به گزارش «شیعه نیوز»، سرور دانش گفت: همچنین نکته مهم دیگری را هم باید یادآوری کنم که امیدوارم بازهم باعث سوء تفاهم و حمل بر فرقه گرایی و تعصب نشود. آن نکته این است که در رسانه ها گفته می شود در مذاکرات قطر یکی از موضوعات مورد اختلاف این است که در طرز العمل، پیشنهاد شده که: در صورت بروز اختلاف مطابق فقه حنفی فیصله گردد و با اقلیت ها مطابق شریعت عمل می شود. در این رابطه باید گفت که علما و مردم شیعه با فقه حنفی و مذهب امام ابوحنیفه(ره) کمترین مشکل را دارد.
خداوند رحمت کند امام اعظم ابوحنیفه را که خود از مدافعان حقوق اهل بیت بود و یک مذهب فقهی بزرگ و یک مکتب خردگرا و عدل محور را بنیان گذاشت و با صدای بلند گفت که تمام فرق اسلامی مسلمان هستند و انا لانکفر احدا من اهل القبله. این عقیده و باور ما است در باره فقه حنفی و شخصیت امام ابوحنیفه.
اما این که کسی بیاید و بگوید که ما با اهل تشیع مانند سایر اقلیت های دینی مطابق شریعت اسلامی برخورد می کنیم، این معنایش آن است که گویا شیعیان مانند پیروان ادیان غیر از اسلام، از چوکات شریعت خارج هستند و شما می خواهید با آنان در چوکات شریعت معامله کنید. این نوع برخورد هم در تضاد با اندیشه و مکتب امام ابوحنیفه است و هم مغایر با اصول دینی و حقوقی و یک نوع توهین به شیعه و مذهب جعفری محسوب می شود.
همه علمای جهان اسلام و مخصوصا علمای حنفی بر این باورند که شریعت اسلام دامنه وسیع تر از هر مذهب فقهی دارد. به عبارت دیگر همه مذاهب فقهی ما به شمول فقه جعفری، جزء شریعت اسلام هستند. در این رابطه مردم شیعه تنها یک خواسته مشروع و قانونی دارند که در مسایل فقهی و باورهای دینی، باید مطابق مذهب خود عمل کنند و مذهب جعفری هم مذهب اهل بیت پیامبر است که تمام مسلمانان مخصوصا اهل سنت افغانستان بیش از حد احترام و محبت دارند. این نه زیاده خواهی است و نه بی احترامی به دیگران و بلکه جزء حقوق اساسی و بشری ای است که نه تنها قانون اساسی افغانستان بلکه تمام اسناد بین المللی حقوق بشر آن را به رسمیت شناخته است.
از طرف دیگر صلح مربوط به همه اقوام افغانستان و مربوط به همه احزاب و ولایات و پیروان همه مذاهب اسلامی است و اختصاص به گروه خاص قومی و مذهبی ندارد.
من از طرف خود و به نمایندگی از اهل تشیع افغانستان خواهش دارم از گروه طالبان که اقدامی نکنند که فضای دوستی و صمیمیت و وحدت و همگرایی موجود بین مردم افغانستان را مخدوش بسازند. اگر هدف از مذاکرات این باشد که از آغاز بین مردم ما تفرقه ایجاد کنند و یا از آغاز تهدابی را بگذارند که تمام دستاوردهای دولت و مردم افغانستان مانند جمهویت و انتخابات و حقوق اساسی شهروندان را زیر سؤال ببرنند، این مذاکرات به صلحی که به نفع افغانستان باشد منجر نخواهد شد.
ما یکبار دیگر از همه هیأت های مذاکره و جوانب دخیل می خواهیم که با حوصله و خویشتن داری برخورد کنند و تا آن جا در پشت میز مذاکره باهم گفتگو کنند که هیچ نقطه اختلاف باقی نماند.
یادآوری: این متن، بخشی از بیانیه سرور دانش، معاون دوم ریاست جمهوری به مناسبت روز جهانی صلح است.
منبع: آوای افغان