به گزارش «شیعه نیوز»، با گذشت یک سال از سلطه طالبان بر افغانستان، فشارهای این گروه بر ساکنان استانهای شمال این کشور، رو به افزایش است؛ از بازداشتهای خودسرانه گرفته تا راه اندازی مجدد بازرسی خانهبهخانه.
طالبان به تازگی در چند استان شمال افغانستان بازرسی خانهبهخانه را برای دومین بار آغاز کردهاند. این بازرسیها در استانهای بلخ و کندز در جریان است. سخنگوی فرماندهی پلیس طالبان برای استان بلخ اعلام کرده است که بازرسی خانهبهخانه در این شهر به منظور «نابودی لانههای خوارج، اختطافیچان، مجرمین و جمع آوری سلاح غیرقانونی» راه اندازی شده است. او افزوده است که پلیس بلخ در هماهنگی با ریاست استخبارات و سپاه 209 الفتح، تمام خانههای شهر مزار شریف را، بازرسی میکند اما ساکنان شهر مزار شریف میگویند که طالبان فقط خانههای شیعیان هزاره و تاجیکها را بازرسی میکنند و خانههای پشتونهای ساکن شهر مزار شریف، بازرسی نمیشود.
یکی از ساکنان شهر مزار شریف که به شرط حفظ هویتش با خبرنگار شفقنا صحبت کرد، گفت که: «تمام بخشهای نطامی طالبان در مناطق هزارهنشین و تاجیک نشین جمع شدهاند و خانهها را یک به یک بازرسی میکنند.»
او افزود که: «پشتونها بیغم هستند از بازرسی، طالبان خانههای آنها را بازرسی نمیکنند، شاید سر شان اعتماد دارند و از خود فکر میکنند.»
ساکنان ولایات شمال افغانستان میگویند که راه اندازی دوباره بازرسی خانهبهخانه و حضور سنگین نیروهای نظامی طالبان در محلات مسکونی، باعث شده است که امنیت روانی مردم از بین برود و احساس ناامنی در این استانها، افزایش یابد.
زبیر، یکی از ساکنان شهر مزار شریف گفت که: «هیچ کس آرام نیست. نگرانی و تشویش در چهره تک تک ساکنان این شهر دیده میشود. مردم همه هراس دارند؛ چون طالبان با همه مثل مجرم برخورد میکنند.»
این شهروند مزار شریف میگوید که: «طالبان به جای اینکه به فکر تأمین امنیت مردم باشند، امنیت و آرامش مردم را برهم میزنند، همین چند وقت پیش چندین انفجار در مسجدهای مزار شریف شد و مردم بی گناه و غریب را قتل عام کردند، طالبان کجا بودند؟ چرا امنیت نگرفتند که حالا به بهانه امنیت آمده خانه مردم را زیر و رو میکنند؟»
شماری از ساکنان شهر مزار شریف میگویند که نیروهای طالبان در جریان بازرسی خانهبهخانه، به آنها بیاحترامی میکنند و رفتار آنها با مردم «توهین آمیز» است.
طاهره، یکی از ساکنان شهر مزار شریف گفت: «با کفشهای پر از گِل وارد خانه میشوند و روی فرشها راه میروند، بدون اجازه داخل اتاق خواب مردم میشوند و تمام لباسهای زنانه و مردانه را یکی یکی جدا کرده و دور میاندازند. واقعا این رفتارها توهین آمیز است و متاسفانه اینها هیچ بویی از انسانیت نبردهاند.»
انتقام گذشته
استانهای شمال افغانستان، برای طالبان از اهمیت ویژه برخوردار هستند؛ زیرا روند شکست آنها در سال 2001 میلادی، از همین ولایات کلید خورد.
در سال 2021 نیز طالبان بعد از تصرف استانهای شمال افغانستان و شکستن سد مقاومت در این استانها، توانستند به کابل برسند و وارد ارگ ریاست جمهوری شوند.
این گروه در دور اول حاکمیت خود در افغانستان، در شهر مزار شریف، مرکز استان بلخ، شیعیان هزاره را «قتل عام» کردند و برنامه «کشتار جمعی» در جادهها و خیابانها، راه اندازی کردند. ملا عبدالمنان نیازی، از فرماندهان این گروه در شمال افغانستان از بلندگوهای مساجد صدا میکرد که «ازبیک به ازبیکستان، تاجیک به تاجیکستان و هزاره به گورستان» برود.
اما با همه خشونتها و کشتارها، آنها در ولایات شمال شکست سنگین را متحمل شدند و این شکست سرآغازی شد بر سقوط حکومت آنها بر افغانستان.
اکنون شهروندان این ولایات میگویند که طالبان در صدد «انتقامجویی» از مردم استان شمال افغانستان هستند و به همین دلیل به بهانههایی گوناگون دست به آزار و اذیت شیعیان هزاره، تاجیکها و ازبیکها در استان شمال، می زنند.
آصف سلطانی، یکی از شهروندان مزار شریف نوشته است که راه اندازی بازرسی خانهبهخانه در شهر مزار شریف و استان کندز برای دومین بار، نشان میدهد که هدف طالبان «انتقامجویی» است و آنها بیشتر از اینکه به فکر آرامش و امنیت مردم باشند به فکر این هستند که «چگونه انتقام گذشته را بگیرند.»
سمیع، یکی دیگر از ساکنان شهر مزار شریف نوشته است که: «طالبان خانههای مردم را در شهر مزار شریف با بیل و کلنگ حفر میکنند تا اسلحه و مهمات پیدا کنند.»
او افزوده که: «نیروهای طالبان اهالی برخی از خانهها در نواحی تاجیک نشین و هزاره نشین شهر مزار شریف را بازداشت، شکنجه و تحقیر کرده است.» طالبان در زمستان سال گذشته نیز برنامه بازرسی خانه به خانه را در تمام افغانستان راه اندازی کرده بودند.