۰

نبردی که تعیین کننده سرنوشت جنگ در سوریه است

«دیرالزور» آخرین پایگاه اقتصادی داعش در سوریه است و عملیات تهاجمی ارتش سوریه به آن، نبردی تعیین کننده است که نتیجه آن دورنمای اوضاع در سوریه را رقم خواهد زد.
کد خبر: ۱۴۶۹۲۹
۱۲:۵۷ - ۲۵ مرداد ۱۳۹۶
به گزارش «شيعه نيوز»،  ارتش سوریه در این هفته عملیات تهاجمی مهمی را به شهر "دیرالزور" آغاز کرده است. به گفته "سرگئی شایگو" وزیر دفاع روسیه، آزادسازی این شهر که منطقه‌ای سرشار از منابع نفتی است، به منزله نزدیک شدن به پایان جنگ در سوریه خواهد بود.

وی معتقد است که دیرالزور در شرایط کنونی، «منطقه بسیار مهمی در نقشه سوریه» است و نتیجه آن در بسیاری از موارد  دورنمای مبارزه با داعش را دچار تحول خواهد کرد. بر اساس اطلاعات وزارت دفاع روسیه، در جریان این عملیات نیروی هوایی-فضایی روسیه و نیروهای جنبش حزب الله لبنان نیز از ارتش سوریه حمایت کامل می کنند.

البته برای رسیدن به هدف آزادی دیرالزور، نیروهای دولتی سوریه باید سرعت بیشتری به اقدامات خویش بدهند، برای اینکه شبه نظامیان کرد مورد حمایت آمریکا نیز از سمت شمال در حال نزدیک شدن به این شهر هستند. این مسئله که دیرالزور که کنترل بر آن اهمیت زیادی دارد، در نهایت به دست کدامیک از طرفین بیفتد، قواعد تازه‌ای برای حل و فصل سیاسی بحران سوریه بوجود خواهد آورد.

اهمیت راهبردی شهر دیرالزور از رقه بیشتر است

لازم به یادآوری است که در حال حاضر در سوریه، تنها سه شهر بزرگ است که همچنان تحت کنترل تروریستهای داعشی قرار دارد که بزرگترین آنها دیرالزور است که مرکز استانی به همین نام است. بعد از آن شهر رقه است که از لحاظ وسعت و جمعیت در رتبه بعدی قرار می گیرد. و سومین شهر نیز "المیادین" است که در جنوب شرقی دیرالزور و تقریبا در مرز سوریه با کشور عراق قرار دارد.  

نیروهای دموکراتیک سوریه و شبه نظامیان کرد متحد آنها که مورد حمایت آمریکا قرار دارند اکنون حدود سه ماه است که برای آزادسازی شهر رقه از دست داعشی ها تلاش می کنند. گفته می شود در این عملیات خود نظامیان آمریکایی نیز فعالانه حضور دارند. شهر رقه برای داعش اهمیت سمبلیک دارد، برای اینکه آنها بعد از اشغال آن، آنجا را پایتخت خود در سوریه اعلام کردند. رقه نخستین شهری بود که در ژانویه سال 2014 بطور کامل بدست تروریستها افتاد. البته این شهر از لحاظ راهبردی و اقتصادی دارای اهمیت خاصی نیست. این در حالی است که دیرالزور، پایتخت نفتی سوریه، لقب گرفته و بزرگترین حوزه نفتی سوریه در آنجا قرار دارد. آزادسازی این شهر به منزله کنترل این حوزه نفتی است و نیروهای کرد تحت حمایت آمریکا نیز دقیقا با همین هدف در حال نزدیک شدن به دیرالزور هستند.  

امکان درگیری نظامی بر سر تصرف دیرالزور وجود دارد

"ایلنا سوپونینا" مشاور مدیر  موسسه تحقیقات راهبردی روسیه معتقد است که بروز درگیری نظامی بین گروههای نظامی که سعی در آزادسازی شهر دیرالزور را دارند، کاملا ممکن است. نه تنها نیروهای سوری، بلکه مقامات روسیه و آمریکا هم این مسئله را درک کرده اند.

این کارشناس به این روزنامه گفت: «البته از آنجا که روسیه و آمریکا در حال حاضر در سوریه هدف مشترکی را دنبال می کنند، هر دو طرف تلاش می کنند تا مانع از بروز چنین درگیری شوند، چون برنده چنین اتفاقی، فقط داعش خواهد بود. با این وجود نمی توان احتمال آن را بطور صددرصد منتفی دانست.»  

آمریکا می‌تواند تفرقه اندازی کرده و مناقشه نظامی را ادامه دهد

به عقیده وی، آزاد شدن دو شهر دیرالزور و رقه، کار داعش در سوریه را یکسره خواهد کرد، ولی به منزله پایان قطعی مبارزه نخواهد بود، چرا که در سوریه هنوز نقاط تجمع نیروهای داعشی دیگری نیز وجود دارد. ضمن اینکه روند حل و فصل سیاسی بحران سوریه نیز همچنان با مشکلاتی مواجه است. البته در صورت آزادی دیرالزور، مناقشه در سوریه، بعد تازه ای پیدا خواهد کرد. این شهر می تواند دلیلی برای رقابت جدی بین دولت سوریه و کردها شود. از آنجا که اقدامات شبه نظامیان کرد را در واقع آمریکا تعیین می کند، اگر آنها تمایل نداشته باشند که مناقشه در سوریه پایان یابد، کاملا محتمل خواهد بود که آمریکا نیروهای دموکراتیک سوریه و شبه نظامیان کرد را به ادامه مبارزه با دمشق سوق دهد و بحران در سوریه همچنان، البته به شکل تازه ای ادامه پیدا کند.

سوپونینا همچنین یادآور شد: «تا حل و فصل سیاسی بحران سوریه نیز هنوز راه درازی باقی است. برای نزدیک کردن نیروهای سوری، نه تنها موفقیت در جبهه های نبرد لازم است، بلکه مواضع آنها در مذاکرات بین المللی در ژنو و آستانه نیز باید به یکدیگر نزدیک شود. در این بین دیدگاه کشورهای روسیه، ایران، ترکیه، آمریکا و سازمان ملل نیز در این زمینه تاثیرگذار خواهد بود.
ارسال نظرات
نظرات حاوی عبارات توهین آمیز منتشر نخواهد شد
نام:
ایمیل:
* نظر: