به گزارش «شیعه نیوز»، در هر دو بار هم نام روزنامه گاردین در این بین مطرح بود. اول بار زمانی بود که روزنامه گاردین با بررسی اطلاعاتی که توسط دو سرویس امنیتی ناشناس در اختیارش قرار گرفته بود، نام رهبر جدید داعش را فاش کرد و گمانهزنیها و پرسشهای بیپاسخ بسیاری را به وجود آورد. بار دیگر نیز زمانی بود که این روزنامه با استناد به گزارش شورای امنیت سازمان ملل تحلیلهای پرشماری بر اساس هشدار این سازمان مبنی بر تجدید حیات و احیای عملیات داعش دوباره در حوزه های قلب خاورمیانه منتشر کرد. گزارشی که بر این باور بود که تروریستهای داعش همچنان به دنبال فرصتهایی برای عملیات در غرب هستند.
البته افشای نام رهبر جدید داعش، امیر محمد عبدالرحمان المولا الصلبی اتفاق جدیدی نبود و بعد از مرگ بغدادی بسیاری به احتمال انتخاب او به رهبری داعش اشاره کرده بودند. درواقع نامی که در گاردین مطرح شده، در لیست افراد تحت تعقیب ایالات متحده که روز ۲۱ اوت، یعنی دو ماه پیش از کشته شدن ابوبکر بغدادی، منتشر شده بود. اما از آنجا که گاردین خبری را منتشر کرد که داعش تا به امروز زیر بار افشای هویت واقعی “خلیفه” جدیدشان نرفته و او را با نام مستعار ابوابراهیم هاشمی القریشی معرفی کرده بود، و حتی بسیاری از اعضای اصلی این گروه هم نتوانسته بودند هویت واقعی او را حدس بزنند، این گزارش را واجد اهمیت میکرد.
موج ایجاد شده اخبار درباره داعش را گزارش منتشر شده توسط شورای امنیت سازمان ملل بسیار تقویت کرد. در آن گزارش آمده که داعش دوباره در منطقه اصلی خود در قلب خاورمیانه مجدداً و همچنان به دنبال فرصتهایی برای انجام عملیات تروریستی در غرب است. این گزارش براساس اطلاعات جدید کشورهای عضو تنظیم شده و شرح میدهد که چگونه این گروه شورشی بطور فزایندهای در عراق و سوریه در حال تشدید فعالیتهایش است و از طریق برنامهریزی برای خارج ساختن جنگجویان خود از بازداشتگاهها و بهرهبرداری از نقاط ضعف نیروهای امنیتی محلی قصد ایجاد هستههای عملیاتی جدیدی را دارد. در این گزارش از داعش چهره سازمانی ترسیم شده است که دچار مشکلات جدی شده، اما سرسختانه و با کمک بودجه خوبی که دارد در حال فایق آمدن بر این دشواریهاست، تا جایی که هنوز یک تهدید منطقهای و بین المللی قابل توجه به شمار میآید.
اگرچه دونالد ترامپ گفته که داعش “تا حد زیادی مغلوب” شده است، اما تحلیلگران سیاسی و نظامی، متحدین و برخی مقامات ارشد آمریکایی این ادعا را بارها و بارها با تردید مواجه کرده و زیر سؤال بردهاند. حتی پنتاگون نیز قبل از قتل ابوبکر البغدادی در گزارشی در ماه اکتبر از تجدید حیات این گروه در ماه آگوست خبر داده و نسبت به آن اظهار نگرانی و اعلام هشدار کرده بود. حالا باور بر این است که رهبر جدید داعش امیر محمد عبدالرحمان المولا الصلبی که به ابوابراهیم الهاشمی القریشی نیز معروف است، در تلاش و تدارک تسریع روند تجدید حیات داعش است. او که یکی از بنیانگذاران گروه بوده و اجرای طرح بردگی اقلیت ایزدی عراق را بر عهده داشته و فعالیتهای آن را در سراسر جهان نظارت کرده است، از نظر گزارشگران سازمان ملل به احتمال زیاد جهتگیری استراتژیک کلی داعش را تغییر نخواهد داد، اما قومیت ترکمن رهبر جدید نشان میدهد که او ممکن است فقط یک انتخاب موقت باشد تا این گروه خلیفه قانونیتری پیدا کند. خلیفهای که باید نسبش به قبیله هاشمی قریش برسد. از این نظر است که در گزارش سازمان ملل یکی از چالشهای اصلی داعش این موضوع عنوان شده که آیا فعالان و حامیان داعش پشت سر رهبر جدید این گروه جمع خواهند آمد، یا اینکه این امر پای اختلافات داخلی را به این گروه باز خواهد کرد.
در ادامه این گزارش آمده است: این گروه از نظر بودجه و منابع مالی کمبودی ندارد. در عراق این روند را با سرمایهگذاری در مشاغل قانونی و جبهههای تجاری گوناگون ادامه می دهد و در سوریه نیز با از سر گیری عملیات اخاذی. اینگونه تلاشها باعث میشوند منابع کافی برای تأمین هزینههای جاری این گروه و حتی تأمین حقوق بازنشستگی برای بیوهها یا فرزندان یتیم مبارزان در اختیار داعش باشد. گزارش سازمان ملل متحد همچنین یادآور میشود که مسئله مبارزان خارجی در این گروه همچنان حاد است و بین نیمی تا دو سوم بیش از ۴۰۰۰۰ نفر جنگجویی که از کشورهای مختلف به داعش پیوستهاند، هنوز زنده هستند و بیشترشان نیز هنوز در منطقه خاورمیانه به سر میبرند.
نگرانیهای شدید و پرشماری در مورد مراکز بازداشت و اردوگاههای خانوادههای داعشیها در سوریه وجود دارد، اردوگاههایی که که اعضای خانواده رزمندگان این گروه در آنها اسکان دارند. اردوگاه الحول تحت کنترل نیروهای کرد سوریه بیش از ۷۰،۰۰۰ نفر را در خود جای داده است که در شرایط وحشتناکی زندگی میکنند و طبیعی است در مقابل وسوسه بازگشت به داعش مقاومتی نداشته باشند.
در گزالرش همچنین به این نکته اشاره شده که «شرایط فعلی میتواند در نهایت یا به رادیکالیزه شدن بینجامد و یا به ناامیدی، به ویژه در مورد افراد زیر سن قانونی. بازگشت این افراد به کشورهایشان در کوتاه مدت چالشبرانگیز است اما بیشترین امید را برای کاهش تهدید طولانی مدت این گروه ایجاد میکند».
بسیاری از تحلیلگران پیش بینی میکنند که داعش پس از از دست دادن قلمرو وسیع خلافت خود در سال ۲۰۱۷ ، با شورشی محدود باز خواهد گشت، و این بازگشت به این هدف اتس تا تصویر شکست سنگین آنان را از اذهان هوادارانش پاک کند و انگیزه فعالیت جدید برایشان ایجاد کند.
سال گذشته داعش دچار مشکلات عدیده ای در افغانستان و لیبی شد، جایی که هزاران مبارز آن توسط طالبان کشته شدند و در لیبی نیز گفته میشود که تنها حدود چند صد مبارز وفادار باقی ماندهاند.
این گروه البته در شرایط حاضر برای برای ایجاد تهدید مستقیم مستقیم علیه اروپا ضعیف است، با اینکه در اروپا همچنان یک سری تروریستهای بازگشته به خانه و خانهنشین حضور دارند.
به گزارش شفقنا، در حال حاضر که بحث ها پیرامون خروج نیروهای خارجی در عراق مطرح می شود به نظر می رسد رسانه های غربی از طرفی به دنبال بزرگ نمایی در مساله احیای داعش هستند تا بتوانند این نیروها را در عراق تثبیت کنند.