به گزارش «شیعه نیوز»، قریب به 5 ماه است که ویروس کووید 19، در حال درنوردیدن 5 قاره کره زمین است و آخرین گزارش ها بر شدت یافتن و وخامت بیشتر اوضاع بهداشتی و درمانی در بیشتر مناطق دلالت دارد.
کشورهای اسلامی و خصوصا منطقه خاورمیانه و غرب آسیا از کانون های بیماری در جهان است و ایران و عراق به عنوان دو کشور دارای بیشترین جمعیت شیعه روند رو به ازدیادی در ابتلاء و گسترش بیماری کرونا را نشان می دهد.
همزمان تعامل با مناسبت های دینی و مذهبی و ملی وضعیت کاملا متفاوتی با گذشته پیدا کرده است. مناسک حج به عنوان بزرگترین آیین مسلمانان جهان امسال تنها بصورت شرکت ساکنان عربستان سعودی و بدون شرکت دیگر مسلمانان کشورها برگزار می شود. عربستان همچنین با اعلام پروتکلی در رابطه با حج تکلیف این فریضه الهی را روشن کرد.
بر اساس این دستورالعمل، زائران حج تمتع امکان لمس خانه خدا را ندارند و از بوسیدن کعبه و حجرالاسود ممانعت خواهد شد.
با این اقدام به طور حتم نردههای موجود در اطراف کعبه باقی میماند و زائران امکان نزدیک شدن به خانه خدا را نخواهند داشت و در فضایی با بیش از ۴ متر فاصله از کعبه به طواف خواهند پرداخت.
امسال با شیوع کرونا در جهان، دولت عربستان تصمیم گرفت که حج تمتع را فقط برای ساکنان عربستان آن هم با اعمال محدودیت سنی برگزار کند. بر همین اساس، امسال ۱۰ هزار نفر از ساکنان عربستان در حج تمتع حضور مییابند و سایر زائران خانه خدا برای سال آینده باید خود را آماده تشرف به سرزمین وحی کنند.
خانه خدا از اواخر سال گذشته با شیوع کرونا بسته شد و همچنان درهای مسجدالحرام به روی زائران بسته است و فقط کارکنان و مقامات سعودی امکان تشرف و اقامه نماز جماعت در این مکان مقدس را دارند. هنوز زمان قطعی بازگشایی مسجدالحرام مشخص نیست. این امر در حالی است که مسجدالنبی (ص) از هشتم شوال میزبان زائران است.
اما در رابطه با آیین های شیعی، آیت الله بشیر نجفی از مراجع عظام ، فتوای مهمی صادر کرد.
آیت الله بسیر نجفی طی فتوایی رعایت پروتکل ها و ضوابط بهداشتی در هنگام برگزاری مناسک حسینی را واجب اعلام کرد.
آیت الله نجفی در این فتوا عنوان کرده اند که بر هر فرد مسلمان واجب است همانند پیامبر (ص)، ائمه علیهم السلام و مومنان مخلص با تمام توان نسبت به حفظ دین خداو و دین پیامبرش(ص) تلاش کند.
وی در این فتوا با تاکید بر لزوم پایبندی به مناسک دینی همراه با لزوم حفظ جان و پایبندی به توصیه های متخصصین آورده است: برهمین اساس همگی در هرکجای زمین از شرق و غرب که باشیم باید با تمام توان به مناسک حسینی اهتمام بورزیم.
آیت الله نجفی افزود: همراه با رعایت ضوابط پزشکی مورداتفاق متخصصان می توان مناسک حسینی را نیز برگزار کرد.
متن استفتا و پاسخ این مرجع تقلید شیعیان به شرح زیر است:
"آیت الله شیخ بشیر حسین نجفی دام ظله…
سلام علیکم و رحمه الله و برکاته
در سایه همه گیری کرونا در سخنان پزشکان متخصص تعارض و تناقضات زیادی را دیده ایم؛ برخی می گویند که این بیماری از طریق لمس کردن منتقل می شود و باید از دستکش استفاده کرد و برخی دیگر می گویند که این بیماری از طریق قطرات تنفسی و ترشحات دهان بیمار منتقل می شود و نیازی به استفاده از دستکش نیست بلکه باید از ماسک استفاده کرد در حالی که عده ای دیگر نیز می گویند که زیان استفاده طولانی مدت از دستکش و ماسک بیشتر از نفع آن است؛ برخی نیز در این میان می گویند که رعایت فاصله اجتماعی بین مردم کفایت می کند و سخنان زیادی از این دست که در این رابطه مطرح می شود….علاوه بر این بسیاری از کشورها به سمت بازگشایی فرودگاهها و برداشتن محدودیت ها در روزهای آتی همراه با عمل بر اساس اهتمام هر فرد به محافظت از خود گام برمی دارندو همچنین می بنیم که بسیاری از بازارها و اماکن رفاهی در این اواخر همراه با رعایت پروتکل های بهداشتی بازگشایی شده اند اما علی رغم این موضوع، مساجد و حسینه ها همچنان بسته هستند و حتی برخی ادعا می کنند که توصیه مراجع عظام مبنی بر لزوم پایبندی به توصیه های پزشکی به معنای نرفتن به زیارت اماکن مقدس و عدم اقامه مجالس امام حسین(ع) است..
براین اساس، تکلیف ما علی الخصوص اینکه در آستانه ماه محرم الحرام قرار داریم و در حالی که بسیاری از صاحبان حسینه ها از آمادگی برای این موسم عظیم منصرف شده اند، چییست؟ از حضرتعالی تقاضا داریم که وظیفه مومنان را تشریخ فرمایید تا از کسانی نباشیم که در برگزاری مناسک امام حسین(ع) کوتاهی کرده اند، همواره مایه ذخر و شرف و هدایت کننده مومنان باشید..
پاسخ:
بسمه سبحانه: بر هر فرد مسلمان واجب است همانند پیامبر(ص)، ائمه علیهم السلام، مخلصان و ذریه آن حضرت، با وجود هرگونه سختی ومشقت نسبت به حفظ دین خدا و دین پیامبرش (صلی الله علیه و آله) تلاش کنند. پیش از این لزوم پایبندی به شعایر دینی همراه با لزوم حفظ جان و پابندی به توصیه های پزشکی متخصصان را گفته ایم و بر همین اساس باید در همه مناسک دینی اعم از معاملات و عبادات بویژه مناسک حسینی تدبیر کنیم زیرا ریشه های اسلام را آبیاری می کند و بنابراین مناسک حسینی همواره مهمترین موضوع در زندگی مسلمانان مخلص اسلام به خصوص پیروان اهل بیت(علیهم السلام) بوده و هست ومومنان در طول تاریخ در راه آن فداکاری کرده اند و این فداکاری ها با تایید معصومین (علیهم السلام) بوده است و هیچ گاه انصار دین از عزم خود بر روشن نگه داشتن شعله های مناسک حسینی که مومنتان مخلص را گرد درخت اسلام جمع، و بلایای روزگان را از آن دفع می کند، متزلزل نشده اند. بنابراین بر همه ما در هر کجای زمین اعم از شرق و غرب آن واجب است که با تمام توان به شعایر حسینی اهتمام بورزیم چرا که این موضوع امانتی است که همانطور که تحویل گرفتیم باید به دست اهلش بسپاریم که بقای اسلام به واسطه بقای آن است.
همراه با رعایت پروتکل ها و ضوابط پزشکی مورد اتفاق متخصصان می توان شعایر و مناسک شریف حسینی را اعم از مجالس، موکب ها و دیگر مناسک مربوطه که پیروان امام حسین(ع) به برگزاری آن عادت دارند، برگزار کرد.
پروردگارا ما را در امر خدمت به دین در همه امور زندگی و حفظ شعایر حسینی یاری رسان تا به حضرت امام حسین(ع) جد بزرگوار ولی الله الاعظم (عجل الل فرجه الشریف) تحویل دهیم. ولا حول و لا قوه إلا بالله .
۱۲ ذی قعده ۱۴۴۱ ه
دفتر مرکزی آیت الله شیخ شیر حسین النجفی دام ظله در نجف اشرف"
این رهنمود و حکم شرعی شاید نخستین موضع مرجعیت دینی شیعه نسبت به مراسم موسوم محرم و اربعین حسینی باشد که راهبردی راهگشا برای برنامه ریزی های لازم در این زمینه است.
نباید با هدر دادن فرصت ها در مؤمنان و پیروان اهل بیت(ع) و مردم ناخواسته موجب رخوت و بلاتکلیفی شد. در ایران اسلامی دو مناسبت نوروز و محرم و عاشورا جزئی از حیات و پویایی مردمان است و باید با توجه به رهنمود مراجع تقلید و بزرگان دین نسبت به برنامه ریزی و پاسخ به نیارهای پیش رو بددون فوت وقت اقدام کرد.
قطعا با دقت و درآمیختن دستورات پزشکی و بهداشتی و شرعی می توان به الگویی آرامش بخش و تأثیرگذار و آرامش بخش در این حوزه رسید.
منبع: خبرگزاری رضوی