۰

وضعیت نگران کننده مرز ایران و افغانستان

سازمان بین المللی مهاجرت می‌گوید از ابتدای سال جاری حدود یک میلیون افغان از ایران به افغانستان بازگردانده شده‌اند.
کد خبر: ۲۶۲۶۱۰
۱۱:۱۱ - ۲۲ آبان ۱۴۰۰

به گزارش «شیعه نیوز»، سازمان بین المللی مهاجرت می‌گوید از ابتدای سال جاری حدود یک میلیون افغان از ایران به افغانستان بازگردانده شده‌اند.

خبرگزاری فرانسه نوشت: شاهدان و سازمان‌های امدادی می‌گویند ایران هر هفته ده‌ها هزار مهاجر افغانستانی را به کشورشان باز می‌گرداند.

 خبرگزاری فرانسه در مطلبی به وضعیت مهاجران و پناهجویان افغانستانی در مرز ایران پرداخت. شمار زیادی از شهروندان افغانستانی بدون ویزا و مدارک قانونی تلاش می کنند به صورت غیرقانونی و از مسیرهایی به جز گذرگاه های مرزی، وارد خاک ایران می شوند که نیروهای مرزبانی مانع از ورود آنها می شوند.

در این گزارش آمده است: میلیون‌ها افغانستانی در دهه‌های اخیر از درگیری، جنگ، خشونت و اقتصاد متلاشی شده کشورشان فرار کرده و وارد خاک ایران همسایه غربی خود شده‌اند.

شرایط درگیری و فقر در افعانستان پس از تسلط طالبان در اواخر مرداد بدتر شد و خشکسالی شدید سال گذشته نیز نیمی از جمعیت افغانستان را با کمبود شدید مواد غذایی مواجه کرده است.

در این میان بسیاری ادعا می‌کنند ایران علی رغم این شرایط وخیم همچنان به عقب راندن افغانستانی ها از مناطق مرزی خود ادامه می‌دهد.

بنا به گزارش خبرگزاری فرانسه، افغانستانی های عقب رانده شده از مرزهای ایران در اردوگاه‌های بازداشتی شلوغ و کثیف نگهداری می‌شوند. برخی افغانستانی ها نیز پیشتر گفته‌اند قبل از انتقال به گذرگاه مرزی و در این اردوگاه‌های بازداشتی مورد ضرب و شتم قرار گرفته‌اند.

"عبد الصمد" 19 ساله که قبل از اخراج از ایران در بخش ساخت و ساز در این کشور کار می‌کرد، می‌گوید: "آنها ما را انسان نمی‌دانستند".

"صمد" در مرزهای ایران و افغانستان به خبرگزاری فرانسه گفت در یک اردوگاهِ محل نگهداری مهاجران افغانستانی از سوی مسئولان اردوگاه مورد ضرب و شتم قرار گرفته زیرا پولی برای پرداخت هزینه دیپورت (اخراج) خود از ایران نداشته است.

دیپورت افغان ها از ایران

او گفت: "دست‌های ما بستند، چشمان ما را با پارچه بستند و به ما توهین کردند".

سازمان بین المللی مهاجرت می‌گوید از ابتدای سال جاری حدود یک میلیون افغانستانی از ایران به افغانستان بازگردانده شده‌اند. تنها 28 هزار افغانستانی در هفته آخر اکتبر از ایران به افغانستان فرستاده شده اند.

"آنتونیو ویتورینو" مدیر کل جدید سازمان بین‌المللی مهاجرت در بیانیه‌ای گفت که افزایش بازگشت افغان‌ها به افغانستان چالش‌های پیش روی افغانستان را تشدید کرده است.

او افزود: "اکثریت افغان های اخراج شده از ایران، شکست خورده به افغانستان بازگشتند و نیاز به پشتیبانی سلامت، غذا و استراحت دارند.

جدیدترین آمار دوره ای "سازمان بین المللی مهاجرت" بین روزهای 29 مهر تا 5 آبان (21 تا 27 اکتبر) حکایت از بازگشت 28115 افغان از ایران دارد. در سال جاری میلادی تا کنون نیز بیش از یک میلیون و 31 هزار افغان از ایران به افغانستان بازگشته اند.

آژانس مهاجرات سازمان ملل که به مهاجران نیازمند در مرزها کمک می‌کند، در ماه گذشته به خبرگزاری فرانسه گفت که حداقل 3200 کودک بدون سرپرست را در میان مهاجران گذر کرده از مرزهای ایران شناسایی و شمارش کرده است.

اخراج هزارن مهاجر افغان از ایران

ایران همواره اعلام کرده که از پناهجویان افغان استقبال می‌کند و کمک‌های لازم را به آنها ارائه می‌دهد.

ایران در هفته‌های اخیر محموله‌های کمکی را به کشور همسایه خود ارسال کرده است.

"مجید تخت روانچی" نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل در اوایل آبان به رسانه‌های ایران گفت: "ما تقریبا بدون دریافت منابع جدید از جوامع بین الملل، میزان برادران افغان خود هستیم".

وی افزود: در حالیکه تحت تحریم‌های شدید و غیرقانونی آمریکا هستیم، علاوه بر غذا، سرپناه، دارو، آموزش؛ واکسن کووید 19 را نیز در اختیار پناهندگان قرار داده‌ایم".

به گزارش روزنامه دولتی تهران تایمز، " احمد وحیدی" وزیر کشور ایران در ماه گذشته از افغان‌ها خواست تا به ایران نیایند زیرا "ظرفیت‌های این کشور محدوداست".

او افزود با کسانی که به مرزها آمده اند با مهربانی رفتار شده است.

فراخوان حمایت از کشورهای همسایه

ایران و افغانستان 900 کیلومتر مرز مشترک دارند.

ایران میزبان یکی از بزرگترین جمعیت پناهجویان در جهان است که بیشتر آنها افغان‌هایی هستند که در 40 سال اخیر از افغانستان به ایران آمده‌اند.

کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان (UNHCR) می‌گوید ایران در سال 2020 به بیش از 3.4 میلیون افغان از جمله 2 میلیون مهاجر غیرقانونی و 800 هزار پناهنده افغان پناه داده است.

سازمان ملل متحد در ماه گذشته اعلام کرد که افغانستان در آستانه یکی از بدترین بحران‌های بشری در جهان قرار دارد و بیش از نیمی از مردم این کشور با کمبود شدید مواد غذایی مواجه هستند.

ایران نیز در نتیجه تحریم‌های آمریکا به خاطر برنامه هسته‌ای و شیوع ویرانگر کرونا با با مشکلات اقتصادی مواجه ست.

"یان ایگلاند" مدیرکل شورای پناهجویان نروژی که در هفته جاری در سفری در ایران به سر می‌برد، گفت: "نمی‌توان انتظار داشت که ایران با حمایت اندک جامعه بین الملل میزبان این همه افغان باشد".

همسایگان افغانستان از جامعه بین الملل خواسته‌اند تا برای حمایت مالی از منطقه بیشتر تلاش کنند. آنها بر این باورند چنین کمک‌های از کل جهان در برابر جریان مهاجرت حفاظت می‌کند.

ازدحام زیاد و بدون غذا

در اوایل هر بعدازظهر اتوبوس‌هایی پر از خانواده‌های خسته به منطقه مرزی "اسلام قلعه" افغانستان در گذرگاه اصلی با ایران می‌رسند.

خبرگزاری فرانسه در شهرهای نزدیک به هرات با حدود 20 افغان بازگشته از مرز صحبت کرده است. آنها می‌گویند کسانی که پولی برای خرید "بلیت خانه" و اسکان ندارند در اردوگاه‌های بازداشتی نگه داری می‌شوند.

همه کسانی که حاضر به صحبت با خبرگزاری فرانسه شده‌اند حکایت‌ و تجربه‌هایی از بدرفتاری با خود داشته اند.

یکی از این مهاجران به نام مجید گفت که تلفن‌های همراه از دست بازداشت شدگان گرفته شده تا آنها نتوانند شرایط را ثبت کنند.

او گفت: این کمپ بیش از حد شلوغ است. مردم بسیار کثیف هستند و کسانی که پولی برای خرید غذا ندارند، فقط تکه‌های نان می‌گیرند".

در اولین روزهای سرد سال، افغان‌هایی که سمت وطن خود رانده شده‌اند با آینده‌ای مبهم رو به رو هستند.

عبدالصمد پس از اخراج از ایران در افغانستان به خبرگزاری فرانسه گفت: "ما اینجا سرگردان خواهیم ماند. ما نمی‌دانیم چگونه پول پیدا کنیم تا به خانه‌های خود برگردیم".

انتهای پیام

ارسال نظرات
نظرات حاوی عبارات توهین آمیز منتشر نخواهد شد
نام:
ایمیل:
* نظر: