به گزارش «شیعه نیوز»، بیانیه جمعی از دانشگاهیان، مراکز علمی و سازمانهای مردمنهاد در حمایت از اقدام پلیس راهور ناجا برای ارتقای ایمنی وسایل نقلیه تولیدی و وارداتی کشور که یک نسخه از رونوشت آن برای شفقنا زندگی ارسال شده به شرح زیر است:
اخیراً بحثهایی در خصوص ارابههای مرگ در کشور مطرح است که طی چند دهه اخیر صدها هزار نفر از هموطنان را قربانی کردهاند. خودروهایی که نهتنها در برابر انسان ممکنالخطا، بخشنده نیستند بلکه با قساوت تمام جان کاربران بیگناه راه را نیز میگیرند.
تذکرات رهبر معظم انقلاب که میفرمایند: «کیفیت مسئلهی اساسی است. کیفیت تولید باید حتماً بهعنوان یک اصل مورد توجّه باشد؛ این غیرقابلاغماض است. کیفیت خودرو خوب نیست، مردم ناراضیاند، درست هم میگویند، حق با مردم است؛ یعنی اعتراض مردم بهجا است»، تأکید و حمایت دولت از تلاش برای ارتقای ایمنی سفر و بهویژه ایمنی وسایل نقلیه داخلی و وارداتی، ماده ۵۶ برنامه ششم توسعه مبنی بر ارتقای استانداردهای خودرو، به همراه توصیههای علمی داخلی و بینالمللی تکلیف متصدیان ذیربط را روشن کرده است.
کاهش بیش از ده هزار کشته در سال نسبت به حدود دو دهه قبل، موفقیت قابلتحسینی است که در سایه اقدامات مداخلهای مؤثری صورت گرفته است. افزایش استفاده از کمربند و کلاه ایمنی، آموزش عمومی مردم، ارتقای خدمات پیش بیمارستانی و بیمارستانی، حساس شدن بیشتر مسئولان ذیربط به مسئله همراه با اصلاح شیوههای مدیریتی، اجرای قانون جدید جرائم راهنمایی رانندگی بعد از چهل سال و تعامل مؤثر پلیس با پژوهشگران و مراکز تحقیقاتی در بهکارگیری توصیههای مبتنی بر شواهد علمی بخشی از تلاشهای عمده در این مسیر بوده است. بااینحال هنوز هدررفت حدود ۱۰ درصدی درآمد ناخالص کشور، مرگ روزانه حداقل ۴۵ نفر هموطن با میانگین سنی ۳۵ سال به همراه چند صد هزار مجروح و معلول، همینطور مشکلات اجتماعی، روانی و معیشتی این سوانح بر خانوادهها، تنها بخشی از بار عظیمی است که به کشور و مردم تحمیل میشود. تجربه کشورهای موفق جهان در کاهش چشمگیر این سوانح، قابلپیشگیری بودن آنها و حتی تصویب چشمانداز صفر (صفر مورد مرگ و سوانح ترافیکی شدید)، ما را برای کنترل جدی این سوانح مصممتر میکند.
برای پیشگیری و کنترل سوانح ترافیکی در سیاستگذاری حملونقل و رویکرد سیستمی، سه عامل ایمنی راه، ایمنی کاربران راه و ایمنی وسایل نقلیه ارکان اصلی را تشکیل میدهند. متأسفانه در چند دهه اخیر علیرغم افزایش بیرویه قیمت خودرو، تغییر معنیداری در ایمنی خودروهای کشور صورت نگرفته و ما با حداقل استانداردهای ایمنی خودرو که توسط سازمان ملل توصیهشده فاصله بسیاری داریم و لازم است سازمان ملی استاندارد کشور، در نگاه خود به ایمنی خودروها تجدیدنظر کند. برخی نقش وسیله نقلیه را در سوانح مرگبار ترافیکی بسیار کمتر از سهم واقعی برآورد میکنند. اگر برهمکنش خطر وسیله نقلیه، راه و خطای انسانی را محاسبه کنیم، خودروهای ایران مسبب مرگ حدود یکچهارم مردم در راهها هستند. به بیانی اگر ما خودروهای ایمن داشته باشیم، میتوانیم سالانه از مرگ حدود ۴۵۰۰ ایرانی جلوگیری کنیم. بسیاری از کشورها که حتی جمعیت و تعداد خودرو بیشتری نسبت به کشور ما دارند با رویکرد علمی و هوشمندانه بهخصوص در مرحله پیش رخداد توانستهاند میزانهای مرگ سوانح ترافیکی را به یکسوم و حتی کمتر کاهش دهند.
بهانههایی چون بیکار شدن جمعی از کارکنان شرکتهای تولید خودرو داخلی بههیچوجه نمیتواند دلیلی برای بیتوجهی نسبت به ایمنی وسایل نقلیه باشد.
ما امضاکنندگان این بیانیه بهعنوان اعضای هیئتعلمی مراکز دانشگاهی و تحقیقاتی، سازمانهای مردمنهاد، اندیشمندان و محققان این حوزه، ضمن تأکید بر توجه به مسئولیت همه سازمانهای ذیربط و مطالبهگری از همه آنها برای ایفای نقش موثرتر در ارتقای ایمنی ترافیک، تلاش پلیس راهور ناجا برای اجتناب از شمارهگذاری خودروهای ناایمن را نهتنها اقدام و حرکتی سازمانی، بلکه مطالبهای عمومی میدانیم که پشتوانه علمی محکم دارد و مورد تائید جامعه علمی مرتبط با ایمنی راه در کشور و جهان است.
امید داریم با حمایت بیشازپیش نمایندگان محترم مجلس، قوه قضاییه (بهویژه دادستانی محترم بهعنوان مدعیالعموم) و دولت محترم این تلاشها به ثمر بنشیند و با ارتقای مستمر ایمنی خودروها، ارتقای سطح استانداردهای ایمنی خودرو (مطابق استانداردهای روز دنیا) و حصول اطمینان از اجرای درست و کامل استانداردهای مربوطه، شاهد برکات فراوان این اقدام برای مردم و میهنمان باشیم.
انتهای پیام