به گزارش «شيعه نيوز»، ماهنامه آمریکایی «امریکن کانزروتیو» در گزارشی نوشت: هیچ کشوری برای گسترش اسلام افراطی همچون عربستان سعودی فعالیت نداشته است. چهار دهه است که این کشور غنی از لحاظ نفتی از طریق موسسات دولتی و خصوصی در حال گسترش افراطی ترین نوع تفاسیر از اسلام است.
به طور خلاصه، استفاده از اسلام به عنوان اسلحه بخش مهمی از سیاست خارجی عربستان سعودی است. این ابزار اصلی است که این کشور از آن برای کسب قدرت و نفوذ در کشورهای خاورمیانه و به شکل گسترده تر در جهان اسلام استفاده می کند. تاکنون این استراتژی با همکاری آمریکا ادامه یافته است.
قرن ها سنت های متنوع مذهبی در اسلام - در کشورهایی مانند یمن، سومالی، مصر، سوریه و عراق - توسط جریان روحانیون آموزش دیده توسط عربستان کنار زده شده است. این امامان و ادیان تحت تاثیر عربستان سعودی وهابیت را آموزش می دهند.
«محمد بن سعود» در سال 1744 با «محمد عبدالوهاب» معامله ای کرد: الوهاب از آل سعود حمایت می کند اگر که به وهابیت وفادار بماند. این تفسیر از اسلام، که از اعتقادات سلفی ها متمایز است، به عنوان وهابیت شناخته می شود.
عربستان سعودی علی رغم ثروت زیاد خود، با افزایش سطح فقر و بیکاری و تقسیمات فرقه ای خونین دست و پنجه نرم می کند. این کشور مانند همسایگان اش در حوزه خلیج فارس وابسته به کارگران خارجی است. این وابستگی به ویژه در شغل هایی است که نیاز به سطح بالایی از تخصص فنی دارند. تولید در عربستان سعودی محدود است و اقتصاد تقریبا به طور کامل وابسته به صادرات نفت است.
این مسائل داخلی به ترس عربستان سعودی از نفوذ رو به رشد ایران در منطقه برمی گردد. این ترس ها بی دلیل نیستند. ایران برخلاف عربستان سعودی دارای یک ارتش قدرتمند و یک اقتصاد نسبتا متنوع با بخش تولیدی فعال و یک طبقه متوسط تحصیلکرده است. شاید مهمتر از همه این باشد که عراق به خاطر تجاوز آمریکا به این کشور، اکنون به شدت در عرصه نفوذ ایران قرار دارد.
مشکلات داخلی واقعی عربستان سعودی، که به طور گسترده ای با ترس نفوذ ایران همراه شده است، سیاست خارجی این کشور را شکل داده است که در حال تبدیل شدن به حالت ارتجاعی تر و تهاجمی تر است. در پاسخ، عربستان سعودی تلاش های خود را در زمینه ترویج وهابیت دو برابر می کند.
روش های نسبتا نرم برای گسترش ایدئولوژی های رادیکال به خوبی به دولت عربستان سعودی کمک کرده است. با این حال، در پاسخ به نفوذ رو به رشد ایران و ناامنی های ریشه دار خود، آل سعود تلاش می کند تا این روش های مرتبط با قدرت نرم را با قدرت سخت جایگزین کند.
عربستان سعودی در عراق، سوریه و یمن به صورت آشکارا و مخفیانه از بسیاری از گروه های مسلح حمایت می کند که اگر به طور آشکارا با گروه هایی مانند القاعده متحد نباشند، عمدتا اهداف مشابهی یعنی ایجاد یک نوع دولت تحت حکومت افراطیون اسلامی را دنبال می کنند. با وجود این که 15 نفر از 16 هواپیماربای حادثه 11 سپتامبر 2001 پاسپورت های سعودی داشتند و احتمالا توسط مقامات سعودی مورد حمایت قرار می گرفتند، دولت آمریکا تا حد زیادی نقش عربستان سعودی در پیشرفت ایدئولوژی های رادیکال را نادیده گرفت. این همان ایدئولوژی است - که با چند تفاوت ظریف - در قلب گروه های تروریستی مانند داعش است. آمریکا نه تنها نقش عربستان سعودی را در ارتقاء ایدئولوژی های رادیکال در سراسر جهان اسلام نادیده می گیرد، بلکه در حال حاضر به ماجراجویی بی پروا در کشورهایی مانند یمن و سوریه کمک می کند.
این ایدئولوژی ها و اقدامات خطرناک عربستان را باید جدی گرفت.