به گزارش «شیعه نیوز»، محققان تحقیقات گستردهای را در مورد تاثیر کمخوابی، بیخوابی و خواب بیکیفیت بر مغز پستانداران از سالها پیش آغاز کردهاند. این مطالعه حیوانی نشان میدهد سلولهای عصبی مغز به طور مداوم توسط دو نوع سلول گلیال و سلولهای پشتیبان بازسازی میشوند و نیروی دوباره میگیرند. سلولهای میکروگلیال (microglial cells) با استفاده از فرآیندی به نام بیگانهخواری یا فاگوسیتوز (phagocytosis)، سلولهای قدیمی و فرسوده را حذف میکنند. سلولهای پشتیبان که آستروسیت (astrocytes) نام دارند، اتصالات سیناپسی غیر ضروری را حذف میکنند تا مغز امکان برقراری اتصالات جدید را داشته باشد.
این دو فرآیند جزو عملکردهای ضروری مغز هستند و هنگامی که ما خواب هستیم صورت میگیرند. مطالعات جدید نشان میدهد همین فرآیند در صورت کمخوابی نیز رخ می دهد؛ با این تفاوت که دیگر نه تنها سبب بازسازی و پاکسازی مغز نمیشود؛ بلکه نورونها و اتصالات ضروری را از بین میبرد.
این اولین بار است که تاثیر کمخوابی بر حذف اتصالات سیناپسی مورد بررسی قرار میگیرد. علاوه بر این موارد، کمخوابی اثرات زیانبار و جبرانناپذیر دیگری نیز بر مغز دارد.
احساس خستگی و خواب آلودگی در تمام روز، عدم تمرکز، تمایل به مصرف تنقلات مضر، استرس، کاهش جنب و جوش و فعالیتهای روزانه ، یبوست، کاهش کارایی ذهنی و جسمی و تند شدن خلق و خو از مهمترین عوارض کمخوابی و اختلال خواب هستند. حالا سوال این است که چگونه میتوان بر اختلال خواب غلبه کرد.
پرهیز از وعده سنگین شام، کاهش مصرف کافئین، حذف تجهیزات کامپیوتری مانند تلفن هوشمند و تبلت از اتاق خواب، دوش آب ولرم قبل از خواب، تاریک کردن کامل اتاق خواب، استفاده از رختخواب و لباس خواب کاملا پنبهای، تنظیم دمای اتاق، پرهیز از خوب طولانی در روز، تعیین زمان خواب مشخص، پرهیز از مصرف قرص خواب، پرهیز از دخانیات و الکل، فعالیت بدنی در طول روز، استفاده از رایحه گیاهان آرامشبخشی چون اسطوخودوس در اتاق خواب، مصرف غذای سالم، استفاده از تشک مناسب، تمیز نگه داشتن اتاق خواب، نفس عمیق و گوش دادن به موسیقی ملایم از مهمترین راهکارهای مقابله با اختلال خواب هستند.