۰

9 دلیل باورنکردنی پوکی استخوان

زمانی که صحبت از پوکی استخوان می شود، انگشت اتهام به سمت یائسگی و یا کمبود کلسیم می رود. اما عوامل دیگری نیز وجود دارند که این بیماری پنهان و بی صدا را به جان خانم ها و همچنین آقایان می اندازند.
کد خبر: ۱۸۵۸۹۸
۱۵:۴۱ - ۱۰ ارديبهشت ۱۳۹۸
به گزارش «شیعه نیوز»، از تغذیه گرفته تا بیماری ها، مصرف برخی داروها، اختلالات هورمونی و غیره در سلامت استخوان هایتان تاثیر دارند. در این مطلب شما را با شش عامل کمتر شناخته شده ی پوکی استخوان آشنا می کنیم.

رژیم های لاغری زودهنگام

امروزه نوجوانان زیادی را می بینیم که از سنین پایین رژیم می گیرند. اینکه همه ی افراد به فکر تناسب اندام خود باشند خوب است، اما رژیم های غیرعلمی و سخت گیرانه می تواند در طولانی مدت عوارض سنگینی ایجاد کند.

زمانی که میزان انرژی دریافتی به میزان کافی نباشد، بافت های موسوم به بافت چربی کوچکتر شده و باعث کاهش هورمون لپتین می شود. این کاهش هورمون، مغز را تهدید می کند.

در این شرایط مغز استروژن کمی تولید کرده و عملکرد تخمدانی در حالت استراحت قرار می گیرد. در نتیجه سیکل قاعدگی زنانه به هم می ریزد و حتی تا قطع کامل عادت ماهانه نیز پیش می رود.

علاوه بر این کاهش مصرف مواد غذایی حاوی کلسیم باعث کاهش استحکام استخوان ها شده و خطر بروز مشکلات سلامتی در دوره ی دوم زندگی یعنی شکستگی استخوانی را افزایش می دهد.

توصیه می کنیم اگر فرزندتان در سنین نوجوانی است، دقت بیشتر در تغذیه ی او داشته باشید.

مشکلات تیروئید و بیماری های دیگر

بیماری های غدد آندوکرین مانند پرکاری تیروئید جزو اختلالاتی هست که می تواند خطر تخریب بافت استخوانی را افزایش دهد.

روماتیسم التهابی مانند پلی آرتریت روماتوئید، لوپوس (بیماری خودایمنی مزمن)، اسپوندیلیت ( بیماری مفصلی مزمن و پیشرونده) نیز باعث شکنندگی استخوان ها می شوند.بیماری کوشینگ (پرکاری غدد فوق کلیوی) که در نتیجه ی ترشح بیش از حد کورتیزول بروز می کند، باعث کاهش فعالیت استئوپلاست یا همان سلول های استخوان ساز می شود.

ابتلا به ویروس اچ آی وی نیز روی استخوان ها تاثیر می گذارد. به نظر می رسد که مصرف داروهای ضدویروسی خاص این بیماری باعث بروز مشکلات استخوانی می شود. تحقیقات در این خصوص همچنان ادامه دارد.

علاوه بر این بیماری ها، بیماری های گوارشی مانند سیروز کبدی نیز در ابتلا به پوکی استخوان ها نقش دارند.

بای پس معده

دلیل اصلی این مشکل هنوز به درستی روشن نشده است، اما آنچه که پیداست عمل جراحی بای پس معده که برای درمان چاقی مفرط انجام می شود، می تواند یکی از عوامل ناشناخته ی پوکی استخوان باشد، چون باعث بروز اختلال در جذب کلسیم و ویتامین D می شود.

تاخیرهای طولانی در عادت ماهانه

تاخیر چند روزه در سیکل قاعدگی طبیعی و بسیار رایج است، اما اگر این مشکل طولانی شده و تا آمنوره (فقدان قاعدگی) پیش برود می تواند نشان دهنده ی عدم عملکرد درست تخمدان ها باشد و این مسئله نیز خطر بروز پوکی استخوان زودهنگام را بالا می برد. آمنوره در اغلب موارد با آنورکسیا (بی اشتهایی عصبی) همراه است.

مصرف دخانیات

افراد سیگاری دو برابر افراد غیرسیگاری در معرض شکستگی استخوان قرار دارند. هنوز به درستی علت این مشکل یافته نشده است، اما به نظر می رسد سیگار به طور مستقیم استخوان ها را مسموم می کند. هر چه بیشتر سیگار بکشید، این خطر افزایش پیدا می کند.

مصرف برخی داروها

داروهای کورتیکواستروئید (کورتون ها) جزو داروهایی هستند که برای اکثر بیماری ها(به مدت چند ماه) تجویز می شوند. این داروها یکی از عوامل رایج بروز پوکی استخوان هستند.

داروهای مهارکننده آروماتوز که برای خانم های مبتلا به سرطان سینه تجویز می شوند، نیز خطر بروز پوکی استخوان را افزایش می دهند.

علاوه بر این داروهای آنتی آندورژن که برای مقابله با سرطان پروستات مصرف می شوند نیز همین تاثیر را به جا می گذارند.

این داروها برای استخوان ها سم هستند، به خصوص اگر به مدت طولانی و با دوز بالا مصرف شوند. این مسمومیت روی سلول های استخوان ساز موثر بوده و در فعالیت آنها اختلال ایجاد می کند.

مصرف غذاهای خیلی شور

اگر نمک زیادی مصرف می کنید، کمی گوش به زنگ باشید، چون زیاده روی در مصرف نمک فقط به  افزایش فشار خون منجر نمی شود، بلکه به استخوان ها نیز آسیب می رساند.

نمک بیش از اندازه باعث دفع کلسیم از طریق ادرار می شود و در طولانی مدت می تواند به پوکی استخوان منجر شود.

مصرف الکل

مصرف الکل نیز مانند مصرف دخانیات به استخوان ها آسیب می رساند. همچنان دلیل این امر ناشناخته است، اما آنچیزی که معلوم است مصرف الکل برای استخوان ها سم است.

کاهش میزان هورمون تستوسترون

معمولا پوکی استخوان در آقایان رواج کمتری دارد. از هر سه زن، یک زن از سن ۵۰ سالگی به پوکی استخوان مبتلا می شوند، در حالیکه این آمار برای آقایان ۱ در ۷ است. دلیل اصلی این مشکل کاهش ناگهانی ترشح هورمون استروژن در سنین یائسگی است که سرعت کاهش بافت استخوانی در خانم ها را افزایش می دهد. این مسئله در آقایان بروز نمی کند.

با این حال امکان دارد که آقایان نیز در سنین بالا به این بیماری مبتلا شوند. این مشکل معمولا به واسطه ی ابتلا به بیماری های هیپوگنادیسم (فعالیت کم غدد جنسی)، روماتیسم التهابی مزمن و یا درمان طولانی مدت با کورتون ها بروز می کند.

هیپوگنادیسم در نتیجه ی ترشح ناکافی هورمون تستوسترون بروز می کند. این بیماری باعث کاهش قدرت استخوان سازی بدن شده و احتمال تخریب بافت آنها را بالا می برد.

به عقیده ی متخصصان مسمومیت سلول های استخوان ساز به واسطه ی مصرف الکل و دخانیات، کمبود کلسیم و ویتامین و عوامل ژنتیکی جزو دلایل اصلی ابتلا به پوکی استخوان هستند.


منبع: تبیان
ارسال نظرات
نظرات حاوی عبارات توهین آمیز منتشر نخواهد شد
نام:
ایمیل:
* نظر: