به گزارش «شیعه نیوز»، سفیر جمهوری اذربایجان در امریکا گفت به رغم تقویت روابط با اسرائیل، باکو به اسرائیل اجازه نمیدهد از خاکش به ایران حمله کند.
"خزار ابراهیم" این مطلب را در مصاحبه با روزنامه اسرائیلی هاآرتس مطرح کرد.
اسرائیل و اذربایجان 30 سال قبل روابط دیپلماتیک را آغاز کردند. اسرائیل یک سال بعد در باکو سفارت افتتاح کرد اما در طول همه این سالها اذربایجان در اسرائیل سفارت نداشت تا اینکه یک ماه قبل هم پارلمان اذربایجان با افتتاح سفارت در تل آویو موافقت کرد.
"یائیر لاپید" نخست وزیر اسرائیل این تصمیم را "تاریخی" توصیف کرد و گفت: "اذربایجان نخستین کشور شیعه جهان است که از افتتاح سفارت در اسرائیل خبر می دهد".
سفیر اذربایجان در این باره هم گفت: "ما دارای اکثریت شیعه مسلمان هستیم اما به شدت سکولاریم و در واقع هیچکس، به گرایش دینی افراد اهمیتی نمی دهد".
خزار ابراهیم درباره انتقادات برخی کشورها به ویژه ایران و ارمنستان از روابط باکو – تلآویو هم گفت "انتقاداتی درباره روابط مان با اسرائیل، میشنویم. نمیتوان این موضوع را پنهان کرد. این یک واقعیت است".
وی افزود: یکی از مبانی سیاست مان این است که ما در برابر همه، باز هستیم. در مقابل همه تاکید کردیم تصمیمات مان، مستقل است و به روابط استراتژیکمان با اسرائیل ادامه و آن را گسترش نیز میدهیم".
سفیر اذربایجان با رد گزارشهایی درباره احتمال استفاده اسرائیل از خاک جمهوری اذربایجان برای حمله به ایران هم گفت: از خاک جمهوری اذربایجان چنین استفادهای نخواهد شد. به هیچ وجه. به نظر میرسد برخیها وجود دارند که میخواهند روابط اذربایجان با دوستانش را خراب کنند.
مرز مشترک ایران و جمهوری اذربایجان به حدود 1000 کیلومتر میرسد.
ایران در چند ماه اخیر مانورهای نظامی در نزدیکی مرز جمهوری اذربایجان برگزار کرده است. بارها رسانهها از نگرانی مقامات تهران از حضور و فعالیتهای ضدایرانی اسرائیل در خاک جمهوری اذربایجان خبر داده اند.
سفیر در این باره هم گفت: اخیرا، گامها و موضعگیریها و فعالیتهایی از طرف ایران وجود داشت. معتقدم این اقدامات در حسنهمجواری میان دو کشور، سهیم نیستند. در 30 سال اخیر چنین مانور نظامی در مرزهای ما برگزار نشده بود.
سفیر اذربایجان ادامه داد: روابط و همکاری استراتژیک ما با اسرائیل، به کشورهای دیگر از جمله ایران، ارتباطی ندارد. به پیشرفت در روابط مان با اسرائیل ادامه میدهیم بدون اینکه آن را با موضع کشورهای دیگر، مرتبط کنیم. هیچکس در رابطه ما با اسرائیل، رای وتو یا تاثیرگذاری ندارد. این رابطه استراتژیک و عمیقی است و با گسترش، ادامه مییابد.
او درباره تصمیم اذربایجان برای افتتاح سفارت در تلآویو در آستانه تشکیل کابینه راست افراطی در اسرائیل هم گفت: روابط اسرائیل – اذربایجان از تغییر کابینهها و دولتها، متاثر نمیشود. این رابطه کشور – کشور است. شاهد تغییرات زیادی در اسرائیل بودیم اما به هیچ وجه تاثیری بر روابط میان ما نداشت.
براساس گزارش سال 2021 مرکز تحقیقات صلح در استکلهم سوئد، 69 درصد از واردات سلاح آذربایجان در سال های 2016 تا 2021، تسلیحات اسرائیلی بود. همچنین 40 درصد نفت وارداتی اسرائیل از جمهوری اذربایجان تامین میشود.
دو ماه قبل هم وزیر دفاع اسرائیل (بنی گانتس) سفر رسمی به جمهوری آذربایجان داشت.
سفیر اذربایجان در امریکا درباره روابط امنیتی – نظامی باکو – تل آویو هم گفت: "دلیلی برای منع گسترش روابط امنیتی با اسرائیل وجود ندارد. واردات سلاح با هدف دفاعی است".
در جنگ اخیر میان اذربایجان و ارمنستان بر سر قره باغ، ارتش اذری از پهپادهای اسرائیلی استفاده کرد.
خزار ابراهیم ادامه داد: تقویت روابط میان اسرائیل و اذربایجان به این معنی نیست که در رایگیریهای سازمان ملل و دیگر سازمانهای بین المللی، باکو در کنار اسرائیل خواهد بود.
او افزود: ما به معاملات پشت درهای بسته، معتقد نیستیم. اسرائیل موضع ما را میداند و ما هم موضع آنها را میدانیم. ما به عنوان دوست، باهم مشورت می کنیم.
انتهای پیام