اهواز به عنوان شهری در جنوب ایران دارای تاریخی طولانی است، و مملو از عمارت های قدیمی و شیرین است. یکی از این خانه های تاریخی که یادگار دوران پهلوی اول می باشد، خانه ی ماپار است. خانه ماپار اهواز یکی از بناهای تاریخی اهواز است، که بیش از 500 متر مربع مساحت دارد و با نمای آجری، درهای چوبی و پنجره های رنگارنگ، یکی از بناهای منحصربه فرد اهواز را به نمایش می گذارد.
این خانه ی تاریخی و زیبا در سال 2001 بازسازی شد و آجرهای زیبای آن روح تازه ای پیدا کرد، این عمارت در همان سال به عنوان یکی از آثار کلیدی ملی به ثبت رسید.
داخل خانه ماپار اهواز
تاریخچه خانه ماپار اهواز
این بنای تاریخی اهواز زیبا در دوران سلطنت رضا شاه ساخته شده است، اما تاریخ دقیق از زمان ساخت این بنا در دسترس نیست. خانه ی ماپار اهواز در سال 1380 با شماره ی ثبت ۴۲۲۶ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید. نام این بنای تاریخی از اسم صاحب آن یعنی جناب آقای ماپار گرفته شده است. وی یکی از بازرگانان معروف در زمان خود بوده است، که تصمیم می گیرد خانه ی خود را در کنار رود کارون بسازد.
عبدالمجید ماپار یکی از تجار بنام اهواز ساخت این خانه را به عهده ی یکی از معماران مطرح زمان پهلوی سپرد. پس از در گذشت وی عمارت آن را به توقیف دولت پهلوی در آمد. واژه ی ماپار به معنای ماه است، این واژه ی زیبا به عنوان یک فامیلی قومی در دزفول می باشد. برخی می گویند اصالت اسم ماپار به قوم بختیاری ها و چهارلنگ بر می گردد.
پس از دوران انقلاب نیز این ملک توسط میراث فرهنگی مصادره شد، امروزه نیز از آن به عنوان جاذبه فرهنگی یاد می شود. پس از بازسازی های گسترده به یکی از مکان های گردشگری تبدیل شد. مساحت کلی عمارت ماپار اهواز 550 متر مربع می باشد، و دارای دو طبقه است. در طبقه ی پایین بنای خانه ی ماپار یک کتابخانه مملو از کتاب های شعر و ادب است، که اغلب طرفدارای شعر و ادبیات را به خود جذب می کند.
معماری خانه ماپار اهواز
طراحی ظاهری این بنا با آجر می باشد، وجود زیرزمین های سنگی، و داشتن دو حیاط بزرگ در دو طرف ساختمان و طاق نماهای زیبا و درب های چوبی از ویژگی های معماری این بنا می باشد. طاق نماهای هلالی این خانه، هویتی از خانه های زیبا و کهن قدیمی ایرانی را نشان می دهد. سقف اتاق های این خانه از جنس چوبی است.
در طبقه ی بالای این خانه صنایع دستی و آثار هنری مردم محلی اهواز قرار دارد، که زیبایی قابل توجهی به بنا می دهد. این صنایع دستی به قدری زیبا هستند، که گردشگران زیادی را به خود جذب می کند. در سقف داخلی این خانه از تیرهای چوبی قدیمی استفاده شده است، حد فاصل هر کدام از آن تیرهای چوبی 20 سانتی متر می باشد. سردرهایی که برای خانه ی ماپار اهواز استفاده شده است، از آجرهای زیبا و جذاب می باشد.
زمانی که به حیاط خانه ی ماپار وارد می شوید، نمایی زیبا از خانه های آجری با سبکی سنتی را خواهید دید. این خانه برای روز های گرم سال دارای زیرزمینی خنک است. حوض کوچکی به رنگ فیروزه ای در وسط حیاط خانه ی ماپار قرار دارد، و حس وحال خوبی را به بیننده منتقل می کند. کنار حوض که بیاستید، می توانید انعکاس تصویر خانه ماپار و درخت های آن را بر روی آب ببینید.
در حیاط خانه ماپار دو درخت نخل وجود دارد، که برای مردم جنوب جایگاه مقدسی است. ثمره ی درختان نخل در اهواز سال های زیادی است، که برکت سفره های مردم این استان است. مردم جنوب این درختان را بخشی از هویت خود می دانند، نخل های حیاط هم همانند نخل های کل استان اهواز اصالت خود را حفظ کرده اند.
این دو درخت نخل نیز تنه ی خمیده ای دارند، و به نظر در حال شکستن هستند. مردم اهواز آن ها را نخل قهر کرده می نامند. بیش تر گردشگران نیز برای بازدید از این نخل ها به خانه ی ماپار اهواز می روند. پنجره های خانه ی ماپار از شیشه های رنگی زیبا درست شده است، که با تابیدن نور خورشید به آن ها جلوه ای زیبا و جذاب را به نمایش می گذارد و شب های نیز با تابش نور چراغ نیز جلوه ای دیگر را به نمایش می گذارد. پس از سال 1395 این مجموعه به یک واحد خصوصی سپرده شد، و بسیاری از فعالیت های فرهنگی، هنری نیز در آن برپا می شود.
بازسازی خانه ماپار در اهواز
خانه ی ماپار اهواز در سال های متعدد به خاطر عوامل طبیعی دچار آسیب شده است،. موریانه ها، رطوبت، زلزله و ... باعث آسیب به خانه شده اند. در سال 1395 مسئولین به فکر بازسازی این بنای تاریخی افتادند، خانه ی ماپار تحت نظر سازمان میراث فرهنگی شروع به بازسازی شد.
در فاز اول مرحله ی بازسازی خانه ماپار اهواز 200 میلیون تومان در نظر گرفته شده بود، در این مرحله از مرمت خانه ماپار فضای داخلی خانه، لوله کشی ها، سیم کشی های برق، دیوارها و دیگر قسمت های خونه مرمت شد. این سازمان همچنین برای فاز دوم بازسازی خانه ماپار در اهواز نیز برنامه هایی دارد.
بخش های مختلف خانه ماپار
خانه ی ماپار اهواز دارای فضایی برای رویدادها و جشنواره های فرهنگی و هنری است، در این بنای تاریخی هر ساله جشنواره های کوچک و بزرگی برپا می شود. این رویدادها از رونمایی یک کتاب گرفته تا تئاتر و نمایشگاه عکاسی در این خانه ی تاریخی و زیبا برگزار می شود.
کتابخانه ی خانه ماپار
اگر شما هم علاقمند به خواندن کتاب های متنوع هستید، باید سری به کتابخانه ی این بنای تاریخی بیاندازید. کتابخانه ای از کتاب های ادبی، هنری و کتاب های حافظ در زیر زمین این خانه وجود دارد. انجمنی به نام دوستداران حافظ در سال 1386 فعالیت خود را در خانه ی ماپار اهواز آغاز کرد. همچنین مراسم شعرخوانی نیز در این کتابخانه برگزار می شود.
نگارخانه ی خانه ماپار
نگارخانه ی خانه ماپار اهواز از مجسمه های هنری متنوعی پر شده است، می توانید در داخل عکس خانه ی این نگارخانه لباس های سنتی این شهر را بپوشید و عکس های یادگاری بیاندازید. در این نگارخانه اجرای موسیقی زنده نیز برگزار می شود و لحظاتی خوش را برای گردشگران ثبت می کند.
صنایع دستی در خانه ماپار
در قسمت صنایع دستی خانه ماپار در طبقه ی اول می توانید وسایلی را که به صورت دست ساز توسط مردم محلی درسا شده اند به عنوان سوغاتی تهیه کنید و با خود به خانه ببرید. در نمایشگاه صنایع دستی می توانید ظروف سفالی، لباس های دست دوزی شده، حصیرهای دستبافت و زیورآلات صدفی را تهیه کنید و از جذابیت های این محصولات لذت ببرید.
رستوران خانه ماپار اهواز
بامک خانه ماپار
در خانه ی تاریخی ماپار مرکزی گردشگری برای کودکان وجود دارد، و فضایی سرگرم کننده را برای کودکان فراهم می کند. در اینجا بر خلاف دیگر جاهای تاریخی کودکان در این مکان سرگرم می شوند و حوصله ی آن ها سر نمی رود. در این مرکز کودکان می توانند چیزهای زیادی را یاد بگیرند، همچنین در این مکان راهنمایی برای گردشگران و اطلاعات خوبی را در اختیار گردشگران قرار می دهد.
شربت خانه ماپار
پس از یک گشت و گذار خوب در بخش های مختلف خانه ماپار، در هوای گرم و شرجی جنوب می توانید به شربت خانه ماپار سر بزنید و نوشیدنی معروف و محبوب مای لقاح را امتحان کنید. این نوشیدنی از عرقیاتی که از لقاح درخت نخل ایجاد می شود، ساخته می شود.
رستوران و کافی شاپ های خانه ماپار
اگر شما هم علاقهمند به غذاهای جنوبی و دریایی هستید، باید به شما مژده بدهیم رستوران ها و کافی شاپ های متنوعی وجود دارد. این رستوران ها و کافی شاپ ها در فضای حیاط خانه ی ماپار قرار دارد، همچنین می توانید در بالای عمارت بنشینید و غذای مورد علاقه ی خود را میل کنید و از فضای دور تا دور این مجموعه لذت ببرید. فضای دور تا دور این خانه با گلدان ها و باغچه های کوچک سرسبز، حوض آبی رنگ در وسط حیاط تزئین شده است.
جاذبه های دیدنی اطراف خانه ماپار
اهواز یکی از زیباترین شهرها در جنوب ایران است، این شهر دارای مردمی مهمان نواز و خونگرم می باشد. این شهر دارای جاذبه های دیدنی جذابی است. از جمله جاذبه های این شهر رود کاران با عظمتی شگفت انگیز است، که از وسط شهر عبور می کند.
پل طبیعت کیانپارس اهواز
پل طبیعت کیانپارس اهواز یکی از جاذبه های جذاب اطراف خانه ی ماپار است. گردشگران از بالای این می توانند رود پر از آب کارون را ببینند. این رود دو پارک لاله و پارک ساحلی اهواز را به یکدیگر متصل می کند، شما می توانید هنگام غروب آفتاب بر روی پل قدم بزنید و رود کارون را از بالای آن تماشا کنید.
کلیسای سورپ مسروپ
کلیسای سورپ مسروپ در زمان دوران پهلوی ساخته شده است. ترداد داویدیان این کلیسا را در آن زمان ساخته، وی یکی از کارکنان شرکت نفت بوده است.
کاروانسرای معین التجار
کاروانسرای معین التجار هم یکی از جاذبه های اطراف خانه ماپار اهواز می باشد، که یادگاری از دوره قاجار است. این کاروانسرا دارای معماری متفاوت و منحصر به فردی می باشد، که هر گردشگران مجذوب خود می کند. این کاروانسرا در خیابان کیوان اهواز قرار دارد.
بهترین زمان برای بازدید از خانه ماپار اهواز
اهواز یکی از شهرهای جنوبی ایران است، که در 6 ماه اول سال دارای آب و هوایی گرم و مرطوب است. در ایام نوروز به دلیل تعطیلات سیل عظیمی از گردشگران به جنوب ایران سفر می کنند. بهترین زمان برای بازدید از خانه ماپار فصل های خنک سال مانند پاییز و زمستان است، از اواسط ماه فروردین هوای اهواز رو به گرمی می رود، و تا 60 درجه نیز می رسد پس بهتر است رزرو بلیط هواپیما را قبل از این ماه انجام دهید.
نمای بالا از حیاط خانه ماپار اهواز
اقامتگاه های نزدیکی خانه ماپار
در اطراف خانه ماپار اقامتگاه ها و هتل های متنوعی وجود دارد، از جمله بهترین هتل های اطراف آن می توان به هتل پارس اهواز، هتل نادری اهواز، هتل پرشیا اشاره کرد.
چگونه به خانه ماپار اهواز برویم ؟
برای رفتن به خانه ی ماپار اهواز ابتدا باید به جنوب ایران سفر کنید. ابتدا به خوزستان و سپس به اهواز سفر کنید. در اهواز به خیابانی در نزدیکی رود کارون به نام خیابان نادری بروید و از انجا می توانید خانه ی ماپار را در خیابان خوانساری پیدا کنید.
سخن آخر
خانه ماپار یکی از بناهای تاریخی اهواز با مساحت بیش از 500 متر مربع است، این بنا دارای نمای آجری، درهای چوبی و پنجره های رنگارنگ، یکی از بناهای منحصربه فرد اهواز را به نمایش می گذارد. خانه ی تاریخی ماپار اهواز یادگاری از دوران پهلوی اول می باشد، طاق نماهای هلالی این خانه، هویتی از خانه های زیبا و کهن قدیمی ایرانی را نشان می دهد. این خانه دارای یک حیاط بزرگ با دو درخت نخل و یک حوض در وسط آن می باشد.
خانه ماپار اهواز دارای بخش های مختلفی مانند شربت خانه ماپار، بامک خانه ماپار، بخش صنایع دستی، نگارخانه ی و کتابخانه است. این بنا در سال 1395 به دلیل آسیب هاییی که دیده بود، تحت نظر سازمان میراث فرهنگی شروع به بازسازی شد. در فاز اول مرحله ی بازسازی خانه ماپار اهواز 200 میلیون هزینه شد.
بهترین زمان برای بازدید از این بنای تاریخی فصل های پاییز و زمستان است، زیرا اهواز در فصل های بهار تابستان بسیار گرم و شرجی است و گاهی تا 60 درجه بالای صفر نیز می رود. برای اطلاع از قیمت بلیط هواپیما مشهد اهواز، بلیط هواپیما اصفهان به اهواز به سایت تریپ مراجعه کنید و ارزان ترین بلیط های هواپیمایی را بدون واسطه از ما تهیه کنید. سامانه رزرواسیون تریپ به شما کمک می کند به راحتی از علاوه بر نرخ بلیط داخلی، از قیمت پروازهای مختلف خارجی مانند بلیط استانبول و پرواز استانبول به تهران و همچنین تورهای لحظه آخری مطلع شوید و از امکانات پرواز و نرخ آن بهره مند شوید. شما در کمترین زمان به انواع قیمت ها در تاریخ مورد نظر خود دسترسی خواهید داشت و مناسبترین تور خارجی را پیدا خواهید کرد. بهترین قیمت پروازهای داخلی و خارجی، خرید بلیط هواپیما چارتر و رزرو بلیط هواپیما خارجی چارتری و سیستمی از تمامی ایرلاین ها را با سامانه تریپ (www.trip.ir) سریع و آسان تجربه کنید.
منبع:تریپ|www.trip.ir