به گزارش «شیعه نیوز»، دکتر علی صادقیتبار اظهار داشت: روشهای نوین درمان ناباروری وابسته به تجهیزات و موادی مثل محیط کشت آزمایشگاهی است که توسط چند کمپانی محدود در جهان تولید میشود و قیمت یکسانی در تمام جهان دارد. ما هم مصرفکننده این تجهیزات و متریال هستیم. بنابراین، هزینههای درمان تا حد زیادی متأثر از نرخ ارز و واردات این تجهیزات است.
وی ادامه داد: اما هزینه درمان ناباروری در کشور ما ارزانتر از دیگر کشورها، حتی کشورهای منطقه است و دلیل آن ارزانتر بودن همه تعرفههای پزشکی ایران نسبت به دیگر کشورها است.
مدیر مرکز درمان ناباروری ابنسینا درباره تمهیدات حمایتی از زوجهای نابارور در این مرکز افزود: مرکز ابنسینا وابسته به جهاد دانشگاهی است که یک نهاد عمومی غیردولتی است. بنابراین، تعرفههای این مرکز تقریباً یکسوم بخش خصوصی است و ما تلاش کردهایم تعرفهها و هزینهها را تا حد امکان پایین نگه داریم تا برای اقشار ضعیف نیز قابل پرداخت باشد. همچنین، در برخی کلینیکها امکان پرداخت تدریجی و اقساطی برای مراجعان را فراهم کردهایم.
۲۰ درصد زوج هایی کشور با مشکل ناباروری مواجه هستند
بنا بر آمار جدید شورای عالی انقلاب فرهنگی، نرخ رشد جمعیت در سال ۱۳۹۸ به زیر یک درصد رسیده و به نظر میرسد راهبردهای ترویج فرزندآوری و افزایش جمعیت به توجه جدیتر همه نهادهای سیاستگذار و اجرایی نیاز دارد. یکی از حوزههایی که میتواند به تحقق اهداف جمعیتی کشور کمک کند، حوزه درمان ناباروری است.
صادقیتبار بر اهمیت توجه به زوجهای نابارور تأکید کرد و گفت: بر اساس مطالعات آماری، حدود ۲۰ درصد از زوجهای کشور با مشکل ناباروری مواجه هستند. توجه ویژه به این زوجها و فراهم کردن امکان درمان ناباروری برای آنها میتواند یکی از برنامههای راهبردی افزایش جمعیت در کشور باشد. بدیهی است یکی از ملزومات این راهبرد حمایت از مراکز درمان ناباروری و گسترش خدمات درمان ناباروری در کشور است.
صادقیتبار نتیجهبخش بودن درمان ناباروری را مستلزم تکرار درمان دانست و توضیح داد: ناباروری یعنی یک سال اقدام ناموفق برای بارداری. یعنی ما بهطور طبیعی ۱۲ ماه یا ۱۲ سیکل به زوج فرصت میدهیم که باردار شوند. در واقع شانس بارداری طبیعی را یک به ۱۲ میدانیم. اما این شانس در سیکلهای آی وی اف، به یک به سه افزایش مییابد. یعنی در این مرکز که همسطح مراکز پیشرفته جهان است، انتظار داریم حداکثر پس از سه سیکل درمان، بارداری رخ دهد. زیرا در آی وی اف میتوانیم سلولهای ناهنجار را حذف و سلولهای سالمتر و باکیفیتتر را برای لقاح انتخاب کنیم و شانس موفقیت را افزایش دهیم. اما باز هم شرایطی مثل کیفیت تخمک و اسپرم و در نهایت جنین و همچنین وضعیت رحم در لانهگزینی جنین مؤثر است.
وی افزود: متأسفانه، بیمهها خدمات درمان ناباروری را بهطور کامل پوشش نمیدهند، اما در مرکز ابنسینا این امکان فراهم شده که مراجعان بتوانند برای آن دسته از خدماتی که بیمهها پوشش میدهند، مانند خدمات آزمایشگاهی و داروخانه، از دفترچه بیمه استفاده کنند.
مدیر مرکز درمان ناباروری ابن سینا ادامه داد: خوشبختانه طرح حمایت از زوجهای نابارور هم به تصویب رسیده و امید است بهزودی به مراکز درمان ناباروری تخصیص داده شود تا به زوجهای نابارور کمدرآمد کمک کنیم به آرزوی خود، یعنی داشتن فرزند برسند.
صادقیتبار درباره اقدامات محافظتی و پیشگیرانه در دوره شیوع کرونا گفت: فراگیری ویروس کرونا محدودیتهایی برای همه مشاغل و فعالیتها، از جمله خدمات پزشکی به دنبال داشت. وزارت بهداشت و درمان نیز با توجه به وضعیت کشور، طبقهبندی از خدمات، براساس اولویتها و اضطراری بودن، ارائه کرد و در زمینه خدمات درمان ناباروری نیز با هم فکری انجمن ناباروری، مواردی که باید در اولویت خدمترسانی قرار گیرند، مشخص شد.
وی گفت: ارائه خدمات درمانی بر اساس این پروتکلها آغاز شد. اکنون خدمات درمان ناباروری در مرکز با رعایت تمام ضوابط اجتماعی و رعایت فاصلهگذاری اجتماعی ارائه میشود. استفاده از ماسک برای پرسنل اجباری است. در تمام طبقات مایع ضدعفونیکننده در دسترس مراجعان قرار گرفته است و بهگونهای برنامهریزی شده که از ازدحام در مرکز و کلینیکها جلوگیری شود. همچنین، آزمایشگاه تشخیص مولکولی کرونا از ابتدای سال نو با مجوز رسمی وزارت بهداشت در مرکز راهاندازی شده است و برای زوجهایی که در سیکل درمان قرار میگیرند، تست PCR و تست سرولوژیک ویروس کرونا بهطور رایگان انجام میشود.
مدیر مرکز درمان ناباروری ابنسینا درباره ارائه درمان اهدای تخمک و جنین در این مرکز توضیح داد: مرکز درمان ناباروری ابنسینا یکی از مراکز ارجاعی در زمینه درمان به روش اهدای تخمک و جنین است. اهدا در واقع روش جایگزین درمانهای معمول ناباروری است. پیش از قانونی شدن این روش، اگر زوجی از روشهایی متعارف درمان ناباروری نتیجه نمیگرفت ناگزیر از پذیرش فرزندخوانده بود. فرزندخواندگی نیز مشکلاتی مانند مطلع نبودن از وضعیت و سلامت والدین فرزندخوانده و نگرانی از آینده را به همراه داشت.
وی گفت: با رسمیت یافتن روش اهدای تخمک و جنین که پژوهشگاه ابنسینا در بررسی ابعاد مختلف حقوقی، اخلاقی و مذهبی و قانونی شدن آن پیشگام بود، زوجهای نابارور توانستند از این روش برای باروری استفاده کنند. در این روش از تخمک یا جنین یک زوج اهداکننده که مورد ارزیابیهای مختلف از نظر سلامت جسمی و روانی قرار گرفتهاند و مشاورههای مختلف شرعی، حقوقی و روانشناختی برای آنها انجام شده است، برای باروری زوج نابارور استفاده میشود. از جمله مزایای این روش اطمینان از سلامت تخمک و جنین و نیز پرورش جنین در داخل رحم مادر است. مادر میتواند در این روش دوران بارداری و شیردهی را تجربه کند و زن و شوهر کاملاً به طفل حاصل از این روش احساس تعلق خواهند کرد. البته، نکته بسیار مهم این است که اهدا در مرکز درمان ناباروری ابنسینا، مطابق قانون مصوب، کاملاً محرمانه است و دو طرف نباید یکدیگر را بشناسند تا از هرگونه پیامد احتمالی در آینده جلوگیری شود.
صادقیتبار واحد بیماران بینالملل (IPD) این مرکز را یکی از واحدهای فعال در زمینه گردشگری سلامت دانست و افزود: خوشبختانه تخصص و کارآمدی متخصصان ما و ارائه خدمات باکیفیت و همطراز کشورهای پیشرفته جهان باعث شده است که ایران به مقصد گردشگری سلامت در زمینه درمان ناباروری تبدیل شود. دانش و تجربه پزشکان ما، کیفیت بالا و نیز ارزان بودن خدمات باعث شده است که مراجعان ایرانی و غیرایرانی بسیاری از کشورهای دیگر داشته باشیم. مشاوران مسلط به زبانهای خارجی با این مراجعان در ارتباط هستند و بهگونهای برنامهریزی میکنیم که این دسته از مراجعان در کوتاهترین زمان و با کمترین مدت اقامت خدمات را دریافت کنند.
مدیر مرکز درمان ناباروری ابنسینا در پایان یادآور شد: زوجهای نابارور باید بدانند که پیمودن مسیر درمان ناباروری به صبر و اراده و پشتکار نیاز دارد. نباید با یک شکست ناامید شوند و از پیگیری درمان صرفنظر کنند. به تازگی یکی از مراجعان مرکز در تماس با بنده اظهار کرد که پس از ۱۴ سال ناباروری، با مراجعه به این مرکز درمان شدهاند و شب قدر فرزندشان به دنیا آمده است. این خبر خوش و شادیبخش اهمیت صبر و پایداری در مسیر درمان را بهخوبی نمایان میکند و امید است همه زوجهای نابارور بتوانند این لحظه شیرین را تجربه کنند.