۰

هدف از سفر فرستاده پادشاه عربستان به لبنان چیست؟

هیاتی از عربستان سعودی به ریاست «نزار العلولا» که گفته می شود حامل پیام «سلمان بن عبدالعزیز» پادشاه این کشور به «میشل عون» رئیس جمهوری لبنان است امروز (دوشنبه) به بیروت سفر می کند. این سفر در برهه کنونی چه معنایی دارد و العلولا چه هدفی را دنبال می کند؟
کد خبر: ۱۵۸۸۱۵
۱۱:۳۰ - ۰۷ اسفند ۱۳۹۶
به گزارش«شیعه نیوز»،  هیاتی از عربستان سعودی به ریاست «نزار العلولا» که گفته می شود حامل پیام «سلمان بن عبدالعزیز» پادشاه این کشور به «میشل عون» رئیس جمهوری لبنان است امروز (دوشنبه) به بیروت سفر می کند. این سفر در برهه کنونی چه معنایی دارد و العلولا چه هدفی را دنبال می کند؟

 قرار است العلولا که مشاور دفتر پادشاهی عربستان و مسئول پرونده لبنان در آن کشور است در این سفر چند روزه با مقام های ارشد و تعدادی از رهبران گروه های سیاسی لبنان دیدار و گفت و گو کند.
گفته می شود «ولید البخاری» کاردار پیشین سفارت عربستان نیز او را در این سفر همراهی می کند.
در حالی که قرار بود هیات سعودی دو روز در بیروت باشد، اما آنطور که شبکه تلویزیونی «ال.بی.سی» لبنان گزارش داد، این سفر تا جمعه به طول خواهد انجامید.
بر اساس این گزارش، العلولا علاوه بر دیدار با میشل عون رئیس جمهوری، «سعد الحریری» نخست وزیر و «نبیه بری» رئیس پارلمان، با برخی از رهبران سیاسی از جمله «سامی الجمیل» رهبر حزب «الکتائب» و «سمیر جعجع» رهبر حزب «نیروهای لبنانی» دیدار خواهد کرد.

*تلاش برای ترمیم روابط
سفر العلولا به بیروت را در وهله نخست می توان تلاشی برای ترمیم روابط عربستان و لبنان پس از تنش های ناشی از استعفای بحث برانگیز سعد الحریری دانست.
آبان ماه امسال الحریری در حالی که به ریاض سفر کرده بود در اقدامی غافلگیرکننده از سمتش استعفا کرد.
بسیاری در لبنان این استعفا را ناشی از فشار سعودی ها دانستند. میشل عون رئیس جمهوری لبنان به صراحت گفت که الحریری در ریاض در بازداشت است. عون و «جبران باسیل» وزیر خارجه لبنان رایزنی های گسترده ای را با دیپلمات ها و مقام های کشورهای خارجی بویژه در اروپا انجام دادند تا آنها با فشار بر عربستان، اجازه بازگشت الحریری را به کشورش فراهم کنند. در نهایت لبنان در این کشکمش موفق شد و با پادرمیانی فرانسه، الحریری به بیروت بازگشت و از استعفایش صرفنظر کرد.
تحولات مربوط به استعفای الحریری اما روابط بیروت و ریاض را به شدت تیره کرد. بسیاری معتقد بودند که عربستان به دنبال آن بود تا از طریق استعفای الحریری، زمینه اعتراض های گسترده را علیه حزب الله و ایران به عنوان به اصطلاح مسببان این اتفاق فراهم کند و از این طریق به هدف سیاسی خود دست یابد. اما آنچه در عمل رخ داد، ایجاد جو منفی در جامعه لبنان علیه عربستان بود. کارزار بازگشت نخست وزیر خود گواهی بر این مساله بود.
تحولات اخیر نشان داد که سیاست بحران افکنی از سوی سعودی ها عملا راه به جایی نمی برد. به نظر می رسد ریاض با عبرت از تحولات اخیر در رویکرد خود به لبنان اندکی تغییر ایجاد کرده است.
العلولا که امروز به بیروت می آید جایگزین «ثامر السبهان» شده است که پرونده بیروت در عربستان در اختیار او بود. کنار زدن السبهان که با اظهارنظرهای تند و تیزش معروف شده، می تواند نشانه ای از تغییر رویکرد عربستان باشد.
در چنین فضایی العلولا با سفر به بیروت به دنبال تنش زدایی در روابط عربستان و لبنان و بازسازی این روابط است.
در آستانه سفر نزار العلولا، رسانه های لبنان نیز به گمانه زنی و تحلیل اهداف این سفر پرداختند. اما بیشتر این رسانه ها بر این مساله اذعان کردند که سفر هیات سعودی به لبنان تلاش برای بازسازی روابط دو کشور پس از تلاطم های اخیر است.
تلویزیون ملی لبنان در گزارشی که یکشنبه شب از این شبکه پخش شد، سفر العلولا را مرحله ای جدید از روابط لبنان و سعودی و دارای ابعاد مثبت دانست و گفت: نزار العلولا حامل پیامی از سلمان بن عبدالعزیر برای میشل عون است. هرچند که معلوم نیست که این پیام شفاهی است یا مکتوب.
شبکه تلویزیونی «او.تی.وی» نیز در گزارشی سفر العلولا به بیروت را نشانه ای از گذر دو کشور از روابط سرد ماه های اخیر و ورود به مسیر مثبت عنوان کرد.
بر اساس این گزارش، العلولا تلاش خواهد کرد که آنچه را که السبهان خراب کرده بود درست کند چرا که سابقه نداشته روابط عربستان و لبنان اینچنین دچار بحران شود.

*تاثیرگذاری بر انتخابات
تلاش برای بازسازی روابط ریاض و بیروت تنها هدف سفر هیات سعودی به لبنان نیست. به نظر می رسد یکی دیگر از اهداف این سفر تلاش برای تاثیرگذاری بر تحولات انتخاباتی لبنان باشد.
انتخابات پارلمانی لبنان قرار است ششم ماه مه آینده (16 اردیبهشت 1397) برگزار شود. از آنجایی که لبنان ساختاری پارلمانی دارد، ترکیب پارلمان مستقیما بر ترکیب دولت و آرایش نیروهای سیاسی در قدرت تاثیرگذار است.
در چنین بستری برای عربستان سعودی مهم است که گروه های همسو با این کشور در انتخابات نتیجه خوبی کسب کنند و در مقابل بتواند مانع از پیروزی گروه های مخالف و در صدر آن حزب الله شود.
جریان موسوم به 14 مارس که شامل احزابی چون المستقبل، نیروهای لبنانی و الکتائب می شود نزدیک ترین جریان سیاسی به عربستان است. اما این جریان طی سال های اخیر به شدت دچار انشقاق و شکاف های جدی شده است.
یکی از سیاست های عربستان تلاش برای بازسازی این جریان و متحد کردن آن در انتخابات پیش رو است. طی هفته های اخیر «ولید الیعقوب» سفیر تازه عربستان در بیروت، دیدارهای متعددی را با این هدف داشته است.
نزار العلولا نیز طی روزهای آینده با چهره های سیاسی متعددی در جریان 14 مارس و شخصیت های اهل سنت لبنان دیدار می کند که با توجه به نزدیک بودن انتخابات این گمانه را مطرح کرده که تحولات انتخاباتی اصلی ترین محور رایزنی های او با این شخصیت هاست.
روزنامه «الاخبار» نیز در شماره امروز (دوشنبه) خود هدف از سفر هیات سعودی به بیروت را اطلاع یافتن از تحولات انتخاباتی برای مداخله کردن در وضعیت همپیمانان این کشور که پس از انتخابات ریاست جمهوری و استعفای اخیر دچار تشتت شدند، دانست.
منبع: IRNA
ارسال نظرات
نظرات حاوی عبارات توهین آمیز منتشر نخواهد شد
نام:
ایمیل:
* نظر: