به گزارش «شیعه نیوز»، شماری از باشندهگان ولسوالی درهصوف پایین ولایت سمنگان میگویند که برخی از افراد مسلح در کوههای این ولسوالی رفتار مشکوک دارند و تحت نام طالبان از مردم عشر و زکات جمعآوری و در مسیر بزرگراه اخاذی میکنند.
عبدالیقین احمدی، ولسوال درهصوف پایین حکومت پیشین میگوید که اختلافات میان جنگجویان گروه طالبان، بهویژه فرماندهان این گروه، سبب شده تا برخی از آنها با بیرق سیاه داعش فعالیتهای تروریستی را آغاز کنند. به گفته او، در حال حاضر داعش در حال لانهگذاری در سمنگان است.
گروه طالبان در ولسوالی درهصوف پایین بیش از ۱۰ سال حضور فعال داشت. تمامی حملات طالبان بالای پاسگاههای نیروهای امنیتی و دفاعی حکومت پیشین، از همین ولسوالی رهبری میشد. در حال حاضر طالبان بر مرکز این ولسوالی حاکماند.
عبدالیقین احمدی میافزاید که ولسوالی درهصوف پایین، یکی از ولسوالیهای درجه اول به شمار میرود که با داشتن معدن زغالسنگ، هزاران کارگر و موتر بابری در این ولسوالی مصروف استخراج و انتقال زغالسنگ هستند.
برخی کارشناسان به این باورند که تیرباران شدن چهار کارگر معدن زغالسنگ که از قوم هزاره بودند و چندی قبل در مسیر ولسوالی درهصوف ـ بلخ کشته شدند و همچنان انفجار سه پایه برق وارداتی از اوزبیکستان در مربوطات صیاد ولسوالی خلم سمنگان، بیانگر حضور داعش در این ولایت است.
از سوی دیگر یک فرمانده پیشین طالبان که نمیخواهد از وی نام برده شود، به روزنامه ۸صبح گفته است که با فرارسیدن فصل سرما، بازار فروش زغالسنگ رونق میگیرد، به همین دلیل گروههای جدا شده از طالبان تحت نام داعش در مسیر ولسوالی درهصوف پایین ـ بلخ دست به اخاذی میزنند تا خود را از لحاظ مالی تقویت کنند. او میافزاید که در دوره جمهوریت طالبان از این مسیر روزانه با افراز ایستهای بازرسی در مربوطات کوتل ریگی و دره چپل، از هر موتر زغالسنگ ۱۳ هزار افغانی اخاذی میکردند. به گفته او، روزانه از این مسیر بیش ۲۰۰ عراده موتر بابری عبور میکرد.
در همین حال، یک عضو شورای ولایتی پیشین سمنگان به روزنامه ۸صبح میگوید که در دوره جمهوریت طالبان روزانه دو میلیون افغانی از معادن زغالسنگ این ولایت اخاذی میکردند که تخمیناً ماهانه پیش از هفت میلیارد افغانی میشد. او میافزاید که معادن زغالسنگ درهصوف، بزرگترین تمویلکننده طالبان در سمت شمال به شمار میرفت. به گفته او، حالا گروه داعش از این مسیر تحت نام طالب اخاذی میکند.
هرچند مسوولان طالبان در سمنگان حضور داعش در این ولایت را رد میکنند، اما تلاشی خانهبهخانه در حومه ولسوالی درهصوف پایین را آغاز کردهاند. در جریان این تلاشیها و بازرسیها، برخی از فرماندهانی که پیش از این در صفوف طالبان علیه نظامیان حکومت پیشین میجنگیدند، خلع سلاح و کنار زده شدهاند.
این در حالی است که پس از حاکمیت طالبان در سمنگان دستکم چهار مقام محلی طالبان از اقوام اوزبیک و تاتار، از صفوف این گروه کنار زده شدهاند. این روند در ولایتهای دیگر نیز صورت گرفته است و کارشناسان از سوءنیت طالبان پشتون نسبت به طالبان غیرپشتون به کرات سخن گفتهاند.
یافتهها نشان میدهد که داملا منصور اکه، یکی از افراد پرنفوذ طالبان در ولسوالی درهصوف پایین، که در سقوط سمنگان به دست طالبان نقشی کلیدی داشت و پس از آن توسط هبتالله آخوندزاده بهحیث معاون والی این ولایت گماشته شد، پنج ماه بعد کنار زده شد و نیروهای وفادار به او خلع سلاح شدند.
همچنان براساس گفتههای منابع معتبر از ولسوالی دره روی دوآب سمنگان، مولوی حبیبالله حماس که از سوی ملا هبتالله آخوندزاده بهحیث فرمانده امنیه طالبان در این ولایت تعیین شده بود، براساس فرمان جدید هبتالله هفته گذشته برکنار شد. به جای او، قاری احمدالله، یکی از طالبان کندزی، گماشته شده است.
دو ماه قبل نیز طالبان دو تن از فرماندهان پرنفوذ دیگر خود در ولسوالیهای درهصوف بالا و پایین را کنار زدند و نیروهای وفادار به آنها را خلع سلاح کردند.
انتهای پیام