به گزارش «شیعه نیوز»، سفارت لبنان در تهران به تازگی اعلام کرده که برای تسهیل سفر گردشگران ایرانی به لبنان مهر کردن گذرنامه های آنها در زمان ورود و خروج به این کشور از فرودگاه بیروت ملغی می شود.
یک منبع مطلع در سفارت این کشور در تهران با اعلام خبر فوق در توضیح این موضوع گفت: پیش از این اتباع ایرانی در صورت سفر به لبنان از طریق خطوط هوایی ماهان و ایرانایر که هر کدام در هفته سه پرواز به این کشور دارند در فرودگاه بیروت در گذرنامه آنها مهر ورود و خروج از لبنان زده میشد ولی برای تسهیل در این رفت و آمد و افزایش رفاه مسافران ایرانی دیگر در گذرنامه این مسافران مهر فرودگاه زده نمی شود. شهروندان ایران و لبنان برای سفر به این دو کشور، نیاز به ویزا ندارند.
اما در این میان گروه های سیاسی در لبنان با سوء استفاده از موقعیت و جایگاه خود برای دستیابی به اهدافشان اقدام به فضا سازی رسانه ای علیه این مسأله کرده اند. این فشار بر محافل سیاسی لبنان به قدری بوده است که بر اساس اخبار غیر رسمی قرار است نهاد المشنوق وزیر کشور در دولت سعد الحریری با صدور بیانیه ای، دستور عباس ابراهیم رئیس دستگاه امنیتی لبنان را در این خصوص ملغی اعلام کند.
در بررسی این مسأله نمی توان منکر این قضیه شد که نهاد المشنوق نماینده جریان المستقبل وابسته به عربستان و عباس ابراهیم شخصیت نزدیک به جنبش أمل و حزب الله به شمار می آید به طوریکه المشنوق تلاش می کند تا با ایستادن در برابر عباس ابراهیم و تصمیم وی در واقع منویات جریان متبوع خود را محقق کند.
عدم مهر کردن گذرنامه ها یک اقدام جدید نیست بلکه این قانون از سال ۱۹۷۰ تاکنون در بسیاری از دولتها اجرا شده و در هیچ یک از موارد اجرایی چنین بحث و جدل هایی در قبال آن به وجود نیامده است. اما سؤال اصلی اینجاست که چرا اجرای این قانون در قبال اتباع ایران این همه بحث و جنجال به وجود آورده است؟
بر اساس قانون شماره ۲۳۰ ماده ۷، مدیر کل سازمان امنیت عمومی یا وزیر کشور لبنان می توانند مهر کردن گذرنامه های اتباع خارجی را لغو کنند و ایرانی ها نیز جزو اتباع خارجی به شمار می آیند. این قانون در لبنان در قبال بسیاری از کشورهای عربی حوزه خلیج فارس و کشورهای خارجی اجرا شده است.
برخی منتقدان اجرایی شدن این قانون در قبال اتباع ایرانی مدعی هستند که این اقدام می تواند ورود ایرانی ها به سوریه برای جنگیدن در نظام نیروهای وابسته به نظام این کشور را تسهیل بخشد! این بهانه جویی ها به قدری پوچ و خنده دار است که حتی خود سیاستمداران در لبنان اعلام کرده اند که آیا اگر گذرنامه ایرانی ها مهر شود آنها نمی توانند به سوریه سفر کنند؟
رئیس دستگاه امنیتی لبنان در واکنش به فضاسازی برخی رسانه ها اعلام کرده که مهر نزدن گذرنامه برای اتباع بسیاری از کشورها در سفر به لبنان انجام می شود و تنها منحصر به ایرانیان نیست.
وی با اشاره به تصمیم تازه دستگاه امنیتی این کشور برای مهر نکردن گذرنامه ایرانیان در سفر به لبنان در صورت تمایل آنها، افزود: برخی این اقدام را سیاسی کرده اند در حالی که این مساله ای روتین است و شامل اتباع بسیاری از کشورها می شود. برخی به دلایل متعدد از جمله مشکلاتی که برای دریافت ویزای کشورهای دیگر برای آنها بوجود می آید، تمایل دارند که در سفر به لبنان مهر ورود و خروج در گذرنامه شان درج نشود و ما نیز این خدمات را با ارائه کارت ویژه ورود و خروج برای این افراد فراهم کرده ایم.
مهر بجای گذرنامه در کارت های مخصوص درج می شود. درج مهر در کارت های مستقل از گذرنامه ده ها سال است که در لبنان اجرا می شود. با این وجود ورود و خروج افراد در این قالب نیز در کامپیوترهای اداره امنیت ثبت می شود.
رسانه های سعودی با پرداختن ویژه به این مسأله تلاش می کنند تا با برجسته کردن آن به بحث و جدل های داخلی در میان محافل سیاسی لبنان دامن بزنند به طوریکه روزنامه عکاظ عربستان با انتخاب تیتر «بحران گذرنامه های ایرانی در لبنان» تلاش می کند تا این مسأله پیش پا افتاده را تا حد یک بحران به پیش ببرد.
العربیه نیز با انتخاب تیترها و اخبار جهت دار مانند«آیا تصمیم مهر نکردن گذرنامه های ایرانی ها لغو میشود؟» تلاش می کند تا جو رسانه ای را به سمت لغو شدن این تصمیم سوق دهد. رسانه های سرسپرده جریانهای وابسته به عربستان در لبنان مانند ۱۴ مارس به رهبری سعد الحریری نخست وزیر مکلف این کشور نیز با جو سازی متحد و یکپارچه علیه این مسأله با رسانه های سعودی هم سو شده اند.
اجرای این قانون چند ده ساله در لبنان در قبال اتباع ایرانی نه تنها خشم کشورهای عربی به ویژه عربستان را برانگیخته بلکه رسانه های غربی نیز با اشاره به این مسأله مدعی شده اند که نیروهای حزب الله فرودگاه رفیق الحریری در بیروت را تبدیل به مرکزی برای قاچاق سلاح و نیرو کرده اند و آنها با استفاده از نفوذشان در لبنان برای تسهیل سفر افراد مسلح ایرانی به مناطق درگیر در سوریه تلاش می کنند!
مخالفت با اجرای این قانون که در قبال دیگر کشورهای خارجی در لبنان اجرا میشود در حالی صورت میگیرد که بر اساس گزارش های منتشر شده برخی از ایرانیان پس از مسافرت به لبنان و درج مهر ورود و خروج در گذرنامه آنها، برای دریافت ویزای کشورهای غربی از جمله کشورهای اروپایی با مانع روبرو می شوند.
آنچه که کاملا مشخص است این است که کشورهای حوزه خلیج فارس و در رأس آنها عربستان در کنار کشورهای غربی و آمریکا به شدت از نزدیکی ایران به لبنان حتی از طریق اتباع و شهروندان دو کشور هراس و وحشت دارند و هر گونه اقدام برای تقویت روابط تهران و بیروت را در راستای تقویت جبهه مقاومت و در رأس آنها حزب الله لبنان می دانند؛ اقدامی که برای رژیم صهیونیستی و حامیان منطقه ای و بین المللی آن در شرایط کنونی به شدت وحشت آور است.