به گزارش «شیعه نیوز»، «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران روز یکشنبه در واکنش به اظهارات «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا علیه ایران، به شبکه «سی. ان. ان» گفت سیاستهای کاخ سفید موجب انزوای آمریکا در جهان شده است.
ظریف که در برنامه «جی. پی. اس» به میزبانی «فرید زکریا» صحبت میکرد، گفت: «فکر میکنم آنچه در نشست هفته گذشته مجمع عمومی سازمان ملل و همچنین در نشست شورای امنیت مشخص شد، این بود که رئیسجمهور ترامپ ایالات متحده را منزوی کرده است. ۱۴ عضو از ۱۵ عضو شورا از قطعنامهای که توافق هستهای را تایید کرده، اعلام حمایت کردند.»
وزیر امور خارجه ایران افزود: «برای اولین بار یک کشور از دیگران میخواهد یک قطعنامه شورای امنیت را اجرا نکنند. اتفاقا آن عضو خودش از اعضای دائم شورای امنیت است، که خودش آن قطعنامه را ارائه و حمایت کرده است... ایالات متحده کشورهایی را که به تعهدات بینالمللی خود پایبند هستند، به تنبیه تهدید میکند.»
«اروپا جدی است»
در ادامه زکریا از ظریف پرسید که آیا به نظرش اروپا در مقابله با تلاش ترامپ برای به هم زدن برجام جدی است یا نه. ظریف گفت: «میدانم که اروپا و همین طور بقیه جهان در جلوگیری از اینکه ایالات متحده آنچه را که میتوان آن را یک دستاورد کمسابقه دیپلماتیک خواند، بر هم بزند، جدی است.»
او درباره ساز و کار پیشنهادی اتحادیه اروپا برای دور زدن تحریمهای آمریکا نیز گفت این ساز و کار هم جدی است، اما باید دید که آیا میتواند اثرگذار باشد یا نه: «ایران اعلام کرده که خواهان مشاهده نتیجه است. ما گفتهایم که میخواهیم منافع اقتصادی [برجام] را شاهد باشیم.»
ظریف در پاسخ به سوالی درباره احتمال خروج ایران از توافق هستهای، گفت: «ما با اروپاییها صحبت کردیم، چراکه یکی از گزینههای ما پس از خروج ایالات متحده، خروج [از توافق] بود. اما ما تصمیم گرفتیم که این کار را نکنیم، چراکه اروپاییها و چین و روسیه به ما اطمینان دادند که راهی مییابند که منافع ایران تأمین شود... باید ببینیم این ساز و کار اثرگذار خواهد بود یا نه.»
او در مورد اینکه آیا اروپاییها از وضعیت پیشآمده و رفتار آمریکا ناخرسند هستند، گفت: «من نمیتوانم به نمایندگی از آنها صحبت کنم، اما آنها قطعا از اینکه ایالات متحده تعهداتش را نقض کرده و دیگران را به دلیل پایبندی به تعهداتشان به تنبیه تهدید میکند، خوشحال نیستند. هیچکس در جهان، جز چند [حکومت] معدودی که خودتان میدانید، این را نپذیرفتهاند.»
«ما جزئی از منطقه هستیم»
در ادامه این برنامه زکریا از وزیر امور خارجه درباره اظهارات مقامهای آمریکایی علیه فعالیتهای منطقهای ایران سوال کرد. ظریف گفت: «ما جزئی از این منطقه (غرب آسیا) هستیم. ما کسی نیستیم که از ۶۰۰۰ مایل آن طرفتر آمده باشد و از کسانی که در این منطقه هستند، گلایه کند.»
وی افزود: «روشن است که در این منطقه نفوذ داریم... نقش ما چه بوده؟ ما به مردم سوریه، عراق و کردستان عراق در شکست داعش کمک کردیم. حتی رئیسجمهور ترامپ در رقابتهای انتخاباتی میگفت که ایران در حال مبارزه با داعش است. ما با داعش، القاعده و صدام مبارزه کردیم.»
وزیر امور خارجه ایران ادامه داد: «اما دوستان رئیسجمهور ترامپ در منطقه سابقه حمایت از القاعده، طالبان، صدام و افراطگرایان را در کارنامه دارند و حالا هم دارند با استفاده از بمبهای آمریکایی و با حمایت ایالات متحده، غیرنظامیان را در یمن بمباران میکنند.»
«آمریکا از تهدید دست بردارد»
در ادامه این مصاحبه زکریا به تصمیم آمریکا برای تعطیل کردن کنسولگری خود در بصره و اظهارات «مایک پامپئو» وزیر خارجه و «جان بولتون» مشاور امنیت ملی آمریکا علیه ایران پرداخت.
ظریف در پاسخ به این سوال که آیا «شبه نظامیان نزدیک به ایران» قصد حمله به کنسولگری آمریکا را داشتند، گفت: «نه و فکر میکنم که ایالات متحده باید این سیاست تهدید را کنار بگذارد، نتیجه نخواهد داشت. دو هفته پیش کنسولگری ما در بصره به آتش کشیده و با خاک یکسان شد. اما ما بلافاصله به محل دیگری نقل مکان کردیم. بنابراین، اگر ما در کنسولگری خود با چنین مشکلی مواجه میشویم، یعنی ما نمیتوانیم افراد را بصره کنترل کنیم.»
وی افزود: «قطعا ما آنجا نفوذ داریم، اما این بدان معنی نیست که ما میتوانیم در عراق افراد را کنترل کنیم. همانطور که ایالات متحده هم بر افراد کنترل ندارد. بنابراین آقای پامپئو و آقای بولتون باید به جای این تهدیدات بیفایده که هیچ نتیجه مثبتی به همراه نمیآورد، باید به سیاستهای خود نگاه بیاندازند.»
حمله به ایران، شرط ریاض برای پرداخت حقوق به تروریستها
زکریا سپس از ظریف درباره حمله تروریستی در اهواز سوال کرد و گفت آیا ایران معتقد است که واشنگتن یک کارزار اطلاعاتی علیه نظام ایران به راه انداخته است؟ ظریف گفت: «این یک حمله تروریستی بود که شورای امنیت آن را محکوم کرد. مسئولیت این کار را کسانی بر عهده گرفتند که از پایتختهای اروپایی با تلویزیونهای تحت حمایت مالی عربستان سعودی صحبت میکردند. اینها واقعیات است.»
ظریف در پاسخ به این سوال که ارتباط این حادثه با آمریکا چیست، با اشاره اینکه بولتون و «رودی جولیانی» وکیل شخصی ترامپ با گروهک تروریستی منافقین در ارتباط هستند و از این گروهک پول دریافت کردهاند، گفت: «ایالات متحده با گروههایی که امنیت مردم ایران را تهدید میکنند، از جمله گروهی که با صدام در حمله به ایران همدست بودند، تعامل دارد... ایالات متحده غیرطبیعی رفتار میکند و با تروریستها صحبت میکنند.»
وزیر امور خارجه در ادامه با بیان اینکه عربستان سعودی گروههای تروریستی فعال در مرزهای ایران را حمایت مالی میکند، گفت: «در واقع شاهد هستیم که عربستان سعودی عملا پرداخت دستمزد بیشتر به این گروهها را به انجام حمله [به ایران] مشروط کردهاند. ولیعهد عربستان سعودی یک سال و نیم پیش علنا اعلام کرد که آنها جنگ را به داخل ایران میکشانند.»
وی افزود: «این چیزی است که آنها برایش تلاش میکنند. این واقعیت که ما نیروی دفاعی و اطلاعاتی قدرتمندی داریم و میتوانیم اغلب این تلاشها را خنثی کنیم، به این معنی نیست که آنها در حال انجام اقدامی نیستند.»
دیدار با کری
در ادامه مصاحبه زکریا از ظریف درباره اظهارات ترامپ علیه دیدار او و «جان کری» وزیر خارجه اسبق آمریکا سوال کرد. ظریف با بیان اینکه دیدار با مقامهای سابق آمریکایی امری عادی است و او پیش از این با بسیاری از مقامهای سابق از جمله سیاستمداران جمهوریخواه دیدار کرده، گفت تصور نمیکرده مشکلی برای کری پیش بیاید.
او درباره محتوای گفتوگوی او و کری، گفت: «او تلاش کرد مرا متقاعد کند که ایران باید به برجام پایبند بماند. این ماهیت گفتوگوی ما بود و فکر میکنم او کاملا حق دارد این کار را کند.»
«چرا باید برای گفتوگو با ترامپ وقت تلف کنیم؟»
در پایان، از ظریف درباره ابراز علاقه ترامپ به دیدار با «حسن روحانی» رئیسجمهور ایران سوال شد. ظریف در کنایهای به مذاکرات ترامپ و کره شمالی، گفت: «میدانید، از نظر ما، ملاقات نباید فقط یک عکس گرفتن باشد، بلکه باید محتوا داشته باشد. یک عکس و یک توافق دو صفحهای، چیزی نیست که ما بخواهیم.»
وی افزود: «ما یک توافق ۱۵۰ صفحهای داشتیم که ماهها درباره جزئیات آن گفتوگو شده بود و فقط هم با دولت ایالات متحده نبود، بلکه با ۶ کشور دیگر به علاوه اتحادیه اروپا بود. اگر ایالات متحده و رئیسجمهور ترامپ به همین سادگی فورا امضایی میکند و از آن خارج میشود، چرا باید وقت خود را تلف کنیم؟ چرا باید وقتمان را تلف کنیم و دوباره با او گفتوگو کنیم؟»
وزیر امور خارجه ایران در انتها گفت: «ما همواره برای گفتوگو آمادهایم. ما همیشه برای بحث آمادهایم. این را نشان دادهایم و نشان دادهایم که به آنچه که امضا میکنیم، متعهد هستیم. اما مسئله این است که باید اطمینان داشته باشیم که طرف مقابل به حرفهایش پایبند میماند، اما متأسفانه این حکومت قابل اتکا نیست.»