشتی (منطقه ۱)، شهرداری منطقه ۲، شریف (منطقه ۲)، پونک، پاسداران (منطقه ۳)، دانشگاه علم و صنعت (منطقه ۴)، شهرداری منطقه ۴، تربیت‌ مدرس (منطقه ۶)، ژئوفیزیک (منطقه ۶)، دانشگاه تهران (منطقه ۶)، ستاد بحران (منطقه ۷)، گلبرگ (منطقه ۸)، شهرداری منطقه ۱۰، شهرداری منطقه ۱۱، شهرداری منطقه ۱۲، میدان امام خمینی (منطقه ۱۲)، پیروزی (منطقه ۱۳)، پارک شکوفه (منطقه ۱۴)، مسعودیه (منطقه ۱۵)، پارک سلامت (منطقه ۱۷)، شادآباد (منطقه ۱۸)، پارک قائم (منطقه ۱۸)، شهرری (منطقه ۲۰)، شهرداری منطقه ۲۱ و شهرداری منطقه ۲۲ در وضعیت ناسالم برای همه قرار دارد.

پارک رازی (منطقه ۱۷) و شهرداری منطقه ۱۹ با شاخص ۲۰۵ آلوده‌ترین ایستگاه‌های سنجش کیفیت هوای تهران هستند.

در ایستگاه‌های سوهانک (منطقه ۱)، میدان فتح (منطقه۹)، اتوبان محلاتی (منطقه ۱۴) و شهرک چشمه (منطقه ۲۲) ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون که آلاینده شاخص این روزهاست، به عنوان آلاینده شاخص هوای پایتخت ثبت نشده است.

لازم به ذکر است در ایستگاه‌های شهرداری منطقه ۱۵، شهرداری منطقه ۱۶ و فرمانداری شهرری (منطقه ۲۰) هیچ اطلاعاتی ثبت نشده است.

سازمان هواشناسی در این شرایط جوی توصیه می کند هموطنان از تردد غیرضروری و انجام فعالیت فیزیکی و ورزشی در فضای باز پرهیز کنند.

گفتنی است که شاخص کیفیت هوا (AQI) به پنج دسته اصلی تقسیم‌بندی می‌شود. بر اساس این تقسیم‌بندی از عدد صفر تا ۵۰ هوا “پاک”، از ۵۱ تا ۱۰۰ هوا “قابل قبول(سالم) یا متوسط”، از ۱۰۱ تا ۱۵۰ هوا “ناسالم برای گروه‌های حساس”، از ۱۵۱ تا ۲۰۰ هوا “ناسالم برای همه گروه‌ها”، از ۲۰۱ تا ۳۰۰ هوا “بسیار ناسالم” و از ۳۰۱ تا ۵۰۰ شرایط کیفی هوا “خطرناک” است.

غیرحضوری شدن دانشگاه‌ها و مدارس برای فردا و پس فردا/جزئیات دورکاری ادارات تهران

دانشگاه‌ها و مدارس در تمامی مقاطع برای فردا و پس فردا به جز دو شهرستان فیروزکوه و دماوند غیر حضوری شدند، همچنین کارمندان حساس نیز می‌توانند از ظرفیت دورکاری بهره بگیرند.

به گزارش ایسنا، جلسه کمیته اضطرار آلودگی هوای تهران به ریاست عابد ملکی معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری تهران از لحظاتی پیش تشکیل شد تا با توجه به تشدید آلودگی هوا در تهران و شهرستانهای استان تهران برای روزهای آینده تمهیدات لازم اتخاذ شود.

کمیته اضطرار آلودگی هوای تهران در حالی بار دیگر تشکیل جلسه داده است که بر اساس اعلام شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، میانگین کیفیت هوای تهران هم اکنون با میانگین ۱۶۵ و در شرایط ناسالم است همچنین ۲۸ ایستگاه در شرایط آلوده قرار دارند که از این تعداد شرایط ۲۶ ایستگاه به رنگ قرمز و دو ایستگاه به رنگ بنفش درآمده است.

عابد ملکی در گفت‌وگو با ایسنا، در تشریح مصوبات کمیته اضطرار آلودگی هوای تهران گفت: با توجه به پایداری شرایط جوی و تشدید آلودگی هوا جلسه کمیته اضطرار آلودگی هوای تهران با حضور اعضاء تشکیل شد و مقرر شد فردا و پس فردا سه شنبه و چهارشنبه ۱۳ و ۱۴ دیماه تمامی دانشگاه‌ها و مدارس استان تهران در تمامی مقاطع به جز شهرستان‌های فیروزکوه و دماوند کلاس‌های آموزشی به صورت غیر حضوری و مجازی دایر شود. همچنین تمامی مهدکودک‌های استان تهران به جز دو شهرستان فیروزکوه و دماوند تعطیل خواهد بود.

وی ادامه داد: برای دو روز آینده نیز اجرای طرح زوج و فرد از درب منزل همانند روزهای گذشته اجرایی خواهد شد و فروش روزانه طرح ترافیک توسط شهرداری تهران متوقف خواهد بود و فروش طرح ممنوع است.

وی ادامه داد: همچنین فعالیت کارخانه‌های تولید شن و ماسه و آسفالت نیز برای دو روز آینده متوقف است.

وی از همه شهروندان درخواست کرد از ترددهای غیر ضرور خودداری کرده و در صورت لزوم حتما از ماسک N۹۵ استفاده کنند. همچنین دورکاری ادارات استان تهران برای گروه‌های حساس و پرخطر شامل زنان باردار، مادران دارای کودک دبستانی و زیر شش سال، بیماران قلبی، ریوی، تنفسی، همه کارمندان بالای ۵۰ سال و همچنین کارمندان سرطانی اجرایی خواهد شد.

آمادگی پلیس برای اجرای مصوبات کمیته آلودگی هوا 

فرمانده انتظامی تهران بزرگ اعلام کرد که در راستای کاهش آلودگی هوا در شهر تهران پلیس آمادگی اجرای کامل مصوبات کمیته اضطرار آلودگی هوا را دارد.

سردار حسین رحیمی در گفت‌وگو با ایسنا، درباره اقدامات پلیس برای کاهش آلودگی هوا در تهران گفت:‌ موضوع آلودگی هوا، موضوعی نیست که در آن فقط یک یا دو دستگاه مسئولیت داشته باشند و بلکه دستگاه‌های زیادی در این حوزه دارای مسئولیت هستند و باید وظایف خود را انجام دهند. اتفاقا همانطور که قبلا هم گفته بودم، یکی از این موارد توجه به قانون هوای پاک است و لازم است که تمام دستگاه‌ها به وظایفی که براساس این قانون برایشان تعریف شده عمل کنند.

وی با بیان اینکه پلیس نیز به وظایفی که در این قانون برایش تصویب شده عمل می‌کند، گفت:‌ علاوه بر آن ما اعلام می‌کنیم که آمادگی اجرای کامل مصوبات کمیته اضطرار آلودگی هوای شهر تهران را داریم. به عنوان مثال همین اجرای طرح زوج و فرد از در منازل بعد از چندین سال دوباره در جلسه‌ای با حضور وزیر کشور تصویب شد و ما هم اجرای آن را پذیرفتیم و این طرح به اجرا درآمد.

فرمانده انتظامی تهران بزرگ درباره احتمال ممنوعیت تردد پلاک‌ شهرهای دیگر و نیز اجرای دیگر محدودیت‌های تردد در معابر تهران در هنگام آلودگی هوا نیز گفت: مبنای ما بر اساس مصوباتی است که از کمیته اضطرار آلودگی هوا اعلام می‌شود و اینطور نیست که ما خودسرانه آن را اجرا کنیم. تاکنون چنین مصوبه‌ای نداشتیم و ما هم چنین چیزی را اجرا نکرده‌ایم. موضوعات مختلف در جلسات تخصصی مطرح شده و در این جلسات کارشناسان پلیس نیز حضور داشته و نظرات خود را ارائه می‌دهند. در نهایت هم آنچه که به تصویب برسد و اجرایش بر عهده پلیس قرار داشته باشد اجرا خواهد شد.

رحیمی افزود:‌ مواردی هم که در قانون پیش‌بینی شده، مانند برخورد با خودروهای آلاینده، فاقد معاینه فنی و … همواره و در تمام روزهای سال اجرا می‌شود و موضوعی نیست که اجرایش موقتی و مقطعی باشد.

سوده نجفی: برخی دستگاه‌ها در ارائه گزارش استفاده از مازوت مصلحت اندیشی می‌کنند

رئیس کمیته سلامت شورای اسلامی شهر تهران گفت: برخی دستگاه ها در ارائه گزارش و اعلام نظر درباره استفاده یا عدم استفاده از مازوت در شهر تهران مصلحت اندیشی می‌کنند، در حالی که ما در آلودگی هوای شهر تهران با سلامت و جان شهروندان مواجه هستیم.

سوده نجفی، در گفت و گو با ایرنا با اشاره به مطالعات صورت گرفته در خصوص آلودگی هوا گفت: آلودگی هوا یکی از مهمترین عوامل تهدیدکننده سلامت به شمار می رود که بیماری های زیادی به همراه دارد.

وی ادامه داد: آلودگی هوا پس از استعمال دخانیات، دومین عامل اصلی مرگ ‌های ناشی از بیماری‌ های غیر واگیردار و چهارمین عامل خطری است که بیشترین تعداد موارد مرگ زود رس دنیا را به خود اختصاص داده است.

رئیس کمیته سلامت شورای اسلامی شهر تهران گفت: منابع مختلفی به عنوان آلاینده در شهر تهران وجود دارد که یکی از منابع آلودگی ناشی از صنایع، نیروگاه ها، پالایشگاه ها است که برخی از کارشناسان معتقدند که سوخت آنها مازوت است و همین دلیل باعث افزایش آلودگی هوای تهران شده است.

وی ادامه داد: این موضوع در سال گذشته نیز مطرح شده بود که بعضا مورد تکذیب قرار گرفت که در آلودگی هوای اخیر برخی شواهد نشان از استفاده از سوخت مازوت است که ما در این راستا خواستار گزارش از نهاد مربوطه شدیم تا در گزارشی همراه به مستندات استفاده و یا عدم استفاده از مازوت در شهر تهران را اعلام کنند.

سوده نجفی گفت: ظاهرا برخی دستگاه های مربوطه در ارائه گزارش و اعلام نظر درباره استفاده یا عدم استفاده از مازوت در شهر تهران مصلحت اندیشی می کنند در حالی که ما در آلودگی هوای شهر تهران با سلامت و جان شهروندان مواجه هستیم لذا انتظار می رود دستگاه مربوطه گزارش دقیقی در این خصوص ارائه کند.

وی با تاکید بر خسارت‌ های ناشی از آلودگی هوا افزود: بر اساس گزارش ارائه شده از سوی مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی آمار مرگ و میر ناشی از آلودگی هوا در کشور تقریباً با آمار تلفات جاده ای برابری می کند که این موضوع نگران کننده است اما به دلیل این که روند ابتلا به بیماری و جان باختن فرد بر اثر آلودگی هوا تدریجی می باشد، توجه کمتری به آن می شود.

این عضو شورای شهر تهران گفت: آلودگی هوا خسارت مادی زیادی هم به همراه دارد به گونه ای که بر اساس مطالعات و گزارش ارائه شده؛ خسارت آلودگی هوا بر سلامتی شهروندان تهران حدود ۲/۳ میلیارد دلار تخمین زده می شود که این میزان برای کل کشور به ۷ میلیارد دلار می رسد.

وی گفت: در کارگروه های مختلف کمیته سلامت شورای اسلامی شهر نشست هایی با برخی از صاحب نظران برای بررسی راهکارهای موقت آلودگی هوای تهران بر اساس وظایف مدیریت شهری که در قانون هوای پاک بر ما تکلیف شده است، داشته ایم تا از این طریق به سهم خود از آلودگی هوای شهر تهران جلوگیری کنیم.

سوده نجفی در پایان با اشاره به اینکه مبارزه با آلودگی هوای عزم ملی می خواهد، گفت: با توجه به ایام بررسی لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ در مجلس و تدوین برنامه هفتم توسعه از سوی دولت هستیم از نمایندگان مجلس شورای اسلامی و دولت سیزدهم این انتظار را داریم تا توجه لازم را به موضوع آلودگی هوا که سالانه خسارت های قابل توجه ای به وجود می آورد، داشته باشند.

مرگ تدریجی با تنفس هوای آلوده

تنفس هوای آلوده در فصول سرد سال باعث مرگ تدریجی سالانه بیش از ۲۰ هزار نفر از ساکنان ۲۷ استان کشور می‌شود.

به گزارش ایرنا، سازمان هواشناسی کشور اعلام کرد تا روز چهارشنبه وضعیت آلودگی هوا در تهران و باقی کلان‌شهرهای صنعتی ادامه دارد و البته وجود آلاینده های هوا مختص کلانشهرهای ما نیست و در کشورهای مختلف نیز این پدیده وجود دارد.

بطوری که سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده است ۸۷ درصد از مردم دنیا در مناطقی زندگی می‌کنند که ذرات معلق بالاتر از حد استاندارد است. ۴.۲ میلیون مرگ در دنیا منتسب به آلودگی هوا است و بانک جهانی اعلام کرده که از هر ۱۰ مرگ یک مرگ منتسب به ذرات معلق و آلودگی هوا است.

طبق برآوردها در سال ۲۰۱۶ مواجهه با ذرات معلق پنجمین علت مرگ در دنیا شناخته شده است.

بر اساس گزارش وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز هزینه مستقیمی که مردم برای بیماری‌ هایی مانند سکته قلبی و مغزی به دلیل انتساب به آلودگی هوا می‌پردازند ۱.۱ میلیارد تومان و هزینه مرگ منتسب به آلودگی هوا ۱۵۰ میلیارد تومان است که به دولت تحمیل می ‌شود.

بررسی های کشوری نشان می دهد در آلودگی با غلظت ۳۹ میکروگرم، ۹ هزار و ۷۰۰ مرگ منتسب به آلودگی هوا بوده است، بعد از یک ساعت مواجهه انسان با هوای آلوده و حتی دو روز پس از آن، میزان رخداد سکته‌های قلبی ۱۰ تا ۲۰ درصد افزایش می‌یابد که این ذرات اغلب از مصرف سوخت‌های فسیلی و ذرات ناشی از تماس لاستیک اتومبیل‌ها با جاده تولید می‌شوند.

کارشناسان سلامت هشدار می دهند، آلودگی هوا موجب تشدید نارسایی قلب، افزایش بستری بیماران قلبی به میزان ۱۲/۲ درصد، افزایش آریتمی یا نامنظمی ضربان قلب و افزایش احتمال ایجاد لخته(ترومبوز) در سیاهرگ‌های اندام تحتانی می‌شود.

بر اساس اظهارات علی اصغر قائمی عضو شورای شهر، آمار شهروندانی که دچار بیماری‌های مزمن می‌شوند بسیار است و تعدادی از فوتی‌ها بر اثر آلودگی هواست. تجارب کشورهای موفق نشان می‌دهد که غلبه به این شرایط غیرممکن نیست و می‌توان با همکاری دستگاه‌ها به موفقیت در این زمینه دست یافت.

وی، توسعه حمل و نقل پاک به ویژه مترو، اسقاط خودروهای فرسوده، ارتقای کیفیت سوخت، الزام خودروهای دیزل به استفاده از فیلتر جاذب دوده، عدم استفاده از سوخت های نامناسب در کارخانجات و نیروگاه‌ها را از راه‌های مقابله با آلودگی هوا دانست.

با توجه به نقش ۳۷ درصدی خودروهای فرسوده در آلودگی هوا، از رده خارج کردن این خودروها یکی از راه‌هایی مقابله‌ با آلودگی استاین عضو شورای شهر تهران با توجه به نقش ۳۷ درصدی خودروهای فرسوده در آلودگی هوا، از رده خارج کردن این خودروها را یکی از راه‌هایی مقابله‌ با آلودگی دانست و گفت: با توجه به شرایط بحرانی آلودگی هوا در شهر تهران، نامه‌ای خطاب به سران قوای سه‌گانه کشور تهیه و به امضای ۲۱ عضو شورای اسلامی شهر تهران رسیده است.

وی با اشاره به مصوبه‌ مجلس شورای اسلامی که دولت را مکلف کرده بودجه را ۲ مرحله‌ای ارائه دهد، اظهار داشت: پس از تصویب احکام و تبصره‌ها می‌توان جداول پیوست را ارائه داد و شهرداری می‌تواند با رایزنی با دولت، خواستار ایجاد اصلاحاتی در ارقام جداول مربوطه شود.

آلودگی هوا بار مراجعه مردم به مراکز درمانی را ۲۰ درصد افزایش داد
عباس شاهسونی رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز در این زمینه معتقد است: آلودگی هوا در این روزها بار مراجعه مردم به اورژانس ها و مراکز درمانی را به دلیل بیماریهای تنفسی و قلبی ۲۰ درصد افزایش داد.

وی اظهارداشت: مهمترین آلودگی هوا در کلانشهرهای کشور ذرات PM۲.۵ است و در زمان افزایش این آلودگی شاهد افزایش مراجعه مردم به بیمارستان‌ها و اورژانس‌ها هستیم که عامل مهم تنگی نفس و بیماری‌های قلبی و سکته مغزی محسوب می‌شود.

شاهسونی با بیان اینکه آلودگی هوا همچنان تداوم دارد، تصریح کرد: وزارت بهداشت مسئول نظارت بر رعایت حدود مجاز مواجهه شغلی با ترکیبات آلی فرار (VOC ) است و برای محافظت کارکنان جایگاه‌های سوخت و شهروندان از خطرات و زیان‌های ناشی از ترکیبات آلی فرار بنزین به ویژه ماده سرطان زای بنزن، اجرای کامل طرح «کهاب» در کنار سایر تدابیر لازم برای کاهش آلودگی هوا مانند افزایش کیفیت بنزین ضروری است.

وی خاطرنشان کرد: گروه‌های حساس، سالمندان، بیماران تنفسی و قلبی، زنان باردار و کودکان باید تا حد امکان در سطح شهر تردد نکنند و ورزشکاران از ورزش در فضای باز بپرهیزند همچنین افرادی که باید در محل کار حاضر شوند، کمتر در فضای باز حضور داشته باشند زیرا در این شرایط، امکان افزایش بیماری‌های قلبی یا ریوی و مرگ زودرس در بیماران قلبی و سالمندان همچنین افزایش علائم تنفسی در کل جمعیت وجود دارد.

مرگ تدریجی با تنفس هوای آلوده

وی ادامه داد: وزارت بهداشت با هدف ارتقای سطح سلامت جامعه با کنترل آلاینده های هوا و جلوگیری از بروز بیماری های مرتبط، کمیته اضطرار تشکیل می دهد و وقتی شاخص آلاینده ها در حدی که برای سلامت مردم خطرناک باشد، اقدام به اعلام شرایط اضطرار می کند.

وزارت بهداشت از استانداری درخواست می کند کارمندان در ایام آلودگی هوا دورکار باشندوی تصریح کرد: وزارت بهداشت از استانداری درخواست می کند که در ایام آلودگی هوا، کارمندان بویژه بانوان باردار، مادرانی که کودکان زیر ۶ سال دارند و افرادی که دچار بیماریهای قلبی و ریوی هستند و سالمندان بالای ۶۰ سال از دورکاری استفاده کرده و در شهر تردد نداشته باشند.

به گفته شاهسونی، بر اساس قانون هوای پاک، باید با منابع آلوده کننده برخورد و به صورت متداول معاینه فنی خودروها بررسی شود همچنین خودروهای دیزلی باید به فیلتر دود مجهز باشند. علاوه بر این تعداد زیادی موتور سیکلت فرسوده در شهر تهران وجود دارد که طبق قانون هوای پاک باید از چرخه مصرف خارج شوند.

وی افزود: قانون هوای پاک و آیین‌نامه‌های مرتبط با آن، همه راهکارهای متناسب برای رفع آلودگی هوا را بیان کرده و نیازی به قوانین جدید در این حوزه وجود ندارد. اجرایی کردن مواد قانون هوای پاک مصوب مجلس، می تواند به بهبود کیفیت هوای تهران کمک زیادی کند.

وی با اشاره به ماده ۲ قانون هوای پاک، اظهار داشت: طبق این قانون وظیفه سازمان محیط زیست اجرای قانون هوای پاک است، وظایف جزیی و کلی دستگاه‌ها در این رابطه کاملا مشخص است. این سازمان با همکاری سازمان بازرسی کل کشور می توانند نظارت دقیق تری بر اجرای این قانون داشته باشند.

هدف‌گذاری، برنامه‌ریزی و اجرای استراتژی‌های کنترل آلودگی هوا راهکار کاهش آلاینده‌ها

استاد دانشگاه تهران گفت: راهکار کاهش آلاینده‌های هوایی کلان‌شهرهای کشور هدف‌گذاری، برنامه‌ریزی بلندمدت و اجرای گام به گام استراتژی‌های کنترل آلودگی هواست.

خسرو اشرفی در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان این‌که منبع آلودگی هوا در هر کلان‌شهری متفاوت است، اظهار کرد: باید هر یک برای شناسایی منبع آلودگی و در جهت رفع آن کوشید به‌عنوان مثال و براساس سیاهه انتشار کلان‌شهر تهران که سازمان حفاظت محیط زیست آن‌را برپایه داده‌های سال ۱۳۹۶ منتشر کرد، منابع متحرک علت ۵۹ درصد آلودگی هوا، منابع خانگی و تجاری ۵ درصد، منابع صنعتی علت ۲۴ درصد ذرات معلق آلاینده در شهر تهران، مسایل تبدیل انرژی و نیروگاهها علت ۱۰ درصد و ترمینالها علت ۲ درصد ذرات معلق آلاینده در کلان‌شهر تهران هستند.

وی با بیان این‌که این در حالی است منابع آلاینده در کلان‌شهر اصفهان متفاوت‌تر از شهر تهران است، افزود: از این‌رو برای کنترل و مدیریت آلودگی هوا نمی توان برای کل کشور نسخه واحدی را پیچید و باید بر روی منابع عمده تکیه کرد که همه هزینه‌بر است.

دانشیار دانشکده محیط زیست دانشگاه تهران با بیان این‌که آمایش سرزمین از دیگر مسایل در موضوع آلودگی هواست، توضیح داد: هم‌اکنون ۲۰ درصد جمعیت کشور در استان‌های تهران و البرز با مساحت ۱.۱ درصد از کل مساحت کشور ساکن هستند که علت آن تمرکز مراکز تجاری، صنعتی، دانشگاهی و بهداشتی در این دو استان و کلان‌شهرهاست، اما کشورهای بسیاری هم وجود دارند که با وجود تمرکز، مشکلات آلودگی هوا را برطرف کرده‌اند.

اشرفی با تأکید بر این‌که مشکلات با برنامه‌ریزی بلندمدت برطرف خواهد شد، افزود: مسأله مدیریت کیفیت هوا یک مسأله تخصصی و ملی است که در هیچ دولتی برای آن هدف‌گذاری بلندمدت نشده است، به‌عنوان مثال تاکنون برنامه‌ریزی نشده برای کاهش میزان ۳۰ میکروگرم بر مترمکعب ذرات معلق شهر تهران برای ۲۰ سال آینده چه برنامه‌ای وجود دارد تا بر آن اساس میزان این غلظت به یک هدف مشخص شده مثلا ۲۰ میکروگرم بر مترمکعب کاهش یابد.

وی با بیان این‌که برخی آلاینده‌ها نظیر فلزات سنگین همچون سرب می‌توانند تأثیر سوء بر جنین زنان باردار(عقب‌ماندگی ذهنی) و حتی ژنتیک داشته باشند، گفت: برای جلوگیری از آثار سوء آلاینده‌ها می‌توان از ماسک‌ها استفاده کرد، بخصوص برای آلاینده ذرات معلق.

این عضو هیئت علمی دانشکده محیط زیست دانشگاه تهران با بیان این‌که این آلاینده‌ها در همه ایام سال وجود دارند اما در فصول سرد سال به‌علت پدیده اینورژن شرایط حاد و بحرانی می‌شود، تصریح کرد: در فصول سرد سال براثر شرایط جوی و هواشناسی آلاینده‌ها توانایی گریز از جو و اتمسفر شهر تهران را به سمت بالا یا افقی ندارند و در حالت سکون باقی می‌مانند.

اشرفی با بیان این‌که با بارش هم تنها در ساعات اولیه ذرات معلق جذب قطرات باران شده و بر روی زمین نشست می‌کنند، گفت: بارش هم به تنهایی کمکی برای برطرف کردن آلودگی هوا نیست، مگر آن‌که سیستم هواشناسی همرفتی جایگزین ایجاد شود تا آلاینده‌ها را جابجا و از محیط شهری خارج کند.

وی درباره آلاینده SO۲ (دی اکسید گوگرد) هم گفت: مسئولان کشور بر این موضوع تاکید دارند که مازوت‌سوزی در تهران نداریم، اما این آلاینده از دیگر سوخت‌های حاوی گوگرد نظیر گازوئیل هم حاصل می‌شود، پس با حذف کامل مازوت آلاینده دی اکسید گوگرد حذف نمی‌شود.

دانشیار دانشکده محیط زیست دانشگاه تهران اصل ۵۰ قانون اساسی را یک اصل مترقی محیط زیست دانست و خاطرنشان کرد: براساس این اصل حفاظت از محیط زیست یک وظیفه همگانی است، چون محیط زیست می‌تواند همه فعالیت‌های اقتصادی ما را دچار تحلیل کند.

اشرفی درباره قانون هوای پاک که در سال ۹۶ در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید هم گفت: این قانون همه آلودگی‌های هوا را شامل می‌شود؛ از آلاینده‌های جامد مایع و گاز حتی پرتوهای یون‌ساز و غیر یون‌ساز، بو و صدا. منابع مختلف طبیعی نظیر گرد و خاک بیابانی، آلاینده‌های انسان‌ساز نظیر خودرو، صنایع که بر اساس مقدار و مدت زمان موجود در اتمسفر کیفیت هوا را به گونه‌ای تغییر می‌دهد و یا سلامت موجودات زنده و فرآیند اکولوژیک کشور و حتی آثار و ابنیه باستانی را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد و حتی سبب از بین رفتن و کاهش سطح رفاه عمومی می‌شود.

وی با بیان این‌که آلودگی هوا هر آنچه که به محیط زیست، انسان و موجودات زنده مربوط می‌شود حتی صدا جزو آلاینده‌های هوا محسوب می‌شوند که در قانون هوای پاک آمده است، افزود: به لحاظ قانونی سازمان حفاظت محیط زیست ناظر اجرایی قانون هوای پاک است.

دانشیار دانشکده محیط زیست دانشگاه تهران عامل اصلی آلودگی هوا در کلان‌شهر تهران را ذرات معلق برشمرد و افزود: این ذرات از منابع مختلف حاصل می‌شود هر چند در اتمسفر و جو براثر واکنش‌های شیمیایی هم آلاینده‌های دیگری ایجاد می‌شوند به‌عنوان مثال گاز با رطوبت ترکیب شده و ترکیبات شیمیایی ایجاد می‌کند.

اشرفی با بیان این‌که در فصول سرد سال آلاینده‌ها با چشم رؤیت و به تعطیلی مدارس و دانشگاه‌ها منجر می‌شود، ادامه داد: اما در فصل تابستان آلاینده ازن که بسیار خطرناک است، دیده نمی‌شود.

وی یادآور شد: سازمان حفاظت محیط زیست باید یک سازمان ملی و تخصصی باشد. برای مدیریت کیفیت هوا باید برنامه‌ها براساس پایش‌ها، سیاهه انتشار و مدل‌سازی تعیین شوند و سپس استراتژی کنترل تدوین و اجرا شود تا به هوای پاک برسیم.

عضو هیئت علمی دانشکده محیط زیست دانشگاه تهران با بیان این‌که راهکار موقت و طبیعی برطرف کردن آلاینده‌های کلان‌شهر تهران جایگزینی سیستمی کم‌فشار بجای سیستم پرفشار موجود به‌همراه بارندگی‌هاست، گفت: تأثیر بارش‌ها موقتی و کوتاه‌مدت است.

به گفته اشرفی، جایگزینی سیستم هواشناسی راهکار موقت برطرف کردن حالت سکون آلاینده‌ها در شهر تهران است.

انتهای پیام

ارسال نظرات
نظرات حاوی عبارات توهین آمیز منتشر نخواهد شد
نام:
ایمیل:
* نظر: