به گزارش «شیعه نیوز»، رهبران احزاب و جریانهای هیأت هماهنگی شیعیان عراق فردا سه شنبه نشست مهمی را با حضور «مقتدی صدر» در شهر «نجف» برگزار میکنند؛ نشستی که انتظار میرود طی آن نقشه سیاسی آینده عراق ترسیم شود. این درحالی است که روز پنجشنبه هفته گذشته اولین نشست مشترک میان هیأت هماهنگی شیعیان با حضور مقتدی صدر در منزل «هادی العامری» برگزار شد.
در جریان نشست مذکور، «نوری المالکی» رهبر ائتلاف دولت قانون، «شیخ قیس الخزعلی» دبیرکل جنبش «عصائب اهل الحق»، «فالح الفیاض» رئیس سازمان حشد شعبی و «سید عمار حکیم» رهبر جریان حکمت ملی در منزل هادی العامری حضور یافتند. هیأت هماهنگی شیعیان پس از پایان این نشست بیانیهای را صادر کرد. در این بیانیه تأکید شد: «در نشست با مقتدی صدر توافق شد که گامهای عملی لازم برای مبارزه با فساد برداشته شود».
برگزاری نشستهای مشترک میان هیأت هماهنگی شیعیان با حضور «صدر» تلاشهای خارجی برای ایجاد انشقاق در صفوف بیت شیعی را ناکام میگذارد
این هیأت همچنین عنوان کرد: «شرکت کنندگان در نشست مشترک مذکور بر لزوم خروج نیروهای بیگانه به ویژه نیروهای نظامی آمریکا از خاک عراق بر اساس جدول زمانی از پیش تعیین شده تأکید کردند».
در این نشست همچنین بر لزوم حمایت از حشد شعبی و سازماندهی کردن آن به منظور حفاظت و حراست از امنیت عراق، تأکید شد. شرکت کنندگان در نشست هرگونه عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی را نیز مردود و به مثابه ارتکاب جُرم دانستند.
برگزاری سلسله نشستهای مشترک میان اعضای هیأت هماهنگی شیعیان با حضور مقتدی صدر در حالی رخ میدهد که پیشتر برخی طرفهای خارجی و در رأس آنها ایالات متحده آمریکا و عربستان سعودی تمام تلاش خود را برای ایجاد چند دستگی و انشقاق در صفوف شیعیان به کار گرفته بودند. با این حال، نشستهای پی در پی میان رهبران بیت شیعی موجب شد تا تلاشها برای تفرقهافکنی میان آنها ناکام بماند.
در چنین شرایطی، پر واضح است که نشست «نجف» یک نشست مهم و سرنوشت ساز تلقی شود؛ نشستی که در جریان نقشه سیاسی آینده عراق طراحی و ترسیم میشود و در نهایت همگان ملزم به پایبندی به آن خواهند بود. نشست نجف را میتوان در امتداد نشست اخیر میان هیأت هماهنگی شیعیان با حضور مقتدی صدر دانست که در منزل هادی العامری برگزار شد. دو طرف در جریان نشست روز پنجشنبه گذشته در خصوص مسائلی بسیاری که پیشتر بدان اشاره شد با یکدیگر توافق کردند و اکنون به دنبال طراحی یک نقشه راه سیاسی برای آینده عراق هستند.
شرکت کنندگان در نشست سرنوشتساز نجف به سمت و سوی تشکیل «دولت توافقی» یا همان «دولت فراحزبی» گام بر خواهند داشت
پیام برگزاری نشست مهم و سرنوشت ساز نجف این است که طرفهای مختلف به این نتیجه رسیدهاند که هیچیک به تنهایی قادر به رقم زدن آینده سیاسی عراق و تشکیل دولت جدید نخواهند بود. این بدان معناست که تمامی طرفها در عراق اکنون دیگر راهکار و سناریوی تشکیل «دولت توافقی» و یا همان «دولت فراحزبی» را پذیرفتهاند.
به نظر میرسد که یکی از مهمترین محورهایی که در جریان نشست نجف طی روز آینده مورد بررسی قرار خواهد گرفت، مؤلفههای تعیین رؤسای قوای سه گانه در عراق باشد.
پیشتر گمانهزنیهایی پیرامون توافق دوجانبه هیأت هماهنگی شیعی و صدر در خصوص عدم انتخاب رؤسای کنونی قوای سه گانه در دوره جدید مطرح شده بود. هر چند که طی چند روز گذشته اخبار ضد و نقیضی در این زمینه منتشر شد، اما به نظر میرسد که این مسأله جزء مسائل اصلی مورد بررسی در نشست مهم نجف باشد.
یکی دیگر از ابعاد مهم نشست سرنوشت ساز نجف مسأله بررسی زمان خروج نیروهای نظامی ایالات متحده آمریکا از خاک عراق است. هیأت هماهنگی شیعیان و مقتدی صدر در جریان نشست روز پنجشنبه گذشته تأکید کردند که نیروهای نظامی آمریکا باید طبق جدول زمان بندی اعلام شده خاک عراق را ترک کنند. این در حالی است که هیچ نشانهای مبنی بر خروج نظامی واشنگتن از عراق تا پایان سال جاری میلادی به چشم نمیخورد.
پیش بینی میشود که هیأت هماهنگی شیعیان در جریان نشست «نجف» درباره خروج نظامیان آمریکا از خاک عراق طبق جدول زمان بندی از پیش اعلام شده تصمیم گیری کند
یکی از مهمترین علل و عواملی که موجب شده است تا طرفهای خارجی به ویژه واشنگتن نگرانیهایی پیرامون نشست نجف داشته باشند، همین مسأله است. در واقع، آمریکاییها نگران آن هستند که تمامی طرفهای بیت شیعی در نشست روز آینده نجف نقشه سیاسی جدیدی را برای آینده عراق ترسیم کنند که واشنگتن در آن هیچ جایی نداشته باشد.
آمریکاییها پیشتر امیدوار بودند تا از بروز انشقاق احتمالی در صفوف بیت شیعی برای تداوم حضورشان در خاک عراق برای یک مدت زمان طولانیتر بهره برداری کنند.
به هر حال، آنچه که واضح به نظر میرسد این است که نشست نجف که قرار است فردا سه شنبه میان هیأت هماهنگی شیعیان با حضور مقتدی صدر برگزار شود، از اهمیت ویژه در ابعاد داخلی و خارجی که بدان اشاره شد، برخوردار است.
انتهای پیام