شیعه نیوز: ویژگیهای رسول اکرم (ص) از منظر امیرالمؤمنین (ع) در نهجالبلاغه استخراج شده است که تقدیم مخاطبان ایکنا میشود.
دوران جاهلیت و نعمت بعثت
خدا پیامبر اسلام را به هنگامی مبعوث فرمود که مردم در حیرت و سرگردانی بودند، در فتنهها به سر میبردند، هوی و هوس بر آنها چیره شده و خودبزرگبینی و تکبّر به لغزشهای فراوانشان کشانده بود و نادانیهای جاهلیت پست و خوارشان کرده و در امور زندگی حیران و سرگردان بودند و بلای جهل و نادانی دامنگیرشان بود.
پس پیامبر صلّی اللّه علیه و آله و سلّم در نصیحت و خیرخواهی نهایت تلاش را کرد و آنان را به راه راست راهنمایی و از راه حکمت و موعظه نیکو، مردم را به خدا دعوت فرمود. (خطبه ۹۵)
رهآورد بعثت پیامبر
رهآورد بعثت پیامبر (ص) پس از ستایش پروردگار، همانا خداوند سبحان، حضرت محمد (ص) را مبعوث فرمود، در روزگارانی که عرب کتابی نخوانده و ادعای وحی و پیامبری نداشت پیامبر اسلام (ص) با یارانش به مبارزه با مخالفان پرداخت تا آنان را به سرمنزل نجات کشاند و پیش از آنکه مرگشان فرارسد آنان را به رستگاری رساند، با خستگان مدارا کرد و شکستهحالان را زیر بال گرفت تا همه را به راه راست هدایت کرد، جز آنان که راه گمراهی پیمودند و در آنها خیری نبود همه را نجات داد و در جایگاه مناسب رستگاری، استقرارشان بخشید تا آنکه آسیاب زندگی آنان به چرخش درآمد و نیزهشان تیز شد. به خدا سوگند! من در دنباله آن سپاه بودم تا باطل شکست خورد و عقب نشست و همه رهبری اسلام را فرمانبردار شدند، در این راه هرگز ناتوان نشدم و نترسیدم و خیانت نکردم و سستی در من راه نیافت به خدا سوگند! درون باطل را میشکافم تا حق را از پهلویش بیرون کشم.(خطبه ۱۰۰)
ویژگیهای پیامبر
و گواهى میدهیم جز او خدايى نيست؛ و گواهى میدهیم كه محمّد صلّى اللّه عليه و آله و سلّم بنده و فرستاده اوست. او را فرستاد تا فرمان وى را آشكار و نام خدا را بر زبان راند. پس با امانت، رسالت خويش را به انجام رساند و با راستى و درستى به راه خود رفت.
و پرچم حق را در ميان ما به يادگار گذاشت، هر كس از آن پيشى گيرد از دين خارج و آنکس كه از آن عقب ماند هلاك گردد و هر كس همراهش باشد رستگار شود. راهنماى اين پرچم، با درنگ و آرامش سخن میگفت و دير و حسابشده به پا میخاست و آنگاهکه برمیخاست سخت و چالاك، بهپیش میرفت، پس چون در اطاعت او درآمدید و او را بزرگ داشتيد، مرگ او فرارسيد و خدا او را از ميان شما برد.
پس از او چندانکه خدا خواهد زندگانى میگذرانید تا آنکه خدا شخصى را برانگیزاند كه شما را متّحد سازد و پراكندگى شما را جبران نمايد.
مردم به چيزى كه نيامده دل نبنديد و از آنکه درگذشت مأيوس نباشيد، كه آن پشت كرده اگر يكى از پاهايش بلغزد و ديگرى برقرار باشد شايد هر دو پا بهجای خود برگشته و استوار ماند.(خطبه ۱۰۰)
کینهها به برکت وجود پیامبر۰ص) دفن میشود
قرارگاه پیامبر صلّی اللّه علیه و آله و سلّم بهترین قرارگاه و محل پرورش و خاندان او شریف ترین پایگاه است. در معدن بزرگواری و گاهواره سلامت رشد کرد، دلهای نیکوکاران شیفته او گشته، توجّه دیدهها بهسوی اوست. خدا به برکت وجود او کینهها را دفن کرد و آتش دشمنیها را خاموش کرد. با او میان دلها الفت و مهربانی ایجاد کرد و نزدیکانی را از هم دور ساخت. انسانهای خوار و ذلیل و محروم در پرتو او عزت یافتند و عزیزانی خودسر ذلیل شدند. گفتار او روشنگر واقعیتها و سکوت او زبانی گویا بود.(خطبه ۹۶)
ضرورت اطاعت از اهلبیت پیامبر
مردم به اهلبیت پیامبرتان بنگرید، از آنسو که گام برمیدارند بروید، قدم جای قدمشان بگذارید، آنها شمارا هرگز از راه هدایت بیرون نمیبرند و به پستی و هلاکت بازنمیگردانند. اگر سکوت کردند سکوت کنید و اگر قیام کردند قیام کنید، از آنها پیشی نگیرید که گمراه میشوید و از آنان عقب نمانید که نابود میگردید.(خطبه ۹۷)
دعا برای پیامبر اکرم (ص)
خداوند با دست پیامبر (ص) شعلهای از نور برای طالبان آن برافروخت، وبر سر راه گمشدگان چراغی پرفروغ قرارداد.
خداوندا! پیامبر (ص) امین و مورداطمینان و گواه روز قیامت است. نعمتی است که برانگیخته و رحمتی است که بهحق فرستادهای.
خداوندا! بهره فراوانی از عدل خود به او اختصاص ده، وازاحسان و کرم خود فراوان به او ببخش.
خدایا! بنای دین او را ازآنچه دیگران برآوردهاند، عالیتر قرار ده. او را بر سر خوان کرمت گرامی دار، وبر شرافت مقام او در خود بیفزا، وسیله تقرب خویش را به او عنایت فرما و بلندی مقام و فضیلت او را بیمانند گردان، و ما را از یاران او محشور فرما، چنانکه نه زیانکار باشیم و نه پشیمان، نه دور از راه حق باشیم و نه گمراهکننده بندگان، نه فریب هوای نفس خوریم و نه وسوسه شیطان.(خطبه ۱۰۶)
وصف پیامبر اسلام (ص)
پیامبر (ص) را از درخت تنومند پیامبران، از سرچشمه نور هدایت، از جایگاه بلند وبی همانند، از سرزمین بطحاء، از چراغهای برافروخته در تاریکیها و از سرچشمههای حکمت برگزید، پیامبر (ص) طبیبی است که برای درمان بیماران سیار است.
مرهمهای شفابخش او آماده است و ابزار داغ کردن زخمها را گداخته.
برای شفای قلبهای کور و گوشهای ناشنوا و زبانهای لال، آماده و با داروی خود پیدرپی یافتن بیماران فراموششده و سرگردان.(خطبه ۱۰۷)
رهآورد بعثت پیامبر (ص)
مردم! از سر نعمت بعثت پیامبر (ص) و لطف خداوند بزرگ به مقامی رسیدهاید که حتی کنیزان شما را گرامی میدارند، و به همسایگان شما محبت میکنند، کسانی برای شما احترام قائلاند که شما از آنها برتری نداشته وبر آنها حقی ندارید، کسانی از شما میترسند که نه ترس از حکومت دارند و نه شما بر آنها حکومتی دارید.(خطبه ۱۰۶)
پیامبر(ص)؛ بهترين آفريدگان در خردسالى و بزرگوارترين در سنّ پيرى
تا اينكه خدا محمّد صلّى اللّه عليه و آله و سلّم را برانگيخت، گواهى دهنده، بشارت دهنده، هشداردهنده. پيامبرى كه بهترين آفريدگان در خردسالى و در سنّ پيرى نجیبترین و بزرگوارترين مردم بود، اخلاقش از همه پاكان پاکتر و باران كرمش از هر چيزى بادوامتر بود (خطبه ۱۰۵)
ویژگیهای پیامبر اسلام؛
خداوند پیامبر (ص) فرستاد تا دعوتکننده بهحق و گواه اعمال خلق باشد. پیامبر (ص) بدون سستی و کوتاهی، رسالت پروردگارش را رسانید و درراه خدا با دشمنانش بدون عذرتراشی جنگید.
پیامبر (ص) پیشوای پرهیزکاران و روشنیبخش چشم هدایتشدگان است.(خطبه ۱۱۶)
زهد و پارسایی پیامبر (ص)
پیامبر (ص) دنیا را کوچک شمرد و در چشم دیگران آن را ناچیز جلوه داد. آن را خوار میشمرد و در نزد دیگران خوار وبی مقدار معرفی فرمود.
و میدانست که خداوند برای احترام به ارزش او دنیا را از او دور ساخت وان را برای ناچیز بودنش به دیگران بخشید.
پیامبر (ص) از جانودل به دنیا پشت کرد، ویات آن را در دلش میراند، دوست میداشت که زینتهای دنیا از چشم او دور نگهداشته شود، تا از آن لباس فاخری تهیه نسازد، یا اقامت در آن را آرزو نکند.
و برای تبلیغ احکامی که قطع کننده عذرهاست، تلاش کرد وامت اسلامی را با هشدارهای لازم نصیحت کرد و با بشارتها مردم را بهسوی بهشت فراخواند، و از آتش جهنم پرهیز داد.(خطبه ۲۰۹)
خدا پيامبر (صلی الله علیه و آله) را پس از يک دوران طولانی که ديگر پيامبران نبودند، فرستاد. زمانی که ميان طرفداران مذاهب گوناگون نزاع درگرفته و راه اختلاف میپیمودند. پس او را در پی پيامبران فرستاد و وحی را با فرستادن پيامبر (صلی الله علیه و آله) ختم فرمود. پس پيامبر (صلی الله علیه و آله) با تمام مخالفانی که بهحق پُشت کردند و از آن منحرف گشتند، به مبارزه پرداخت.(خطبه ۱۲۸)