به گزارش «شيعه نيوز»، بعد از اعلام خبر حمله موشکی سپاه به ناحیه دیرالزور این سوال در محافل خبری مطرح شد که چرا دیرالزور. شواهد مختلف از جمله اطلاعات پنتاگون حاکی از این است که طی دو ماه اخیر داعش برای تغییر پایتخت خودخوانده از الرقه به دیرالزور خیز برداشت است.
ایران آنلاین نوشت، طبق این گزارش ها داعش برای اجرای طرح خود در ابتدا اکثر فرماندهان ارشد خود را از الرقه و موصل به دیرالزور برده است. این اتفاق پس از آن افتاد که داعش مراکز حیاتی خود در شهر الباب و بخش گسترده ای از حومه شمالی الرقه و شرق این شهر را از دست داد و بخش عمده موصل نیز از دست آن خارج شد. به این ترتیب این دو شهر به عنوان مراکز حیاتی داعش امن نبود و داعش باید به دنبال جایگزینی برای انتقال کانون قدرت خود به آنجا می بود. در همین رابطه داعش علاوه بر انتقال سرکردگان خود ، صدها کامیون حامل مهمات و تجهیزات جنگی را نیز منتقل کرده است. خودروهای کوچک ، سلاح، مهمات و گلوله های توپ خانه از جمله محموله های این کامیون ها بوده اند. خانوادههای صدها نفر از مبارزان خارجی داعش نیز از مناطق درگیریها در موصل و الرقه خارج شده و به المیادین و البوکمال و اطراف نهر فرات در شهر دیرالزور رفته اند.
شهر دیرالزور مرکز استان دیرالزور در شرق سوریه و نزدیکی مرزهای عراق واقع شده و توسط رود فرات به دو قسمت شمالی و جنوبی تقسیم میشود. این استان به دلیل نزدیکی به پایگاه بزرگ القاعده در مرز عراق همواره گرایش بالایی به افراطی گری مذهبی داشته و به مرکزی برای پرورش گروههای تروریستی تبدیل شده است.
ترویج و رشد افکار وهابیت باعث شد در ابتدای درگیریهای داخلی سوریه، بخش های اعظم این استان از کنترل ارتش سوریه خارج شود و در حال حاضر بیشتر مناطق این استان تحت کنترل گروه تروریستی داعش است و فقط بخش هایی از شهر به همراه فرودگاه در کنترل ارتش سوریه قرار دارد که این مراکز نیز در محاصره قرار دارند و دولت سوریه از طریق چترهای هوایی به شهروندان و نیروهای ارتش امداد رسانی میکند.
فرودگاه راهبردی دیرالزور، پایگاههای نظامی و انبارهای اسلحه در شهر دیرالزور سبب شد تا دولت سوریه در ابتدای درگیریها، تعدادی افسران ویژه خود را به این شهر منتقل کند تا به هر قیمتی این مراکز مهم نظامی حفظ شود. استان دیرالزور شامل سه شهر دیرالزور، البوکمال و المیادین و ۱۱ دهستان و ۱۲۸ روستا میباشد.
با تغییر رویکرد کشورهای غربی مداخله جو در بحران سوریه و تبدیل شدن آنها از حامیان گروه های تروریستی به مخالفان داعش، بعلاوه ایجاد رقابت بین این نیروها و دولت سوریه برای آزاد سازی هر چه سریعتر شهر الرقه به نظر میرسد که عرصه بر این گروه تروریستی تنگ تر شده و تغییر کانون قدرت داعش نیز تنها ناشی از تحولات امنیتی و نظامی و افزایش محاصره آن در شهرهای سوریه و عراق است. این در حالی است که شهر موصل نیز در آستانه آزادسازی قرار دارد و آزاد سازی این شهرها به عنوان مراکز اصلی قدرت داعش در سوریه و عراق می تواند از جنبه نظامی و تبلیغاتی آثار منفی برای داعش داشته باشد، لذا این گروه تروریستی با اقدامی پیش دستانه و عقب نشینی تاکتیکی سعی کرده خود را به صورت موقت از این خطر رها کند.
با تسلط نیروهای کرد دموکراتیک سوریه در برخی مناطق شرقی شهر الرقه و فرودگاه نظامی الطبقه که در گذشته تحت سلطه داعش قرار داشت، دیگر الرقه جای امنی برای این گروه تروریستی نبود. نیروهای آمریکایی نیز اخیرا در نزدیکی شهر الطبقه هلی برن شده بودند و همین موضوع باعث نیروهای کرد تسلط خود را در برخی مناطق حومه غربی الطبقه گسترش دهند.