به گزارش "شیعه نیوز"، جلد ١١ تا ١٦ دانشنامه حضرت امام صادق علیهالسلام کاری از محققین بنیاد علمی فرهنگی دارالحکمه کانادا از سوی انتشارات میراث شرق منتشر شد. آنچه که منتشر شده است، تنها بخشی از اين برنامهی تحقيقی است که به کتابشناسی، مقالهشناسی و معرفی پاياننامههای به سامانرسيده و سرانجام به شناسايی پديدآورندگان اين آثار در زمينههای «قرآن و تفسیر»، «حدیث»، «کلام»، «فقه و احکام»، «فلسفه و عرفان»، «اخلاق، سیاست و تربیت»، «علوم رفتاری و اجتماعی» و ديگر دانشها نظير طب، نجوم و ... میپردازد.
در مقدمهی جلد یازدهم این دانشنامه آمده است: در این مأخذشناسی تلاش شد تا همهی عنوانﹾ کتابهای مستقل دربارهی «امامصادق(ع)» به زبان فارسی و عربی، و نیز برخی عنوانﹾ کتابهای مشتمل بر مطالبی با کلیدواژهی «امامصادق(ع)»، با ذکر دقیق نشانی مطالب موردنظر در آن کتاب، آورده و توصیفشود. افزون بر این، شماری از پایاننامهها و مهمترین مقالات مکتوب مرتبط با کلیدواژهی «امامصادق(ع)» معرفی خواهدشد.
اهم اهداف مدنظر دراین پژوهش عبارتاند از:
ایجاد یک گردایهی اطلاعاتی جامع از مآخذ و مکتوبات موجود در حوزهی معارف امامصادق(ع)
ارزیابیِ منابع موجود و نیز پژوهشهای صورتگرفته در حوزهی معارف امامصادق(ع)
زمینهسازی برای تدوین دائرﺓالمعارف بزرگ اهلبیت
زمینهسازی برای تأسیس کتابخانهی تخصصی بینالمللی پیامبر و اهلبیت
ساختار مأخذشناسی:
1. مأخذشناسی حضرت امامصادق(ع)، جامع (exhaustive) است، نه گزیده (selective). در این اثر بیش از سه هزار کتاب، مقاله و پایاننامه با موضوع زندگی امامصادق(ع) معرفی شدهاست.
2. این مأخذشناسی، توصیفی (descriptive) است، نه تحلیلی و انتقادی (critical/analytical) و نه آماری (statistical).
3. زبان اصلی این مأخذشناسی، فارسی است؛ و تمامی منابعی که از زبانهای فارسی، انگلیسی، فرانسوی، ترکی، اردو و سایر آورده شدهاند نیز به زبان فارسی معرفی و توصیف شدهاند.
4. ترتیب آمدن منابع در این کتابشناسی، بر اساس الفبای نام کتب است.
5. نویسندگان و پدیدآورندگانِ منابع یادشده در این کتابشناسی از ملیتها و مذاهب مختلف هستند؛ اما اغلبِ منابع، مربوط به نویسندگان مسلمان است.
6. مبدأ زمانی خاصی برای این کتابشناسی در نظر گرفته نشده است، لکن منتهای آن، سال 1394 شمسی است.
7. سیاست پژوهشیِ این طرح، بر آن بودهاست که تمامی منابع و مآخذ پس از رؤیت به صورت بنیادی توصیف گردد. اما در برخی موارد، بهویژه در بخش پایاننامهها، به دلیل حجم گستردهی منابع و مآخذ و نبودِ دسترسی به اصل آنها تعداد اندکی از آنها توصیف شدهاست. برای کسب اطلاعات در مورد این منابع، ناگزیر از مراجعه به برخی سایتها و نشریات اطلاعرسانی و کتابشناسی چون: خانه کتاب، پایگاه اطلاع رسانی سراسری اسلامی و فصلنامه کتابهای اسلامی بودهایم؛ یا از چکیدههای مقالات نویسندهها در نشریات، برخی کتب مجموعه مقالات و فهرستهای توصیفی، و نهایتا از اطلاعات برخی مراکز علمی و پژوهشی در اینترنت بهره جستهایم. یافتههایی از این دست، برای هماهنگی با چکیدههای موجود در مأخذشناسی، همراه با تلخیص و تکمیل اطلاعات کتابشناختی آن استفاده شده و در متن با عنوان «اقتباس» مشخص شدهاست. لذا ممکن است برخی از این معرفیها به مناسبتهای مختلف در اینترنت نیز قابل مشاهده و دسترسی باشد.
8. در این مأخذشناسی، تعداد 982 عنوان کتاب عربی و فارسی، 72 عنوان کتاب لاتین، 380 عنوان پایاننامه، 1082 عنوان مقالات نشریات، 692 عنوان مقالات روزنامهها و در مجموع تعداد 3208 پژوهش مکتوب با موضوع امامصادق(ع) معرفی و توصیف شدهاست.
آنچه در شناسنامه ى كتاب آمده است:
ناشر: انتشارات ميراث شرق
سال چاپ: ١٣٩٦
پديدآورندگان: محققين بنياد علمى فرهنگى دارالحكمه كانادا
ويراستار و نمونه خوان: گروه ويراستاران
سرويراستار: مريم مؤيدى
صفحه آرا: معصومه محمدى
طراح جلد: مريم ماهر
مدير توليد: سيدمحمدمهدى شهرستانى