به گزارش«شیعه نیوز»، اهمیت کتابخانه عمومی امام امیرالمومنین (علیه السلام) از این حیث است که از آن به عنوان مرکزی برای اشاعه وتوسعه فرهنگ و اندیشه یاد می شود. این کتابخانه حاوی هزاران کتاب در علوم و معارف مختلف و همچنین مصحف شریفی با دست خط امام علی بن ابیطالب (علیه السلام)، کتاب شفای ابوعلی سینا، کتاب های صحاح مذاهب چهارگانه اهل سنت و نسخه های خطی نادری است که تاریخشان به قرن های متمادی برمی گردد. این کتابخانه توسط «علامه شیخ عبدالحسین امینی» (طیب الله ثراه) صاحب موسوعه «الغدیر» تاسیس شده است.
«حجت الاسلام و المسلمین شیخ حیدر محمد علی السهلانی» مدیر این کتابخانه در گفت وگو با شفقنا عراق درباره این کتابخانه گفت: کتابخانه امیرالمومنین در سال ۱۹۵۳ توسط شیخ عبدالحسین الامینی(علامه امینی) در منزل محل سکونتش در نجف اشرف تاسیس شد. در زمان تاسیس این کتابخانه شهر نجف اشرف مملو از کتابخانه های خصوصی علما و نویسندگان بود اما این شهر به کتابخانه ای عمومی نیاز داشت که حاوی منابع تحقیقاتی و اطلاعاتی مورد نیاز پژوهشگران، محققان، و دانشجویان و طلاب باشد.
وی افزود: از ویژگی های برجسته این کتابخانه نسبت به دیگر کتابخانه ها، وجود نسخه های خطی با دست خط صاحبان آن نسخههاست به طوری که بیش از پنج هزار نسخه خطی، ۵۰۰ هزارپایان نامه کارسناسی ارشد و دکترا و ۸۴ هزار کتاب در آن وجود دارد. علاوه بر این در این کتابخانه همچنین نسخه نفیسی از قرآن کریم با دست خط امام علی بن ابیطالب وجود دارد که تاریخ آن به قرن یکم هجری برمی گردد.
السهلانی با اشاره به اینکه در این کتابخانه همچنین فیلم های ۴۵۰ نسخه خطی از میراث تشیع که به دست نویسندگان مذاهب دیگر به رشته تحریر درآمده، وجود دارد و تاریخ آنها به قرن سوم هجری برمی گردد، افزود: این فیلم ها توسط شیخ علامه امنیی از کتابخانه «الظاهریه» دمشق ودر طول چهار ماه حضور در کشور سوریه گرفته شده و در ۲۵۰ میکروفیلم ذخیر شده و توسط شیخ شاکری به نسخه های خطی چاپی تبدیل، فهرست نویسی و دیجیتال سازی (رقومی سازی) شده است. وی همچنین کتب مذاهب اسلامی «المفهم فی شرح صحیح مسلم» نسخ سال ۷۲۴ه، کتاب «تهذیب الاحکام شیخ محمد بن حسن طوسی» نسخ سال ۱۰۷۲، و «کتاب فروع کافی شیخ کلینی» در سال ۹۵۸ ه و «کتاب شرح جمل جرجانی» نسخ سال ۸۷۳ ه را چاپ، فهرست نویسی و دیجیتال سازی کرد.
رئیس کتابخانه عمومی امام امیرالمومنین(علیه السلام) یادآور شد: این کتابخانه دارای چندین غرفه است که هر غرفه حاوی کتب مختلف در زمینه ها و تخصص های مختف مرتبط به مذاهب و طوایف اسلامی و غیر اسلامی است که از آن جمله می توان به غرفه ادبیات، قصص، رجال حدیث، تاریخ، فلسفه، علم کلام، عقاید، علوم شیمی، علوم زیستی، پزشکی، قصص، مطبوعات و نشریات اشاره کرد.
وی تصریح کرد: کتابخانه در حال حاضر با دایره اسناد وقفی وابسته به دیوان اوقاف شیعه عراق قرارادادی یکساله به منظور تصویربرداری و نمایه سازی نسخه های خطی و معرفی آنها به جهان اسلام عقد کرده است و نیمی از کار محوله که در راستای حفظ میراث تشیع صورت می گیرد، انجام شده است.
سهلانی بیان کرد: این کتابخانه دارای پنج طبقه است که ۳ طبقه روی زمین و دو طبقه زیر زمین ساخته شده است و به زودی ساختمان دیگری به هدف عرضه کتاب ها و نسخه های خطی موجود در مخازن کتابخانه افتتاح خواهد شد.
مدیر کتابخانه امیرالمومنین با تاکید بر اینکه کتابخانه فعالیت های خود را از سر گرفته و به منظور استفاده دانشجویان این شهر و زائران محقق و دانشجو بازگشایی شده است، افزود: مخازن کتابخانه حاوی کتاب های زیادی است که رژیم صدام استفاده از آنها را ممنوع کرده بود. علی رغم شرایط دشواری که کتابخانه در دوران رژیم سرنگون شده صدام با آن روبرو بود و علی رغم تلاش ها برای منفجر کردن این کتابخانه که آخرین آنها به زمان اشغال عراق توسط آمریکا برمی گردد، این کتابخانه اکنون باز است و از ساعت هشت صبح تا هشت شب به زائران خدمات ارائه می دهد.
از سوی دیگر «احمد المسعودی» مسئول مخزن نشریات ادواری در کتابخانه عمومی امیرالمومنین به شفقنا گفت: منبع اصلی و پشتوانه اصلی کتاب های کتابخانه، کتاب هایی است که از سوی کتابخانه های خصوصی به کتابخانه علامه امینی اهدا شده است که از آن جمله می توان به غرفه حجی یوسف الحارس، غرفه بیت الخرسان و غرفه آل شمسه اشاره کرد.
مسعودی افزود: خانواده های علما و روحانیون پس از وفات آنها اقدام به اهدای کتابخانه های خصوصی آن بزرگواران به کتابخانه علامه امینی می کردند تا مورد استفاده عموم قرار گیرد.
«امین الخاقانی» یکی از کاربران این کتابخانه در این باره به شفقنا گفت: این کتابخانه عمومی، مکانی علمی و گنجینه ای اطلاعاتی است که سهم بسزایی در حمایت از مسیر علمی، فکری و فرهنگی نجف اشرف ایفا می کند و حلقه اتصال میراث فرهنگی به جامعه ای است که در آن موجودیت یافته است و از طریق کتاب ها، نشریات و مراجعی که در اختیار دارد، اقدام به نشر آگاهی میان اعضای آن می کند و منابع اطلاعات فراوانی را در اختیار کاربران قرار می دهد.
وی افزود: کاربران کتابخانه های عمومی ، نویسندگان و ادبایی هستند که به کتاب عشق می ورزند.