به گزارش«شیعه نیوز»، رویترز گزارش داد: سازمان ملل متحد روز جمعه برای نخستین بار عملیات تخلیه اردوگاه های لیبی را که به گفته گروه های مدافع حقوق بشر، شرایط نگهداری پناهجویان در آنها غیرانسانی بوده است، آغاز و ساکنان آنها را به ایتالیا منتقل کرد.
این رسانه انگلیسی افزود: این نخستین بار است که کمیساریای عالی پناهجویان سازمان ملل متحد (UNHCR) در لیبی به طور مستقیم، اردوگاه پناهجویان را در این کشور به منظور انتقال آنها به اروپا تخلیه کرده است.
طبق این گزارش، یک هواپیمای نظامی مدل سی 130 ایتالیا روز جمعه با 110 پناهجوی زن وکودک در فرودگاه پایتخت این کشور به زمین نشست و انتظار می رود بیش از 50 نفر دیگر با هواپیمای دیگری به خاک این کشور انتقال یابند.
صدها هزار مهاجر و پناهجوی آفریقایی که به دلیل جنگ یا فقر در کشورشان مجبور به فرار شده اند، در اردوگاه لیبی گرفتار شده اند. آنها امیدوار بودند که با پرداخت پول به قاچاقچیان موفق به ورود به اروپا از خاک ایتالیا شوند.
«وینست کوشتل» (Vincent Cochetel ) نماینده ویژه منطقه مدیترانه مرکزی در کمیساریای عالی امور پناهجویان سازمان ملل همزمان با ورود نخستین هواپیمای حامل مهاجران آفریقایی به ایتالیا در بیانیه ای اعلام کرد: «ما واقعا امیدواریم که دیگر کشورها نیز همین مسیر را دنبال کنند.»
وی افزود: «برخی از افراد تخلیه شده از این اردوگاه ها در معرض آسیب های جدی بوده اند و در شرایط غیر انسانی نگهداری می شدند. پنج نفر از این زنان هنگام نگهداری در اردوگاه، وضع حمل کردند در حالی که دسترسی بسیار محدودی به کمک پزشکی داشتند.»
کمیساریای عالی امور پناهجویان تخمین می زند که حدود 18 هزار نفر در مراکز بازداشتگاهی مهاجران که تحت کنترل دولت طرابلس قرار داد نگهداری می شوند و این سازمان قصد دارد سال آینده 10 هزار نفر از آنها را از این اردوگاه ها تخلیه کند.
سازمان خیریه «کارتیاس» وابسته کلیساهای ایتالیا اعلام کرد که کلیسای کاتولیک این کشور بسیاری از تازه واردها را در پناهگاه هایی درسراسر این کشور اسکان خواهد داد و مهاجرانی از اریتره، اتیوپی، سومالی و یمن وارد روند قانونی درخواست پناهندگی می شوند.
ورود مهاجران و پناهجویان به ایتالیا از ژوئیه (تیر و مرداد) امسال در مقایسه با مدت مشابه در سال قبل به دو سوم کاهش یافت. این کاهش به دنبال توقف قایق های حامل انتقال قاچاقی مهاجران از شهر صبراته در شمال غرب لیبی اتفاق افتاد. ایتالیا در مقابل توان گارد ساحلی خود را برای بازگرداندن برخی از قایق ها تقویت کرده است.
اقدام ایتالیا برای عبور امن برخی از مهاجران به دنبال انتقاد برخی گروه های حقوق بشر رخ داد که تلاش های این کشور برای جلوگیری از ورود مهاجران از لیبی را به ازای پیشنهاد کمک، آموزش و ارائه تجهیزات برای مقابل با قاچاق انسان محکوم کرده اند.
«مارکو مینیتی» وزیر کشور ایتالیا درباره انتقال پناهجویان به کشورش در گفت و گو با خبرنگاران اظهار داشت: این تازه اول کار است و ما تلاش می کنیم این مسیر انسان دوستانه را باز نگه داریم.
رویترز افزود: قاچاق انسان درلیبی از زمان سرنگونی دولت «معمر قذافی» در سال 2011 (1390) رونق گرفت و بیش از 600 هزار نفر در مدت چهار سال از مسیرهای دریایی خطرناک در سراسر مدیترانه مرکزی برای عبور به اروپا استفاده کردند.
برآورد می شود ده ها هزار نفر از مهاجران به دام قاچاقچیان انسان افتاده اند و اتحادیه آفریقا اعلام کرد که 700 هزار نفر از آنها در لیبی بسر می برند. کمیساریای عالی پناهجویان سازمان ملل متحد بیش از 44 هزار نفر را به عنوان پناهجو و مهاجر به ثبت رسانده است.
مقامات کمیساریای عالی پناهجویان سازمان ملل، مهاجران انتقال یافته به ایتالیا در روز جمعه را در زمره پناهجویان «آسیب پذیر» طبقه بندی کرد که شامل کودکان، قربانیان سوء استفاده جنسی، زنان، افراد مسن و افراد معلول می شود.
به گزارش ایرنا، سازمان عفو بین الملل اواسط آذر ماه دولت های اروپایی بویژه ایتالیا را متهم به همدستی با شکنجه پناهجویان در لیبی کرد.
این سازمان درگزارشی دولت های اروپایی بویژه ایتالیا را متهم کرد که بطور آگاهانه همدست شکنجه و سوء استفاده از ده ها هزار پناهجو توسط مقامات لیبی هستند.
«جان دالهویسن» مدیر این سازمان اظهار داشت: دولت های اروپایی نه تنهاکاملا ازاین سوء استفاده ها مطلع هستند بلکه از مقام های لیبی حمایت نیز می کنند و در این جرایم شریک و همدست آنها هستند.
به عقیده این سازمان، دولت های اروپایی برای جلوگیری از حرکت پناهجویان از لیبی به سوی اروپا، بطور فعال از مقامات محلی برای حبس آنها در زندان های پرجمعیت و وحشتناک لیبی حمایت می کنند . صدها هزار پناهجو در لیبی به دام مقامات محلی، شبه نظامیان، گروه های مسلح و قاچاقچیان که به نوبه خود به دنبال سودجویی هستند، افتاده اند. ده ها هزار پناهجو در مراکز حبس در لیبی نگهداری شده و اغلب مورد خشونت و سوء استفاده قرار می گیرند.
این سازمان از دولت های اروپایی خواست در همکاری با لیبی تجدید نظر کنند تا به پناهجویان اجازه ورود به اروپا از طریق راه های قانونی داده شود.