به گزارش «شیعه نیوز»، پیشگیری از بروز بیماری های دهان و دندان به مراتب بهتر و کم هزینه تر از درمان این بیماری ها می باشد. انسانها در طول زندگی خود دارای دو سری دندان شیری و دائمی می باشند. دندان های شیری کودکان از حدود شش ماهگی تا حدود سه سالگی رویش می یابند. تعداد دندانهای شیری ۲۰ عدد است که ۱۰ عدد دندان در فک بالا و ۱۰ عدد در فک پایین می باشد. در حدود سن ۶ تا ۷ سالگی اولین دندانهای کرسی دائمی پشت اخرین دندان شیری رویش میکنند. از سن ۷ تا ۱۲ سالگی کم کم دندانهای شیری لق شده و جای خود را به دیگر دندان های دائمی میدهند.
اهمیت دندان های شیری
متاسفانه خیلی از والدین به دلیل اینکه فکر می کنند دندان های شیری با دندان دائمی جایگزین میشود برای بهداشت و سلامت انها تلاشی نمی کنند. همانطور که دندان در زیبایی افراد نقش بسزایی دارد در کودکان هم داشتن دندان های سالم و پاکیزه از اهمیت قابل توجهی برخوردار است. کودکانی که دندان های خود را به دلیل پوسیدگی از دست می دهند بیشتر در مدرسه مورد آزار سایر بچه ها قرار می گیرند.
در ضمن جویدن غذا برای کودکانی که دندان شیری خود را زودتر از موعد معمول و بدلیل پوسیدگی از دست داده اند مشکل خواهد بود. علاوه بر این در صورت پوسیدگی و عفونت دندان شیری، این عفونت ممکن است سلامت کودک را به خطر انداخته و باعث تاثیر بد یا خرابی جوانه دندان دائمی که زیر دندان شیری است شود. اصلی ترین دلیل وجود دندان های شیری کمک آنها به رشد فکی و ایجاد فضای مناسب و کافی برای دندان های دائمی است.
بهداشت دهان و دندان
کودکانی که به هر دلیل دندان شیری خود را زودتر از موعد معمول از دست می دهند در آینده به علت رشد نا صحیح فکی و کمبود فضا دچار کج روییدن و نا منظمی دندان های دائمی می شوند. اغلب این افراد باید هزینه های زیادی در آینده بابت منظم کردن دندان ها بپردازند و به درمان های ارتودنسی احتیاج دارند.
توصیه های بهداشتی برای دندان های کودکان:
در ادامه به بررسی نکاتی خواهیم پرداخت که اگر آنها را رعایت کنید تا حد زیادی از پوسیدگی دندان در کودکان پیشگیری میشود.
شستشوی دندان ها:
از رویش اولین دندان شیری والدین باید بوسیله مسواک یا گاز استریل پس از هر شیر خوردن یا حداقل قبل از خواب دندان بچه ها را تمیز کنند. برای کودکان تا زمانی که قادر به تف کردن نیستند نباید از خمیر دندان حاوی فلوراید استفاده شود. اخرین چیزی که با دندان بچه ها قبل از خواب تماس دارد باید مسواک باشد. معمولا کودکانی که با شیشه شیر به خواب میروند دارای پوسیدگیهای فراوان می باشند.
استفاده از فلوراید:
برای بچه ها حتما از اب دارای فلوراید یا آب شیر فیلتر شده استفاده شود. دندان ها برای ساخت و ساز احتیاج به فلوراید دارند و این فلوراید با آب اشامیدنی فراهم می شود. اغلب بطری های آماده آب فاقد فلوراید بوده و برای کودکان مناسب نمی باشند.
پرهیز از خوردن مواد شیرین:
نوشیدنی های قندی و اسنک ها حاوی شکر فراوان بوده و با چسبندگی به دندان باعث پوسیدگی دندان کودکان می شوند. برای کودکان به جای نوشیدنی های حاوی شکر، شیر و آب توصیه میگردد. میوه ها اسنک های بمراتب مناسب تری برای کودکان هستند. سودا ها به علت داشتن قند بالا و اسید بسیار برای دندان کودکان مضر بوده و باعث پوسیدگی آن می شود.
استفاده از مسواک:
برای کودکان حداقل دو بار مسواک در روز (صبح و قبل از خواب) توصیه می شود. مسواک زدن قبل از خواب بسیار مهم بوده زیرا در زمان خواب دهان بسته بوده و ترشح بزاق به حداقل میرسد و محیط دهان مناسب برای رشد باکتری های دندان و ایجاد پوسیدگی میگردد. دو دقیقه مسواک کامل برای همه سطوح توصیه می شود.
استفاده از نخ دندان:
برای تمیز کردن بین دندان ها، استفاده از نخ دندان نقش مهمی دارد. از زمانی که دندان بچه ها با هم تماس برقرار می کند باید حداقل روزی یکبار از نخ دندان استفاده شود. بهتر است از سن ۳-۴ سالگی نخ دندان بعد از مسواک زدن شب استفاده شود. استفاده از نخ دندانهای کوچک با دستگیره به دلیل سهولت استفاده برای بچه ها توصیه می شود.
استفاده از خمیر دندان:
از زمانی که کودک قادر به خارج کردن کف خمیر دندان می باشد، خمیر دندان حاوی فلوراید و مسواک های برقی نرم توصیه میگردد. به هیچ عنوان چه برای کودکان و چه برای افراد بزرگسال استفاده از مسواک های سفت توصیه نمی شود.
کلام آخر
ویزیت منظم دندانپزشک هر شش ماه یکبار و از زمان روییدن اولین شیری برای کودکان توصیه می شود تا از بروز هرگونه پوسیدگی و از دست دادن دندان جلوگیری گردد. ذکر این نکته ضروری است که بهداشت دهان و دندان در کودکان از هزینه های بالای دندانپزشکی در اینده برای آنها جلوگیری مینماید.
انتهای پیام
منبع: مجله سیب