به گزارش «شیعه نیوز»، به دنبال ترک بیش از ۲۸۰ استاد تنها از سه دانشگاه کشور و همچنان کمبود کادر علمی در دانشگاهها، وزارت تحصیلات عالی از چند روز به اینسو روند جذب کادر علمی در دانشگاهها و موسسات تحصیلات عالی دولتی را آغاز کرده است.
روزنامه هشت صبح نوشت: این اقدام وزارت تحصیلات عالی، واکنش برخی از استادان و دانشجویان را برانگیخته است. شماری از استادان دانشگاههای دولتی که به تازهگی به دلایل امنیتی و اقتصادی کشور را ترک کردهاند، ادعا میکنند، افراد تازهای که قرار است به حیث اعضای کادر علمی در دانشگاهها جذب شوند، توانایی لازم و تجربه کافی را نخواهند داشت. به گفته آنان، افراد جدید، هیچگاه جای استادان پیشین را که ظرفیت و تجربه لازم در تدریس داشتند، نخواهند گرفت.
محمدراتب کاوه، استاد پیشین دانشکده خبرنگاری و ارتباطات جمعی دانشگاه بلخ است. وی که از چند ماه به اینسو کشور را ترک کرده است، در صحبت با روزنامه ۸صبح گفت که استخدام افراد بیتجربه به عنوان کادر علمی در دانشگاهها، از یکسو صدمه بزرگ به نظام تحصیلی افغانستان وارد خواهد کرد و از سوی دیگر، سبب پایین آمدن کیفیت آموزش در کشور خواهد شد. کاوه افزود: «اعضای کادر علمی باید مطابق لایحه جذب کادر علمی وزارت تحصیلات عالی، به کار گماشته شوند که در آن لایحه، شرایط جذب و استخدام به صورت واضح بیان شده است. در صورتی که افراد تازه به حیث اعضای کادر علمی در دانشگاههای افغانستان جذب شوند؛ بدون شک توانایی لازم و تجربه کافی را نخواهند داشت و هیچگاه جای استادان قبلی را که ظرفیت لازم و کولهباری از دانش و تجربه در راستای تدریس داشتند، نخواهند گرفت.» محمدراتب کاوه یادآور شد که این امر باعث پایین آمدن کیفیت آموزش در افغانستان خواهد شد. این استاد پیشین دانشگاه بلخ خاطرنشان کرد که پس از فروپاشی حکومت پیشین، تعداد زیادی از اعضای کادر علمی دانشگاههای افغانستان به دلایل امنیتی و اقتصادی و قیودات سختگیرانه، مجبور به ترک کشور شدهاند و این امر خلای بزرگی را در نظام تحصیلی کشور به وجود آورده است. به گفته او، با توجه به این وضعیت، استخدام این حجم وسیع افراد به عنوان کادر علمی، آن هم در زمان کم و در وضعیت نابسامان فعلی، مشکل نه، بلکه ناممکن به نظر میرسد.
نورآغا شریفی، یکی دیگر از استادان دانشگاه، نیز میگوید که در ۲۰ سال گذشته بالای ارتقای ظرفیت کادر علمی دانشگاههای افغانستان به صورت جدی کار شد و در حدود ۷۰ درصد آنان تا سطح ماستری و دکتورا رسیدند؛ اما به گفته وی، بسیاری از این افراد اکنون کشور را ترک کردهاند. شریفی افزود، با توجه به این وضعیت، آغاز دانشگاههای دولتی با استخدام کادر جدید مشکلساز است.
در همین حال، شماری از دانشجویان دانشگاههای دولتی، نگران آیندهشان هستند. آنان میگویند که باید به افراد باتجربه و داری تحصیلات عالی فرصت بیشتر داده شود. با این حال، فایز فراندیش، یک تن از دانشجویان کشور، گفت: «با توجه به مقرریها در ادارات دولتی دیگر، امکان دارد که افراد بیتجربه، بیسواد و فارغ شده مدارس دینی، زیر نام کادر از سوی وزارت تحصیلات عالی برای دانشگاهها معرفی شوند.»
در همین حال، استادان پیشین دانشگاههای کشور همچنان گفتند، در صورتی که حکومت سرپرست بر رفع قیودات سختگیرانه موجود در حوزه تحصیلات عالی اقدام کند و آزادیهای لازم اکادمیک را برای استادان و دانشجویان فراهم و مصونیت جانی و مالی استادان را تضمین کند؛ تا حدی در بازگشت استادان به کشور موثر واقع میشود. خواستیم در این مورد دیدگاه مسوولان وزارت تحصیلات عالی را نیز داشته باشیم؛ اما با تلاشهای مکرر موفق نشدیم. گفتنی است که چند روز پیش رسانهها گزارش دادند که پس از سقوط دولت پیشین افغانستان، تنها از سه دانشگاه، ۲۸۰ استاد کشور را ترک کردهاند.
انتهای پیام