به گزارش «شيعه نيوز»، خبرگزاری «اسوشیتدپرس» با اشاره به این مسأله بیان می کند که واشنگتن از همکاری با دولت اسد ـ که اکنون در فضای بین المللی مورد انتقاد شدید قرار دارد ـ متنفر است. اما خشکانیدن ریشه های داعش در سوریه و بیرون کردن این گروه از این کشور، تنها با اتکا به نیروهای کرد و ائتلاف عربی تحت حمایت آمریکا بسیار مشکل است و چندی پیش نیز یکی از سخنگویان ائتلاف آمریکا گفته بود که تحرکات ارتش سوریه برای مبارزه با داعش، بار بر دوش ائتلاف آمریکا را سبک کرده است.
با این حال، اجازه به ارتش اسد برای مبارزه با داعش و بیرون کردن این گروه از نظر آمریکایی ها این خطر را در پی دارد که منجر به مستحکم شدن جایگاه دولت اسد در سوریه و ادامه حکومت وی در برابر گروه های سابقا معارض در این کشور شده و همچنین منجر به تقویت جایگاه ایران و حزب الله در منطقه شود.
یکی از مقامات کاخ سفید که نخواسته نامش فاش شود، در این باره بیان کرده که در درون کاخ سفید دو دستگی بر سر نوع برخورد با اسد و اینکه آیا باید با توسل به زور و خشونت او را ساقط کرد، وجود دارد.
عدم امکان حذف داعش بدون ایران و اسد / دودستگی در کاخ سفید بر سر نوع برخورد با اسد
به شکلی جالب توجه سخنگوی ائتلاف آمریکا در سوریه بیان کرده است که نیروهای دولتی سوریه می توانند مناطق تحت کنترل داعش را به تصرف خود درآورند و خلأ به وجود آمده پس از شکست داعش را پر کنند. این مسأله به ویژه پس از آن که دونالد ترامپ در هفته گذشته اسد را تهدید کرد در صورت حمله شیمیایی، دوباره پاسخ کوبنده ای خواهد گرفت، بسیار شوکه کننده است.
این پیام های متناقض، یک واقعیت اساسی را بازگو می کند و آن اینکه هرچند بسیاری از سیاستگذاران در ایالات متحده، از بازگو کردن آن ابا دارند: آنها از بشار اسد متنفر هستند اما او مطمئن ترین ابزار برای امنیت و حکومت بر شهرهای بزرگ عرب نشین در سوریه است.
وضعیت در سوریه به کل با عراق متفاوت است. در عراق نیروهای ارتش این کشور و ائتلاف آمریکا دست در دست هم با داعش مبارزه می کنند که به نظر در آستانه فتح بزرگترین پایگاه داعش در عراق یعنی موصل هستند. از آن سوی، دولت سوریه همواره بیان کرده، به همه نیروهایی که در کنار این دولت به مبارزه با داعش بپیوندند، خوش آمد می گوید.
اما تاکنون ایالات متحده هرگونه همکاری با نیروهای اسد را – که ترامپ آن را «حیوان» خطاب کرده – رد نموده و ترجیح داده است تا با نیروهای کرد و عربی که تحت عنوان نیروهای دموکراتیک سوریه فعالیت می کنند همکاری کند. اکنون این نیروها مشغول مبارزه در شهر محاصره شده و تحت کنترل داعش یعنی رقه در شمال هستند و احتمالا بعد از آن به سمت پایگاه بعدی این گروه در جنوب شرق یعنی دیر الزور حرکت می کنند.
اما همکاری ایالات متحده با نیروهای کرد، خشم ترکیه را برانگیخته است چرا که این کشور بر این باور است که کردها مشغول تدارک یک منطقه خودمختار در مرزهای ترکیه با سوریه هستند. همچنین نیروهای دموکراتیک سوریه که حدود 50 هزار تن هستند تا همین جا نیز بیش از توان خود گسترده شده اند و هیچ آمادگی برای چالش بزرگتری در دیر الزور ندارند.
اما نیروهای اسد به حمایت از ایران به شکلی با ثبات و پیش رونده، مشغول به فتح همه مناطق تحت کنترل داعش در پیرامون ائتلاف آمریکا بوده اند و بسیاری از جبهه ها در خارج از رقه و دیرالزو را فتح کرده اند. به حمایت روسیه و ایران، دولت اسد توانسته است، پیشروی های بسیاری در سوریه داشته باشد و تقریبا همه شهرهای بزرگ سوریه به جز آن تعداد که اکنون دست داعش است، در کنترل دولت قرار دارد.
سمبل این پیروزی ها را در هفته گذشته از اسد دیدیم؛ جایی که با حضور در نماز عید در حما و بعد از آن حضور در یک پایگاه هوایی روسیه و گرفتن عکس در یک جنگنده SU-35 با لبخند خود وضعیت را به خوبی نشان داد. نیروهای سوریه اکنون در پهلوی جنوب غربی رقه موضع گرفته اند و مقامات سوری بیان کرده اند که در نهایت این شهر را تصرف خواهند کرد.
ایالات متحده بیان کرده است که این شهر بعد از آزادسازی باید توسط یک شورای محلی اداره شود و تأکید کرده که هیچ گونه تحرکی از سوی ارتش دولت سوریه برای مبارزه در رقه را تحمل نخواهد کرد. پیش از این، نیروهای آمریکایی در نزدیکی پایگاهی که در آن مشغول آموزش نیروهای معارض بوده اند، اقدام به ساقط کردن یک جنگنده دولتی و دو پهپاد متعلق به نیروهای ایرانی کرده اند.
با این حال یک مقام آمریکایی بیان کرده است، دودستگی در کاخ سفید در نحوه برخورد با اسد در مواجهه با کنترل مواضع در دست داعش بالا گرفته و در حالی که یک گروه خواهان برخورد شدید با اسد در این زمینه هستند، وزارت امور خارجه و همچنین پنتاگون در مورد عواقب این نوع برخوردها هشدار جدی می دهند.
این مقام آمریکایی بیان کرده که هشدار دهنده ها در دولت ترامپ، نگران این موضوع هستند که ایالات متحده در راستای کاهش کنترل اسد در سوریه و برکنار کردن او از قدرت، درگیر یک جنگ مستقیم دیگر شود.
دیلون سخنگوی ائتلاف در پنتاگون به خبرنگاران گفته است که هدف آمریکا نابودی داعش در هر جای ممکن است و اگر سایرین همچون دولت سوریه و متحدان ایرانی و روسی این کشور به مبارزه با گروه های افراطی بپیوندند، ما مطلقا هیچ مشکلی با این موضوع نخواهیم داشت.