به گزارش«شیعه نیوز»، سرپرست مرکز بهداشت شهرستان زنجان اظهارکرد: موج چهارم ایدز تلفیقی از ترزیق مشترک و روابط جنسی ناسالم است و این هشداری برای جامعه به شمار میآید.
محمود حریری با اشاره به هفته اطلاعرسانی در خصوص ایدز گفت: ۱۳ تا ۱۹ آذر هفته جهانی ایدز با شعار سلامتی حقی برای همه، با اطلاعرسانی، پیشگیری، تشخیص زودهنگام، درمان و حمایت از مبتلایان به ایدز نامگذاری شده است.
وی با اشاره به اینکه بالغ بر ۳۳ هزار نفر مبتلا به ایدز در ایران شناسایی شدهاند، گفت: ارزیابیها نشان از وجود آمار بیش از ۶۰ هزار نفر دارد که هنوز اطلاعی از بیماری خود ندارند.
حریری با اشاره به اینکه بیشترین راه انتقال در کشور و استان زنجان از راه اعتیاد تزریقی و ارتباط جنسی است،اظهارکرد: خوشبختانه دولت طی سالهای گذشته در جهت درمان اعتیاد و پیشگیری از گسترش آن سرمایهگذاری خوبی کرده و این مسئله شیوع این بیماری را از این راه تا حدود زیادی کنترل کرده و سرعت رشد آن را کاهش داده است.
سرپرست مرکز بهداشت شهرستان زنجان با اشاره به اینکه متاسفانه آمارها خبر از این میدهند که شیوع ایدز از طریق روابط جنسی رو به افزایش است، خاطرنشان کرد: متاسفانه به دلیل ناآگاهی و نبود اطلاع کافی افراد نسبت به این بیماری و قابل شناسایی نبودن افراد و رعایت نکردن اخلاق اجتماعی در سالهای اخیر رشد این بیماری به طریق جنسی در حال افزایش است و این بیماری وارد دهه سوم شده است.
آخرین آمار تخمینی مبتلایان به ایدز در کشور
رئیس اداره ایدز وزارت بهداشت با اشاره به اینکه ۶۰ درصد مبتلایان به ایدز در ایران شناسایی نشدهاند، گفت: تخمین زده میشود ۶۶ هزار و ۳۵۹ نفر در ایران مبتلا به ایدز هستند.
پروین افسر کازرونی، رئیس اداره ایدز وزارت بهداشت درباره افزایش انتقال ایدز از طریق ارتباط جنسی گفت: این مسئله که انتقال ایدز از طریق ارتباط جنسی رو به افزایش است به مداخلات جامعی برمیگردد که در ارتباط با بحث پیشگیری از انتقال اعتیاد تزریقی از سال ۸۴ و ۸۵ شروع شد و به صورت جامع در قالب مراکز کاهش آسیب، درمان متادون نگهدارنده و توزیع سرنگ در جمعیت معتادان تزریقی به آن پرداخته و باعث شد گسترش انتقال در این گروه کنترل شود.
وی با بیان اینکه در حال حاضر ۶۰ درصد افرادی که مبتلا هستند از وضعیت خود خبر ندارند، گفت: یعنی فردی بوده که سالها قبل اعتیاد تزریقی داشته و بعد بهبود پیدا کرده و دیگر اعتیاد ندارد، ازدواج کرده و بچهدار شده اما نسبت به تست اچ آی وی آگاه نبوده و آن را انجام نداده است. آن ۶۰ درصدی که مبتلا هستند و از وضعیت خودشان آگاه نیستند در اکثر مواقع آلودگی را به همسر یا شریک جنسیشان منتقل میکنند.
کازرونی با اشاره به مواردی که از نظر انتقال جنسی شناسایی شدهاند، گفت: از همه زنانی که تشخیص داده شدهاند، حدود ۵۰ درصد زنانی هستند که همسر فرد مبتلا بوده و آنها تحت عنوان انتقال جنسی مبتلا شدهاند.
وی خاطرنشان کرد: این واقعیت را باید ببینیم که شواهد نشان میدهد که الگوی مصرف مواد تغییر کرده است و مواد از حالت مواد مخدر به مواد محرک و شیشه رو به افزایش است و استفاده از مواد محرک باعث میشود رفتارهای جنسی پرخطر و غیرمعمول بیشتر باشد که در نهایت موجب افزایش انتقال از طریق جنسی میشود.
رئیس اداره ایدز وزارت بهداشت با اشاره به اینکه این مسئله نیاز به آگاهی دارد؛ گفت: آگاهی پایین نسبت به سلامت باروری و جنسی، خود مراقبتی و تماس جنسی ایمن میتواند از عواملی باشد که انتقال اچآیوی از طریق جنسی را افزایش بدهد و به این شکل نیست ارتباط جنسی خارج از چارچوب خانواده موجب افزایش این مسئله باشد.
او با بیان اینکه ترس و انگ اچآی وی موجب میشود افراد برای تست نروند؛ گفت: ترس از اینکه اگر مبتلا باشم ممکن است طرد شوم مسبب آن است که افراد آزمایش اچایوی ندهند. بنابراین افرادی هم که فکر میکنند در معرض ابتلا قرار دارند از انجام تست میترسند.
رئیس اداره ایدز وزارت بهداشت درباره رویکرد جدید به آموزش و شناسایی اچآی وی، تصریح کرد: رویکرد نوین آموزش اچ آی وی از سال گذشته آغاز شده که پیام کلیدی آن این است که اچآیوی یک عفونت مزمن است و در صورت تشخیص زودهنگام، مراقبت و درمان فرد میتواند عمر طبیعی داشته باشد و تعداد ویروس در بدنش به حدی کاهش پیدا کند که قابلیت انتقال نداشته باشد. وقتی این پیام گسترش پیدا کند افرادی هم که حدس میزنند ممکن است در معرض ابتلا قرار گرفتند؛ آگاه میشوند که اگر سریع مراجعه کنند و تحت درمان قرار بگیرند، میتوانند زندگی معمولی داشته باشند.
کازرونی تاکید کرد: همه مراکز درمان و تشخیص اچآیوی در نهایت رازداری مشاوره و آزمایش میدهند و در صورتی که فرد مبتلا به اچآیوی تشخیص داده شود با رازداری همه خدمات را به صورت رایگان در اختیار او میگذارند.
او افزود: ما در گذشته رویکرد آموزش، مشاوره و آزمایش داوطلبانه را تحت عنوان ویسیتی مطرح میکردیم اما امروز توصیه انجام تست برای افرادی که بیشتر در معرض ابتلا هستند را دنبال میکنیم. مثلا افرادی که در گذشته اعتیاد تزریقی داشتند یا مواد مصرف میکردند، افرادی که در معرض رفتارهای پرخطر جنسی هستند یا مبتلا به بیماریهای آمیزشی هستند و حتی افرادی که مبتلا به بیماری سل هستند را شناسایی و توصیه به انجام تست میکنیم.
رئیس اداره ایدز وزارت بهداشت گفت: یکی از برنامههای مهم ما پیشبینی انتقال ایدز از مادر به فرزند است؛ معتقدیم مادر برای در اولین ویزیتی که برای بارداری انجام میدهد بحث تست اچآی وی برایش مطرح و تست انجام شود تا در صورتی که اچ آی وی داشت تحت مراقبت و درمان قرار گیرد، اما مسئله مهم این است که مادران باردار بدانند تست اچآیوی برای آنها ضروری است.
او با اشاره به مراکز مشاوره و بهداشتی تست اچآیوی گفت: آدرس سایت مرکز اچ آی وی وزارت بهداشت به آدرس http://hiv-sti.ir/ است این مراکز در نهایت رازداری تست انجام میدهند و در صورت ابتلا، فرد را تحت مراقبت و درمان قرار میدهند. همچنین با توجه به اینکه تشخیصهایی که در خارج از مراکز وزارت بهداشت انجام میشود تشخیص اولیه است باید تشخیص اصلی توسط سیستم بهداشت و مراکز مشاوره بیماریهای رفتاری انجام شود. به طور مثال خانمی برای عفونت شدید به بیمارستان مراجعه کرد و در تست اولیه اچآیوی مثبت بود که سریع به مراکز بیماریهای رفتاری معرفی شد و در بررسیها نیز نشان داده شد که همسرش مبتلا بوده و بعد هم یکی از فرزندانش مبتلا است و این این تشخیص فقط با خود بیمار درمیان گذاشته میشود.
کازرونی تاکید کرد: موارد شناسایی شده ۳۶ هزار و ۳۹ نفر است که از این تعداد بالای ۹ هزار نفر فوت کردند و درحال حاضر ۲۶ هزار و ۴۶۴ مورد زنده داریم و تخمین زده میشود؛ ۶۶ هزار و ۳۵۹ مورد مبتلا به ایدز در ایران وجود دارد که این آمار نشان میدهد ۶۰ درصد مبتلایان همچنان خودشان خبر ندارند که مبتلا هستند.