به گزارش«شیعه نیوز»، محمود الربیعی، سخنگوی دفتر سیاسی فراکسیون "صادقون" وابسته به جنبش "عصائب اهل الحق" اعلام کرد: دلایل عقبنشینی از ائتلاف النصر مسائل انتخاباتی است نه سیاسی. ما به دلیل قانون انتخابات و محدود بودن تعداد کرسیهای شورای استانداریها از ائتلاف خارج شدیم.
از سوی دیگر فالح الخزعلی، از نمایندگان ائتلاف الفتح که گروههایی از حشد شعبی در آن حضور دارند از عقبنشینی فراکسیون "منتصرون" از ائتلاف العبادی خبر داده و علت این امر را پیوستن برخی از افراد دخیل در پروندههای فساد به ائتلاف النصر اعلام کرد.
الخزعلی در بیانیهای گفت: ما به خودمان اجازه نمیدهیم که بخشی از مجموعه فساد باشیم و از برخی از شخصیتهایی که به عراق بد کردند، حمایت کنیم.
وی افزود: ما خواهان تحقق بهترین امر به خاطر وطن هستیم. باید اصل انتقال مسالمت آمیز قدرت از طریق انتخابات آزاد و شفاف حفظ شود و از اموال عمومی و نفوذ دولتی برای کسب آرا استفاده نشود.
الخزعلی خاطرنشان کرد: باید انتخابات در زمان مقرر خود برگزار شده و قانون اساسی دور زده نشود و ما از مردم میخواهیم که بهترین را انتخاب کنند.
پیشتر در اطلاعات فاش شدهای از داخل ائتلاف ملی ادعا شده بود که پیوستن جریان ملی حکمت "به رهبری عمار حکیم" به ائتلاف النصر باعث خشم گروههای بسیج مردمی شده و آنها را به خروج از این ائتلاف فراخواند اما برخی مدعی هستند که روند خروجها از ائتلاف العبادی به دلیل نارضایتی برخی از محافل مردمی و سیاسی از ائتلاف وی با گروههای بسیج مردمی بوده است. به ویژه اینکه مقتدی صدر، رهبر جریان صدر عراق موضع شدیدی اتخاذ کرد که این موضعگیری حیدر العبادی را واداشت تا درخصوص مسائل انتخاباتی خود بازنگری کند و شروط جدیدی را بر گروههای ائتلاف خود ارائه کند که این شروط آنها را به عقب نشینی سوق داد.
از سوی دیگر، نبود پیشنویس قانون مشخصی برای انتخابات مانع از تکمیل روند شکلگیری ائتلافها میشود چراکه مذاکرات میان احزاب مرتبط با تقسیم کرسیها و اولویت رده بندی آنها براساس لیستهای انتخاباتی است که این مسائل را قانون انتخابات مشخص میکند در حالی که مناقشات جدی در پارلمان پیرامون این قانون انتخابات ادامه دارد.
در حالی که حیدر العبادی موضع خود را در مورد عقب نشینی ائتلاف الفتح از تشکیلاتهای انتخاباتی اعلام نکرده است اما یک منبع نزدیک به وی در مصاحبه با الشرق الاوسط گفته است که العبادی شروطی را گذاشت که دیگران آن را نپذیرفتند و بدین ترتیب از ائتلاف العبادی عقب نشینی کردند که از جمله این شروط تشکیل ائتلاف فراقومیتی و نژادی بود.
اما یک منبع عالیرتبه و آگاه از فضای مذاکرات که نخواست نامش فاش شود، گفت: ائتلاف جدیدی که از تشکیل آن با العبادی خبر داده شده بود این مساله را نپذیرفت که طرفهای دیگری به این ائتلاف بپیوندند و آن طرفها این مساله را به العبادی اعلام کردند چراکه این امر میتوانست باعث تشتت آرا شود.
این منبع افزود: بعد از اینکه العبادی ائتلافی را با عمار حکیم تشکیل داد طرفهایی که با ائتلاف با العبادی موافقت کرده بودند غافلگیر شدند و این در حالی بود که اساسا اعتراضی نسبت به مشارکت جریان حکمت یا دیگر گروههای ملی وجود نداشت اما روند انتخابات بیشتر پیچیده شد.
وی افزود: طرفهای شرکت کننده در این ائتلاف و در راس آنها سازمان بدر صلاح دیدند که از این ائتلاف عقبنشینی کنند تا هر طرفی حامیان واقعی خود را بشناسد.
بعد از اینکه ائتلاف الفتح از خروج خود از فهرست العبادی خبر داد برخی از منابع اخباری را در مورد تصمیم ائتلاف الفتح برای پیوستن به نوری مالکی، رئیس ائتلاف دولت قانون مطرح کردند.
این در حالی است فراکسیون بدر که ریاست ائتلاف الفتح را برعهده دارد این مساله را تکذیب کرد که به دنبال ائتلاف با دولت قانون به ریاست نوری مالکی باشد.
همچنین اخباری در مورد احتمال پیوستن سلیم جبوری، رئیس پارلمان عراق به ائتلاف العبادی مطرح است و ناظران این مسائل را در سایه وضعیت بیثباتی درخصوص ائتلافها بعید نمیدانند.
سازمان بدر، فراکسیون صادقون، تجمع مردمی مستقل، گردانهای حزب الله، جنبش اسلامی در عراق، گردانهای جندالامام، جنبش الصدق و العطا، حزب اسلامی الطلیعه، تیپهای خراسانی، فراکسیون منتصرون، گردانهای سیدالشهدا، جنبش جهاد و سازندگی، تیپهای جهاد، فراکسیون وفا و تغییر، شورای عالی اسلامی، سازمان کار اسلامی، جنبش ۱۵ شعبان، حزب حرفهایها در بازسازی و گردانهای امام علی از ائتلاف نخست وزیر عراق خارج شدهاند.
در همین حال یک منبع نزدیک به حیدر العبادی که نخواست نامش فاش شود، در مصاحبه با الشرق الاوسط اعلام کرد: حیدر العبادی با اجازه به (برخی از افراد فاسد برای پیوستن به ائتلافش) مرتکب اشتباهاتی شد.
همچنین یک منبع نزدیک به ائتلاف "سائرون نحو الاصلاح" که تحت لوای جریان صدر و حزب کمونیست عراق و احزاب و گروههای سنی در بغداد و استانهای دیگر فعالیت میکند این مساله را تکذیب کرد که این ائتلاف تضمینی برای پیوستن به ائتلاف حیدر العبادی داشته باشد.
از سوی دیگر، یکی از رهبران جریان حکمت عراق که نخواست نامش فاش شود، اعلام کرد که جریان حکمت به ریاست عمار حکیم گزینه عقبنشینی از ائتلاف انتخاباتی تحت رهبری حیدر العبادی را بررسی میکند.
این منبع گفت: در پی دو دستگیهایی که در ائتلاف العبادی رخ داد عمار حکیم به صورت جدی به عقبنشینی از این ائتلاف فکر میکند.
این منبع بعید ندانست که پس از خروج عمار حکیم، گروههای بسیج مردمی به ائتلاف العبادی بازگردند.
وی مدعی شد که مذاکرات در این خصوص در حال انجام است.