به گزارش «شیعه نیوز»، در واکنش به خبر احداث سد در ترکیه بر روی رود دجله، «حامد الخفاف» نمایندهی آیتالله العظمی سیستانی در لبنان در یادداشتی نوشت:
روز سهشنبه ۲۹ مارس ۲۰۱۱، آیتالله سیستانی «رجب طیب اردوغان» نخستوزیر وقت ترکیه را به حضور پذیرفتند، و مسائل بسیاری در این دیدار مطرح شد، که از جملهی آنها مشکل کمبود آب در عراق بود که حضرت سید با مهمان ترک خود مطرح کردند و از او خواستند که ترکیه را از اقداماتی که باعث کمبود سهمیهی آب در عراق میشود بازدارد.
اردوغان گفت: «این سوریه است که مقدار آب در رود فرات را کنترل میکند و ما هم به مقدار کافی آب در این رود راه میدهیم»، و درصدی را در این باره ذکر کرد.
سید گفتند: «مشکل فقط در رود فرات نیست، بلکه مشکل در رود دجله هم هست! این رود از مرز ترکیه و سوریه عبور میکند، و ظاهرا توافقاتی بین سوریه و ترکیه صورت گرفته است که پروژههایی را روی این رود اجرا کنند که بر سهمیهی آب در منطقهی عراق تاثیر منفی میگذارد.»
و اردوغان وعده داد که این موضوع را پیگیری کند.
در روز دوشنبه ۱۱ نوامبر ۲۰۱۳، «احمد داود اغلو» وزیر وقت امور خارجهی ترکیه به زیارت حضرت آقای سیستانی آمد، و ایشان در این دیدار یادآور شدند که عراق و ترکیه تاریخ مشترک گستردهای دارند، و در جنگ جهانی اول، علمای نجف فتوا دادند که جنگ در کنار عثمانیها و بر ضد انگلیسیها واجب است، و جنگهای بزرگی در گرفت که در آن خون عراقیها با خون ترکها در آمیخت.
در این لحظه داود اغلو اظهار داشت: «این درست است، و نجف شهر مقدسی برای ماست که به آن افتخار میکنیم…»
حضرت سید سخن او را قطع کردند و گفتند: «تاریخ مشترک فقط مربوط به نجف نیست و بلکه مربوط به کل عراق است، و من این مسئله را به عنوان مقدمهای برای موضوعی دیگر مطرح کردم، و آن اینکه: عراق از گذشته بخاطر فراوانی آب در دجله و فرات به سرزمین بینالنهرین معروف بوده است، و هماکنون عراقیها از خشکسالی میترسند، و اینکه سرزمینشان در آینده به منطقهای لمیزرع تبدیل شود و دو رود آن بخشکد! و این به خاطر پروژههای سدی است که ترکیه قصد اجرای آن را دارد، و این به مصلحت تاریخ مشترک بین دو کشور نیست».
ایشان دربارهی این مسئله بیشتر صحبت کردند و بر اهمیت آن برای ملت عراق تاکید کردند حتی با این وجود که حکومت عراق به اندازهی کافی به آن اهتمام نشان نمیدهد، و تاکید کردند که ضرورت دارد ترکیه آب مورد نیاز عراق را تامین کند و اینکه بر اساس مکانیزمهای همکاری دوجانبه نسبت به این ضرورت اتفاق نظر وجود دارد، و اگر لازم است مشکل بین دو کشور بر سر رودهای مشترک بر اساس قوانین روابط بینالملل رسیدگی شود.
و حضرت آقا اشاره کردند که ترکیه قصد دارد یک سد بر روی رود دجله تاسیس کند و اینکه باعث کمبود آب در عراق میشود، و وزیر ترک گفت: «طبق اطلاعات من سدی بر روی رود دجله وجود ندارد، و فقط بر روی رود فرات وجود دارد.»
حضرت آقا بر نظر خود پافشاری کردند و اینکه از مدتی پیش در مورد این مسئله چیزهایی خواندهاند، و در این لحظه یکی از اعضای گروه همراه با وزیر وارد گفتگو شد و گت: «در حال حاضر پروژهای برای تاسیس سد بر روی رود دجله در نزدیکی مرز سوریه و ترکیه در دست اقدام است».
و داود اغلو وعده داد که این موضوع را با حکومت عراق پیگیری کند.
و مسئلهی آب اکثر وقت ملاقات او با حضرت سید را به خود اختصاص داد.
شایان ذکر است که سد مورد اشارهی حضرت سید همان سد «إلیسو» است و یک سد مصنوعی بسیار عظیم بر روی رود دجله است که از سال ۲۰۰۶ در دست احداث بوده است، و در نزدیکی روستای الیسو و در امتداد مرز ترکیه در استان ماردین و شرناق قرار دارد. این سد اخیرا تکمیل شده است و پیشبینی میشود عراق را از نیمی از سهمیهی آبی خود محروم کند.