به گزارش «شیعه نیوز»، دکتر علی اکبر سلطان زاده، متخصص مغز و اعصاب درباره خطرات سکته های مغزی می گوید: استرس به طور غیر مستقیم باعث می شود شما دچار مشکلات عروقی شوید و این مشکل موجب سکته می شود. ولی اینطور نیست که در اثر استرس فرد سکته کند البته در استرس های بسیار شدید وقتی فشار خون بسیار بالا می رود ممکن است رگ مغز پاره شود و موجب سکته مغزی شود. سکته های مغزی بر دو نوع هستند یکی سکته های مغزی به دلیل بستگی رگ و دیگری به علت پارگی رگ. نوع بستگی رگ شایع تر است. افرادی که فشار خون بالا دارند بیشتر در معرض پارگی رگ مغز هستند.
سکته مغزی در جامعه ما شایع است، چه توصیه هایی برای کسانی دارید که می خواهند از وقوع این عارضه پیش گیری کنند؟
ما سکته های مغزی را به دو دسته نقسیم می کنیم؛ یکی سکته هایی که در جوانان دیده می شود و بیشتر زیر ۴۵ ساله ها را درگیر می کند و دیگری سکته های مغزی بالای ۴۵ سال که در افراد مسن رخ می دهد. علایم در کسانی که دچار سکته مغزی می شوند این است که صورتشان کج می شود و نصف بدن آنها فلج می شود و گاهی قدرت قدرت تکلم آنها از بین می رود و یا مختل و ناقص می شود. این وضعیت از بسیار خفیف تا نوع شدید است. در نوع شدید چه جوان و چه مسن بستری می شوند و نمی توانند راه بروند و حرف بزنند و نمی توانند با دستی که فلج شده کاری انجام بدهند. در نوع خفیف بیمار با کمک راه می رود و یا وقتی راه می رود پای خود را می کشد. این علایم به شدت گرفتاری و میزان ضایعه مغزی بستگی دارد. اما در کل ما برای سکته های مغزی ریز فاکتور هایی داریم و عللی وجود دارد که این ها موجب سکته های مغزی می شوند.
در افراد مسن یک فاکتور سن بالا است، هر چه سن انسان بالا می رود خود به خود در معرض خطر سکته قرار دارند و این به دلیل ضایعاتی است که در جداره عروق ایجاد می شود. ولی در کل عوامل دیگری مثل کلسترول بالا به علت چربی زیاد یکی از عوامل است. چربی بالا می تواند ناشی از خوردن غذای چرب باشد مثل کله پاچه که بسیار مضر است و یا روغن های جامد و یا ژنتیکی باشد مثلا کسی بسیار عایت کند ولی به طور ژنتیکی کلسترول بالایی دارد این افراد در معرض سکته هستند، همچنین الکل زیاد و مصرف مشروبات الکلی که جذب چربی را بالا می برد و مشکلات کبدی ایجاد می کند؛ این افراد در خطر سکته های مغزی هستند. معمولا فشار های بالای سیزده و چهارده ریز فاکتور محسوب می شوند این شرایط می تواند موجب سکته مغزی شود.
مصرف سیگار که در تمام دنیا و بین جوانان شایع است به ویژه قلیان می تواند موجب سکته مغزی شود همچنین رژیم های پر چرب غذایی و مصرف روغن های جامد و روغن های دارای پالم می تواند موجب بروز سکته مغزی شود. البته یک سری از بیماران ما بیماران قلبی هستند که این افراد نیز بر دو نوع تقسیم بندی می شوند؛ یکی بیماران قلبی ضایعات دریچه ای که بخاطر ضایعات دریچه که تشکیل می شود و آمبولی بالا می رود بیمارند و دیگری ضایعات دریچه مثلا رماتیسم های قلبی از ریزفاکتور ها هستند داشتن دریچه مصنوعی خود ریز فاکتور است. بیماری لوپوس نیز می تواند موجب سکته مغزی شود در بین خانم ها مصرف قرص های ضد بارداری می تواند موجب سکته مغزی شود بارداری و شیردهی خود یک ریز فاکتور است. گاهی میگرن های شدید می تواند موجب سکته مغزی در خانم های جوان باشد. همه این موارد ریز فاکتور است و باید اصلاحی در سبک زندگی داشت.
سکته مغزی در جامعه ما بیشتر در کدام گروه دیده می شود؟
متاسفانه در مورد بسیاری از بیماری ها به دلیل شرایط بد زندگی مردم ما بخصوص در این ایام می بینیم که سن همه بیماری ها پایین آمده است. سن سکته قلبی پایین آمده است سرطان ها بیداد می کند. همه سرطان ها در ایران بالا است. آلودگی هوا و مواد شیمیایی از جمله عوامل بیماری زا هستند. فست فود ها و مواد نگهدارنده همه از عوامل بیماری زا هستند و متاسفانه ما از این نظر اول شده ایم.
تاثیر استرس بر بیماری ها چگونه است؟
استرس به طور غیر مستقیم باعث می شود شما دچار مشکلات عروقی شوید و این مشکل موجب سکته می شود. ولی اینطور نیست که در اثر استرس فرد سکته کند البته در استرس های بسیار شدید وقتی فشار خون بسیار بالا می رود ممکن است رگ مغز پاره شود و موجب سکته مغزی شود. سکته های مغزی بر دو نوع هستند یکی سکته های مغزی به دلیل بستگی رگ و دیگری به علت پارگی رگ. نوع بستگی رگ شایع تر است. افرادی که فشار خون بالا دارند بیشتر در معرض پارگی رگ مغز هستند.
نفش تغذیه در بروز یا عدم بروز بیماری های مربوط به سکته چه اندازه حایز اهمیت است؟
هر چه وضع زندگی مردم بدتر می شود و استرس ها بیشتر می شود و کیفیت غذا ها بدتر می شود و مواد نگهدارنده در غذا ها بیشتر می شود و آلودگی هوا بالا می رود همه بیماری هایی که نام بردیم از جمله فشار خون و سرطان و سکته بیشتر می شود. تغذیه یکی از مسائل بسیار پر اهمیت است. در کشور هایی نظیر ژاپن که بیشتر از غذاهای دریایی استفاده می کنند طول عمر بالا است. طول عمر متوسط ایرانی ها بسیار پایین است. اگر به مرکز قلب تهران سر بزنید می بینید که بخش پر از بیماران ۶۰ ساله است. علت مسائل چندگانه است از جمله بد بودن رژیم غذایی ما که مردم ما بسیار کم ماهی می خورند به ویژه که اخیرا ماهی گران شده است. ما غذای دریایی کمی داریم و سبزیجات کم می خوریم و هر بار شایعه ای درباره سبزیجات منتشر می شود و مردم کمتر مصرف می کنند.
نقش عامل ژنتیکی در سکته های مغزی چقدر برجسته است؟
همه بیماری ها عوامل ژنتیکی دارد. مثلا می بینیم که در برخی از خانواده ها خیلی ها حتی به ۴۵ سال نمی رسند و سکته قلبی و مغزی دارند. البته عدم تحریک نیز یک ریز فاکتور است کسانی که فعال هستند و ورزش می کنند و پیاده روی دارند از این عوارض پیشگیری می کنند زندگی ماشینی امروز تحریک را در بین مردم بسیار کم کرده است. قبلا مردم با وجود خوردن غذای چرب اما کیلومتر ها پیاده روی می کردند. البته مردم حق دارند چون هوای ما آنقدر آلوده است که نمی توان در این هوا پیاده روی کرد. اگر در این هوا از خانه تا محل کار پیاده روی کنید شب از سر درد خوابتان نمی برود.
آیا سکته های مغزی نشانه هایی برای پیش بینی زمان وقوع دارند؟
سوال بسیار خوبی است. حالتی به نام تی آی ای وجود دارد یعنی کم خونی های گذران مغز کسانی که مستعد سکته مغزی باشند شاید از مدتی قبل برای ساعتی چشم آنها تار شود. یا نیمه بدن او شل شود و تا بخواهد به پزشک مراجعه کند خوب می شود. این ها اخطار است که شما در خطر سکته مغزی هستید و سی درصد این افراد سکته می کنند.
انتهای پیام