به گزارش «شیعه نیوز»، شب بیستوپنجم، شب دَحوُالاَرض و از شبهای بسیار شریف است که رحمت خدا در آن نازل میشود و قیام به عبادت در آن پاداش فراوان دارد.
دحوالارض چه روزی است؟
روز ۲۵ ذی القعده(دحوالارض) روزی است که نخستین خشکی ها از زیر آب سر برآورد، سپس گسترش یافت. برای این روز اعمالی نقل شده است.[۱]
از حسن بن علی وَشّاء روایت شده که گفته: من کودک بودم که با پدرم در شب بیستوپنجم ماه ذوالقعده، در خدمت حضرت رضا(علیهالسلام) شام خوردیم، حضرت فرمود: امشب حضرت ابراهیم و حضرت عیسی متولّد شدهاند و زمین از زیر کعبه پهن شده، پس هرکه روزش را روزه بدارد، چنان است که شصت ماه روزه داشته باشد.
در روایت دیگر است که فرمود: در این روز حضرت قائم (عج) قیام خواهد کرد.[۲]
اعمال روز دحوالارض
روز بیستوپنجم، روز دَحوُالاَرض است؛ یکی از آن چهار روزی است که در تمام سال به فضیلت روزه ممتاز است و در روایتی آمده: که روزه این روز همانند روزه هفتاد سال است و در روایت دیگر آمده که کفاره هفتاد سال است و هرکه این روز را روزه بدارد و شب را به عبادت به سر آورد، برای او عبادت صد سال نوشته شود و برای روزهدار این روز، هرچه در میان زمین و آسمان است استغفار کند.
و این روزی است که رحمت خدا در آن منتشر گردیده و برای عبادت و اجتماع به ذکر خدا در این روز اجر بسیاری است و برای این روز جز روزه و عبادت و ذکر خدا و غسل دو عمل دیگر وارد است:
اول: نمازی که در کتب شیعه قمّیین روایت شده و آن دو رکعت است در وقت چاشت. در هر رکعت بعد از حمد پنج مرتبه سوره والشمس بخواند و بعد از سلام نماز بخواند: «لاحَوْلَ وَلَا قُوَّهَ إِلّا بِاللّٰهِ الْعَلِیِّ الْعَظِیمِ». سپس دعا کند و بخواند دعایی که در مفاتیح آمده است.
دوم: مستحب است، خواندن دعایی که شیخ در مصباح فرموده است. (به مفاتیح رجوع کنید)
میرداماد(ره) در رساله «اَربعه اَیام» خود، در بیان اعمال روز «دَحوُالاَرض» فرموده است: زیارت امام رضا(علیهالسلام) در این روز افضل اعمال مستحب و مؤکدترین آداب میباشد و همچنین زیارت آن حضرت در روز اول ماه رجب الفرد، در نهایت تأکید بوده و نسبت به آن ترغیب بسیار شده است.[۳]
پی نوشت:
[۱] مفاتیح نوین ص ۸۳۱
[۲] مفاتیح الجنان ترجمه شیخ حسین انصاریان
[۳] مفاتیح الجنان شیخ عباس قمی ص ۵۰۸