۰

تحلیل رسانه‌های غربی از دست و پازدن عربستان در باتلاق جنگ یمن

رخدادهای یمن از موشک باران عمق عربستان و شکست ائتلاف حمله به این کشور تا ابتکار عمل ایران برای حل بحران یمن از طریق گفت‏‎وگوهای سیاسی مورد توجه ویژه رسانه های عرب زبان قرار گرفته و گزارش ها و تحلیل های بسیاری در این باره منتشر شده است.
کد خبر: ۱۵۲۵۷۷
۰۹:۳۴ - ۲۷ آبان ۱۳۹۶
به گزارش«شیعه نیوز»، ائتلاف کشورهای عربی به سردمداری عربستان به تازگی تدابیر جدیدی علیه یمن اتخاذ کرده که موجب شده است بحران در این کشور دو چندان شود.

ائتلاف سعودی دوشنبه هفته گذشته اعلام کرد به ‌دنبال شلیک یک موشک از سوی نیروهای یمنی به سمت فرودگاه ریاض همه مرزهای زمینی، هوایی و دریایی به یمن بسته می‌شود. این درحالی است که ائتلاف عربستان از آغاز حملات خود به یمن هزاران نفر از غیر نظامیان از جمله کودکان و زنان را کشته و زیرساخت های یمن را ویران کرده و این کشور اکنون در فاجعه انسانی به سر می برد.

سعودی‌ها همواره جمهوری اسلامی ایران را متهم می‌کنند که موجب ادامه جنگ یمن با حمایت از مردم و نیروهای یمنی است. این در حالی است که مقام های ایران بارها بر این مساله تاکید کرده اند که بحران یمن راه‌حل نظامی ندارد و باید با برقراری آتش‌بس و پایان بخشیدن فوری به همه عملیات نظامی مسیر برای اجرای راه‌حل سیاسی آماده شود.

گزارش پیش رو به مهمترین محورهای تحلیلی رسانه های عرب زبان درباره تحولات یمن طی روزهای گذشته می پردازد.

پیشروی روند جنگ بر خلاف میل ریاض

روزنامه «الاخبار» لبنان، شبکه خبری «الجزیره» قطر و تارنمای «اخبار الیمن» با اشاره به قدرت یابی نیروهای یمن در برابر عربستان و جنایت های جنگی علیه مردم یمن، شکست ائتلاف عربستان در این جنگ را در کانون توجه قرار دادند.

به نوشته روزنامه الاخبار، عربستان سعودی و «محمد بن سلمان» ولیعهد آن به بن بست رسیده اند. بن سلمان پیش بینی می کرد که جنگی برق آسا علیه یمن به راه می اندازد و طی چند روز کار را یکسره می کند. اما جنگ فرسایشی و پرهزینه یمن ثابت کرد عربستان از اوضاع یمن و قدرت مردم این کشور در پایداری و مدیریت نبرد آگاهی ندارد.

پس از سپری شدن بیش از 30 ماه جنگ علیه یمن، حمله موشکی نیروهای یمن به فرودگاه بین المللی «خالد بن عبدالعزیز» در ریاض همانند باری بود که کمر شتر را شکست و عربستان را روانی کرد. این موضوع سبب شد ریاض محاصره یمن را سخت تر و همه گذرگاه های زمینی، دریایی و هوایی را بر روی یمن ببندد.

به نوشته روزنامه الاخبار، حمله موشک بالستیک که فرودگاه خالد بن عبدالعزیز را در ریاض هدف قرار داد بیانگر پیشرفت بی نظیر و راهبردی ارتش و کمیته های مردمی یمن است. آثار سیاسی و حتی پیام های نظامی حمله موشکی و عکس العمل دیوانه وار ریاض پس از حمله بیانگر واقعیت تنگنای سیاسی رهبران عربستان است.

حمله موشکی نیروهای ارتش و کمیته های مردمی انصارالله بیانگر اراده سخت و شجاعانه و حکیمانه رهبران یمن است. این حمله نشان دهنده تجربه نظامی و سیاسی یمن است که توانسته است زمان مناسبی را برای حمله انتخاب کند.

در شرایطی که اوضاع داخلی عربستان در نتیجه بازداشت شماری از شاهزادگان به اتهام فساد مالی، بحرانی بود نیروهای یمن، عربستان را هدف قرار دادند. تصمیم نیروهای یمن در شلیک موشک به ریاض نشان داد در ماه ها و سال های آینده روند جنگ وارد مرحله تازه ای خواهد شد که ژرفای عربستان هدف حمله های موشکی نیروهای یمن قرار خواهد گرفت.

ولیعهد عربستان که با هدف نابود سازی گروه مردمی انصارالله به یمن حمله کرده بود پس از سپری شدن 30 ماه از آغاز جنگ علیه یمن اکنون با شلیک موشک به دست نیروهای یمن خواب از چشمانش پریده است. این در شرایطی است که او در آستانه رسیدن به پادشاهی است.

به نوشته شبکه خبری الجزیره به نقل از روزنامه «ایندیپندنت»، محاصره یمن از سوی عربستان سبب متوقف شدن واردات مواد غذایی و دارو به این کشور شده است. این موضوع سبب شده است 19 میلیون نفر از مردم یمن نیاز مبرمی به کمک های انسانی دوستانه داشته باشند و 7.3 نفر از مردم این کشور با قحطی دست و پنجه نرم کنند.

در این زمینه «شیرین الطرابلسی» پژوهشگر «موسسه توسعه خارجی» انگلیس گفت: اوضاع یمن در شرایط کنونی بسیار ناگوار است و پیش بینی می شود وضعیت بدتر و زیرساخت ها بیشتر ویران شوند. او گفت بیشتر ویرانی ها به دلیل استفاده از سلاح های آمریکایی و انگلیسی است. عربستان از زمان حمله به یمن 6 میلیارد دلار برای خرید بمب و موشک از انگلیس هزینه کرده است. همچنین بیماری وبا در شرایط کنونی شیوع پیدا کرده است و پیش می بینی می شود تا پایان سال جاری میلادی بیش از یک میلیون نفر از مردم یمن به این بیماری گرفتار شوند.

به نوشته تارنمای اخبار الیمن، ناظران معتقدند ائتلاف کشورهای عربی به سردمداری عربستان از عملیات «طوفان قاطعیت» تا «بازگشت امید» در پیچیدگی های پرونده یمن غرق شده است. عربستان که بازگشت «عبدالربه منصور هادی» رییس جمهوری فراری یمن به قدرت را در اولویت قرار داده بود اکنون برای دفاع از وجهه خود در مجامع بین المللی و دفاع در برابر حمله های موشکی نیروهای یمن سرگرم است.

اکنون عربستان در جبهه های گوناگون جبهه یمن گرفتار شده است. پس از آنکه عربستان و همپیمانان آن جنگی را علیه گروه مردمی انصارالله و هواداران «علی عبدالله صالح» رییس جمهوری سابق یمن آغاز کردند و برای پیش بردن اهداف خود پیش می رفتند اکنون دو جبهه فراروی عربستان گشوده شده است. در جبهه نخست پس از اینکه نیروهای یمن فقط در مرزهای جنوبی عربستان دست به حملاتی می زدند اکنون با حمله موشکی خود به ریاض، عربستان را مجبور کرده اند در برابر این حمله ها از شهرهای خود دفاع کند.

در جبهه دوم هم پس از اینکه بسیاری از گزارش های نهادهای بین المللی و سازمان ملل عربستان را به نادیده گرفتن قوانین جنگی و حقوق بشر در جنگ علیه یمن متهم می کنند ریاض برای دفاع از وجهه خود تلاش می کند.

عربستان در نتیجه بمباران مناطق غیر نظامی و نادیده گرفتن قوانین بین المللی با اعتراض و انتقادهای جهانی روبه رشدی علیه خود روبرو است. به تازگی «آنتونیو گرترش» دبیر کل سازمان ملل این ائتلاف را در فهرست سیاه کشورها و رژیم هایی قرار داده است که حقوق کودکان را نادیده می گیرند.

سازمان ملل ائتلاف حمله به یمن را مسوول کشتار بیش از 700 کودک یمنی معرفی کرده است. همچنین گزارش های سازمان ملل نشان می دهد ائتلاف حمله به یمن در این جنگ 33 مدرسه و 16 تاسیسات بهداشتی را بمباران کرده است.

دیگر جنگ عربستان علیه یمن محدود به عملیات نظامی در داخل یمن نیست. بلکه دفاع عربستان از مرزهای جنوبی به یکی از اولویت های ریاض تبدیل شده است. این مرزها اکنون به کانون حمله نیروهای یمنی تبدیل شده است و طی ماه های اخیر بیش از 100 سرباز عربستانی در نتیجه حمله نیروهای یمنی به هلاکت رسیده اند.

حمله موشکی نیروهای یمن به فرودگاه خالدبن عبدالعزیز در ماه جاری میلادی تحول مهمی در جنگ یمن است به طوری که «سایمون هندرسون» پژوهشگر اندیشکده واشنگتن گفت فرودآمدن ترکش های موشک یمن در فرودگاه ریاض خطرناک ترین رویداد در جنگ یمن است. تکرار چنین حمله هایی طرح ولیعهد عربستان برای آغاز پروژهای راهبردی در عربستان را تهدید می کند.

گزارش بسیاری از رسانه ها و اندیشکده های مهم جهان نشان می دهد عربستان و همپیمانان آن از شکست در جنگ فرسایشی یمن رنج می برند. افزون بر این، عربستان در نتیجه شکست در جنگ سوریه و موضوع لبنان و بحران خلیج فارس دچار درد و رنج شده است. عربستان آغازگر این بحران ها بود، اما راهبردی برای آنها ندارد.

حمایت ایران از حل سیاسی بحران یمن

روزنامه «العرب الیوم» مصر یکی از عمده رسانه هایی بود که حمایت ایران از حل سیاسی بحران یمن را در مورد توجه قرار داد.

به نوشته روزنامه العرب الیوم، «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه از جامعه بین الملل خواست برای پایان بخشیدن به جنگ علیه یمن تلاش کند.

در نامه ای که وزیر امور خارجه برای آنتونیو گوترش دبیر کل سازمان ملل ارسال کرده، او اوضاع ناگوار و نگران کننده انسانی یمن را که در نتیجه جنگ علیه این کشور به وجود آمده است به دبیرکل سازمان ملل یادآوری کرد.

در این نامه آمده است این اوضاع در نتیجه محاصره یمن، حمله به این کشور و کشتار طاقت فرسای مردم یمن به وجود آمده است و این جنگ سبب درد و رنج مردم این کشور و شیوع بیماری وبا و قحطی بی سابقه در یمن شده است.

در این نامه آمده است زبانه‌های آتش جنگ در کشور یمن و در سومین سال این حمله همچنان در حال شعله‌ور شدن است و نمی توان برای آن پایان روشنی متصور شد. وضعیت خشونت‌بار ادامه دارد و ویرانی گسترده این کشور و رنج‌های مصیبت‌بار انسانی، آن را به جهنمی تبدیل کرده است. این در شرایطی است که عاملان این حمله جنایتکارانه خود نیز اکنون در باتلاق آن دست و پا می‌زنند.

در بخشی از این نامه آمده است مسوولیت بین المللی ارتکاب جنایات جنگی و نادیده گرفتن اصول و مقررات حقوق بین الملل بشردوستانه به‌عهده عاملان این جنایات است. آنها فقط به‌دنبال راه‌حل نظامی هستند و تلاش می‌کنند توجه جهانیان را از جنگ تجاوزکارانه خود منحرف کرده و تقصیر را به گردن دیگران بیندازند.

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی نوشت: وظیفه جامعه بین المللی این است که به طور موثر و قاطعانه درباره بحران یمن موضع گیری کند و به این جنگ احمقانه پایان دهد و با برقراری آتش‌بس زمینه را برای توزیع کمک‌های انسانی فراهم کند و از راه گفت‌وگو و آشتی ملی، بدون هرگونه پیش‌شرطی صلح و آرامش را به این کشور بازگرداند.

وی افزود: جمهوری اسلامی ایران از آغاز این بحران تاکید داشت که تنها راه بازگشت صلح و ثبات آن است که به همه طرف‌های یمنی اجازه دهیم تا بدون هر گونه دخالت خارجی، دولت وحدت ملی فراگیر بر پایه خواست خود تشکیل دهند.

بر پایه این نامه، وزیر امور خارجه ایران معقتد است از مدت‌ها پیش بایستی طرح چهارماده‌ای وی برای حل بحران یمن بررسی و اجراء می‌شد. او این طرح را پس از حمله عربستان به یمن در نامه ای به دبیر کل سابق سازمان ملل متحد پیشنهاد کرد.

به نوشته روزنامه العرب الیوم، طرح ظریف شامل گام های چهارگانه آتش‌بس و پایان بخشیدن فوری به همه عملیات‌های نظامی، دسترسی بدون مانع مردم یمن به کمک‌های انسانی و بهداشتی، ازسرگیری گفت‌وگوی ملی تنها با مشارکت و هدایت یمنی‌ها و حضور نمایندگان همه طرف‌ها و گروه‌های اجتماعی یمنی و تأسیس دولت وحدت ملی فراگیر است.

ظریف اعلام کرد دولت جمهوری اسلامی ایران برای پیشبرد این هدف، آمادگی دارد با همکاری سازمان ملل و همه طرف ها وارد یک گفت‌وگو با هدف پیگیری و عملیاتی کردن این طرح صلح شود. وی همچنین آمادگی ایران را برای همکاری با دبیرکل سازمان ملل و همه طرف ها با هدف ارسال فوری کمک‌های انسانی و بهداشتی به مردم نیازمند یمن اعلام کرد.
منبع: RASA NEWS
ارسال نظرات
نظرات حاوی عبارات توهین آمیز منتشر نخواهد شد
نام:
ایمیل:
* نظر: