به گزارش «شیعه نیوز»، در حالی که سازمان ملل اعلام کرده است که اواخر ماه آتی میلادی، موعد جدید مذاکرات صلح یمن است، از مسکو، پایتخت روسیه، اخبار مثبتی به گوش میرسد که چه بسا بتواند در مرحله آتی، بازتابهایی داشته باشد. سفر هیأتی از انصارالله به روسیه، یخ روابط با مسکو را آب کرد و این موفقیت در زمان ضعف عربستان حاصل شد.
روزنامه «الاخبار» لبنان با انتشار یادداشتی و بیان مطلب فوق، در اینباره نوشت: به نظر میرسد که مقامات صنعاء در حال بهرهبرداری از مشغول بودن عربستان و آمریکا به پیامدهای حادثه قتل «جمال خاشقچی» به منظور در هم شکستن بحران جاری در یمن که از مارس 2015 با حمله ائتلاف سعودی به این کشور آغاز شده، هستند.
تلاشهایی که نشانههای اولیه آن بیانگر آن است که نتایج مثبتی به همراه خواهد داشت به ویژه که گردباد به راه افتاده بر سر قتل خاشقچی، موجب عقبنشینی عربستان در منطقه شده که قطعا بر روی یمن نیز تاثیر خواهد گذاشت. هرچند که هنوز زود است، با قطعیت درباره پیامدهای دارای بعد استراتژیک این مسئله قضاوت کرد.اما مسکو درهای خود را به روی انصارالله گشوده و این امر، احتمال اینکه شاید بتوان در این فرصت از دست رفته، به نتیجهای دست یافت را تقویت میکند.
در چنین شرایطی، بهرهبرداری در زمان ضعف عربستان سعودی شاید موجب ایجاد تغییراتی علیه منافع ریاض و ابوظبی شود که همچنان اصرار دارند سر خود را به دیوار بکوبند.
خبرگزاری رسمی یمن «سبأ»، پیشتر اعلام کرد که «محمد عبدالسلام» رئیس هیأت ملی یمن در مذاکرات صلح و «عبدالملک العجزی» از اعضای این هیأت در مسکو با «میخائیل بوگدانوف» معاون وزیر خارجه روسیه دیدار کردهاند و در این دیدار درباره تلاشهای مربوط به روند صلح و برقراری ثبات در یمن و توقف درگیری با او گفتوگو کردهاند.
بر اساس این گزارش، روسیه نیز بر افزایش تلاشها برای ایجاد همگرایی میان گروههای سیاسی یمن اعلام آمادگی کرده است.
این دیدار پس از آن صورت گرفت که روابط میان مسکو و دولت نجات ملی یمن پس از کشته شدن «علی عبدالله صالح» رئیسجمهور پیشین یمن، در دسامبر 2017، رو به تیرگی نهاده بود. در آن زمان روسیه اعلام کرد که از صنعا خارج میشود و سفارتش را نیز در این شهر بست و برای همدردی با خانواده صالح، بوگدانوف به امارات رفت تا به این خانواده، تسلیت بگوید.
در پی این امر، انصارالله تلاشها برای فعالسازی روابط با مسکو را که وارد کما شده بود، از سر گرفت. این اقدام همسو با اقدام مسکو مبنی بر تسهیل روند چاپ اسکناس برای دولت «عبدربه منصور هادی» رئیسجمهور مستعفی یمن صورت گرفت. اقدامی که پیامدهای مصیبتباری برای اقتصاد یمن همراه داشت. با وجود اینکه این تلاشهای انصارالله موفقیتی به همراه نداشت، اما همچنان ادامه یافت و پس از رسیدن «مهدی المشاط» به ریاست شورای عالی سیاسی یمن پس از به شهادت رسیدن «صالح الصماد»، دنبال شد.
تا اینکه امروز شاهد یک تغییر مثبت در این عرصه به بنبست رسیده هستیم و احتمال از سرگیری روابط صنعاء و مسکو وجود دارد و این به آن معناست که احتمالا شاهد ایفای نقش روسیه در پویایی بینالمللی درباره پرونده یمن به ویژه در داخل شورای امنیت و نیز در عرصه اقتصادی با متوقف کردن روند چاپ اسکناس خواهیم بود. به ویژه که تداوم چاپ این اسکناسها در خدمت شبهنظامیان تحت حمایت عربستان و امارات و در نتیجه ادامه یافتن جنگ است.
این یک نشانه بشارت از سوی روسیه است که در پی آن شاهد اظهار نظر «عمران خان» نخستوزیر پاکستان در کنفرانس سرمایهگذاری عربستان در ریاض بودیم. وی اعلام کرد: ما آمادهایم و تلاش داریم تا به عنوان یک میانجی برای حل بحران یمن فعالیت کنیم.
این اظهار نظر عمران خان پس از موافقت عربستان با اعطای 3 میلیارد دلار وام یکساله به پاکستان و به تاخیر انداختن مبلغ مربوط به واردات نفتی به ارزش 3 میلیارد دلار صورت گرفت. که این امر نشان میدهد که طرح ابتکاری اسلامآباد نمیتواند از سوی عربستان مردود باشد به ویژه که نخستوزیر پاکستان پیش از این سخنان با «بن سلمان» ولیعهد عربستان دیدار و رایزنی کرده بود.
از سوی دیگر، «مارتین گریفیتس» فرستاده سازمان ملل به یمن نیز اعلام کرد که دور جدید مذاکرات صلح اواخر ماه نوامبر آینده آغاز خواهد شد و دو مکان برای میزبانی این مذاکرات پیشنهاد شدهاند؛ یکی شهر ژنو در سوئیس و دیگری وین در اتریش است.