به گزارش «شیعه نیوز»، بنا به اعلام منابع اطلاعاتی، اطلاعات مربوط به برنامه اعطای جایزه روسیه به طالبان در یک گزارش روزانه اطلاعاتی که در تاریخ ۲۷ فوریه به دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا ارائه شد، گنجانده شده بودند در حالیکه دو روز بعد از آن توافق آمریکا و طالبان در قطر امضا شد.
این توافق راه را برای آنکه آمریکا به ۱۹ سال جنگش در افغانستان پایان دهد هموار کرده و به ترامپ راهی برای عمل به وعدهاش برای پایان دادن به درگیر بودن کشورش در آنچه که او "جنگهای بی پایان" خوانده میدهد.
روز سوم مارس، سه روز بعد از امضای توافق آمریکا با طالبان، ترامپ یک گفتگوی تلفنی ۳۵ دقیقهای با ملا عبدالغنی برادر، یکی از بنیانگذاران طالبان و رئیس دفتر سیاسی آنها در قطر داشت. بعد از مطرح شدن گزارشها درباره مساله جایزههای پیشنهادی روسیه به طالبان در اواخر ژوئن، مایک پامپئو، وزیر امور خارجه آمریکا در ویدیو کنفرانسی با ملا عبدالغنی برادر به او متذکر شد که آمریکا انتظار دارد طالبان به تعهداتش پایبند باشد.
بر اساس این توافق آمریکا قرار است تا ماه مه ۲۰۲۱ همه سربازانش را از افغانستان خارج کند. آمریکا تا کنون حضور نظامی خود در افغانستان را زودتر از موعد تعیین شده، از ۱۲۰۰۰ سرباز به ۸۶۰۰ سرباز تقلیل داده است. حالا ترامپ در حال بررسی در خصوص زمان و چگونگی کاهش هر چه سریعتر حضور نظامی آمریکا است.
طالبان به نوبه خود متعهد به کاستن از خشونتها، قطع ارتباطات با القاعده و گفتگو با دیگر افغانها بر سر حصول یک نقشه راه سیاسی برای آینده کشورشان است. طالبان متعهد شده به اینکه مناطق تحت کنترلش در افغانستان ازسوی دیگر گروههای شبهنظامی برای حمله به آمریکا و همپیمانانش استفاده نشود.
منتقدان توافق صلح آمریکا با طالبان همچون مایک والتز، نماینده جمهوریخواه مجلس نمایندگان آمریکا میگویند این توافق "یک پوشش برای خروج" است.
والتز عنوان کرد: من نسبت به نحوه پیگیری این توافق نگرانیهای جدی دارم. طالبان بارها از طریق دست زدن به خشونت و بمبگذاری چه قبل از امضای توافق و چه بعد از آن نشان داده که در خصوص پایبند بودنشان به تعهداتشان در این معامله جدی نیستند.
کاخ سفید تاکید کرد که رئیس جمهور از این ارزیابی اطلاعاتی مطلع نبوده اما بعدا به این اطلاعات به منظور محافظت از سربازان آمریکایی پاسخ داد. مقامهای دولت می گویند که روسیه به همراه طرفهای دیگر سالهاست که پول و اسلحه در اختیار طالبان قرار دادهاند هر چند که موضوع تعیین جایزه از سوی روسیه نشان دهنده تشدید رفتار تهاجمی روسیه است.
کارشناسان نظامی متذکر شدهاند که طالبان برای کشتن آمریکاییها نیازی به مشوق های مالی ندارد. آنها همچنین به این اشاره دارند که آمریکا در دهه ۱۹۸۰ با عوامل درگیر با شوروی در افغانستان همکاری کرده و به این شبه نظامیان موشکهای ضد هوایی دوش پرتاب استینگر داد و به این ترتیب جریان درگیری در افغانستان در آن زمان را عوض کرد. چندین تن از قانونگذاران جمهوریخواه و دموکرات و مقامهای دفاعی و کارشناسان افغان مدعی هستند که طالبان گامهای مربوط به پایبندیاش به توافق صلح با آمریکا را برنداشته و نسبت به قطع ارتباط طالبان با القاعدهای که حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ را انجام داد، مردد هستند.
توماس جوسلین، یک منتقد این توافق صلح و از کارشناسان بنیاد دفاع از دموکراسیها اظهار کرد، طالبان مکررا گفته القاعده از سال ۲۰۰۱ تا کنون در افغانستان نبوده است. او خاطر نشان کرد: بدون وجود هیچ گونه مکانیزم بررسی و اجرا دلیلی ندارد که فکر کنیم طالبان دارد در این مورد حقیقت را میگوید در حالی که تمهیداتی نیز برای چنین مکانیزمی در متن توافق منتشر شده برای عموم مشخصا ذکر نشده است.