به گزارش «شیعه نیوز»، شاهین فتحی با حضور در برنامه "تیترامشب" شبکه خبر افزود: جمعیت هلال احمر از ساعات نخست این حادثه با اعلام آماده باشی که از قبل داشت نیروهای عملیاتی خود را به مناطق سیل زده اعزام کرد.
وی با اشاره به اینکه از دوم فروردین تاکنون حوادث مختلفی از جمله سیل و آب گرفتگی و کولاک در نقاط مختلف کشور و زلزله خراسان داشتیم و همزمان باید طرح امداد و نجات نوروزی را هم اجرا می کردیم، ادامه داد: بارندگی های اخیر در ۸ استان ما تاثیر گذاشت و نیروهای عملیاتی ما هم از همان لحظات نخست سعی کردند در ۵۸ شهر و روستا و منطقه متاثر از بارندگی ها، عملیات امدادی خود را آغاز کنند که تا امروز ادامه دارد.
فتحی افزود: حدود ۱۰۰ تن اقلام امدادی و مورد نیاز در قالب ۲۲ قلم کالای امدادی از قبیل چادر، پتو و مواد غذایی به منطقه اعزام کردیم.
وی گفت: اکنون در ۴ استان آذربایجان شرقی و غربی ، لرستان و مازندران، نیروهای عملیاتی ما در حال انجام عملیات هستند.
در ادامه محمد حسین فرهنگی رئیس مجمع نمایندگان استان آذربایجان شرقی هم با حضور در این برنامه گفت: نیروهای امدادی ساعت ۵ بعد از ظهر یعنی حدود ۳ ساعت پیش از وقوع حادثه در منطقه مستقر بودند و بلافاصله پس از حادثه از شهرستان های هم جوار به سرعت به منطقه اعزام شدند و اقدامات امدادی را آغاز کردند.
وی افزود: در مجموع علاوه بر دو شهر "عجب شیر" و "آذرشهر" این سیلاب ها در "سراب" هم خساراتی داشت اما در سراب تلفات جانی انسانی نداشت اما احشام زیادی از بین رفتند.
فرهنگی اضافه کرد: شهرستان "ورزقان" هم به شدت آسیب دیده به ویژه باغات و مزارع آن و آب گرفتگی برخی از خیابان های تبریز و اکثر شهرستان های آذربایجان شرقی از این بارندگی متاثر شدند.
وی گفت: هیئتی از کمیسیون عمرانی مجلس شورای اسلامی مامور و در منطقه حاضر خواهند شد و حادثه، خسارت ها و نحوه جبران آن را بررسی و پیگیری خواهند کرد.
فرهنگی با اشاره به اینکه برآورد خسارت های اعلام شده از سوی مسئولان استانی بررسی می شود، افزود: اعدادی مانند ۷ میلیارد و ۵ میلیارد اعلام می شود اما خسارات بسیار بیشتر از این هاست.
در ادامه پورمهدی معاون امور عمرانی استانداری آذربایجان شرقی هم در ارتباط تصویری با این برنامه گفت: در این استان از چهارشنبه یعنی سه روز پیش از وقوع حادثه از طریق اداره کل هواشناسایی و اداره کل مدیریت بحران به فرمانداری ها، بخش داری ها، شهرداری ها و دستگاه های اجرایی، بخشنامه این هشدار داده شده بود.
وی افزود: پس از این حادثه در استان آذربایجان شرقی ۴۲ نفر مفقودی اعلام شد که از این تعداد در "شبستر" ۲۰ نفر و در "آذرشهر" ۲۲نفر بود که در شهرستان شبستر تاکنون پیکر ۱۸ نفر و در آذر شهر ۱۴ نفر پیدا شدند و ۸ نفر همچنان مفقود هستند.
پورمهدی با اشاره به اینکه کل استان آذربایجان شرقی تحت تاثیر بارندگی قرار گرفت، اضافه کرد: در "آذرشهر" روستایی نداریم که تلفات جانی داشته باشد اما تعدادی از اتومبیل هایی که کنار رودخانه بودند دچار این حادثه شدند.
وی درباره حادثه غرق شدن خودروها در رودخانه زیرپل آذرشهر هم گفت: از طریق پلیس به صاحبان این خودروها اعلام شد که از آن نقطه دور شوند و بسیاری از آن ها نیز از آنجا دور شدند اما برخی از آنها ماندند و دچار حادثه شدند.
در ادامه رئیس مجمع نمایندگان استان آذربایجان شرقی گفت: نبود آموزش ها و توجیهات مناسب در شرایط متنوع حوادث در همه کشور یکی از مشکلات است.
فرهنگی افزود: علاوه بر لزوم آموزش برای حوادث قابل پیش بینی باید درباره حوادث غیر قابل پیش بینی هم به ماموران از جمله ماموران هلال احمر، نیروی انتظامی، راه و هم به عموم مردم آموزش هایی را ارائه کرد و این ضعف در کشور وجود دارد.
وی ادامه داد: در حادثه ساختمان پلاسکو هم اگر ماموران آتش نشانی اقدام به تخلیه سریع ساختمان نمی کردند ابعاد حادثه گسترده تر می شد.
فرهنگی افزود: همه مسئولان ذیربط باید نیروهای خود را توجیه کنند که وقتی بحرانی به وجود می آید سریع اطراف حادثه را تخلیه کنند .
وی اضافه کرد: در حادثه برخورد دو قطار هم بسیاری از کارکنان قطار آمادگی و امکانات لازم برای شکستن شیشه های واگن برای خروج مسافران را نداشتند.
معاون امور عمرانی استانداری آذربایجان غربی با بیان اینکه هیچ مفقود الاثری در این استان نداریم، گفت: این در حالی است که در این استان در ۴ شهرستان بارش شدید باران را داشتیم و ۹۰ روستا در محاصره سیل قرار گرفتند.
کهوریان در ارتباط تصویری با برنامه "تیتر امشب" شبکه خبر با اشاره به اینکه تمهیدات لازم در این استان اندیشیده شده بود، افزود: در آذربایجان غربی فقط یک پسربچه در حادثه سیل اخیر جان باخت.
وی گفت: آگاهی و اطلاع رسانی لازم پیش از حادثه به مردم انجام شده بود و مردم و مسئولان آمادگی لازم را در مواجهه با این حادثه داشتند.
در ادامه معاون سازمان امداد و نجات هلال احمر گفت: کمک ها و فعالیت های امدادی مجموعه هلال احمر برای خدمات رسانی با قوت ادامه دارد.
شاهین فتحی با اشاره به اینکه در حوزه آموزش های مدیریت بحران، خوشبختانه از سال قبل این آموزش ها انجام شده است، افزود: مدیران استانی و شهرستانی در دوره های آموزشی کارگاهی، آموزش های لازم را دیده اند.
وی ادامه داد: دنبال جامعه آماده هستیم که در بحران احساس مشارکت کند و بتواند قدمی بردارد تا کاهش تلفات داشته باشیم.
فتحی افزود: براساس مطالعات انجام شده در سال ۱۳۹۱ مشارکت مردم در فرآیند مدیریت بحران از ۱۰۰ درصد، حدود ۸ و نیم درصد بود و اکنون این رقم به حدود ۹ و سه دهم درصد رسیده است.
وی گفت: بر اساس مطالعات انجام شده در سال ۱۳۹۳ در شهر تهران، ۹۲ درصد از مردم میزان آگاهی خود را درباره اقدامات لازم پیش، حین و پس از حادثه، متوسط و کمتر از متوسط ارزیابی کرده بودند لذا از مردم می خواهیم در آموزش ها شرکت و حوادث پیرامون خود را بشناسند.
وی با اشاره به اینکه طرح "خادم" ( خانواده آماده مخاطرات) در حال اجراست گفت: در بسیاری جاها نبود اطلاعات مناسب از حوادث، تلفات را افزایش می دهد بنابراین آمادگی و مشارکت مردم در فرآیند مدیریت بحران در کاهش تلفات بسیار موثر است.
در ادامه معاون امور عمرانی استانداری کردستان هم در ارتباط تصویری با این برنامه گفت: در استان کردستان در شهرهای "سقز" و "بانه" حوادث تلخی اتفاق افتاد از جمله در شهر سقز ۴ نفر و یک نفر در شهر بانه جان خود را از دست دادند اما مفقودی نداریم.
قادری با اشاره به اینکه متوسط بارندگی در فاصله ۲۰ تا ۲۶ فروردین ۴۱ میلی متر بودافزود: این بارندگی ها به شدت بارندگی استان های آذربایجان غربی و شرقی نبود.
وی درباره ۴ نفری که در "سقز" جان خود را از دست دادند گفت: در یکی از بوستان های این شهر یک صخره طبیعی وجود دارد که اقدامات حفاظتی در اطراف آن انجام شده است، این ۴ جوان زیر این صخره پناه گرفتند و به علت رانش آن جان باختند.
قادری افزود: یک گروه کارشناسی تعیین شده تا علت لغزش و رانش این صخره را بررسی کنند.
در ادامه فرهنگی رئیس مجمع نمایندگان استان آذربایجان شرقی گفت: توجه به زیر ساخت های در معرض حوادث، مقاوم سازی جاده ها و پل هایی که در مسیر رودخانه ها قرار دارد و مقاوم سازی منازل در برابر زلزله از دیگر مواردی است که ستاد مدیریت بحران باید به آن توجه کند.
در ادامه فتحی درباره طرح "خادم" گفت: این طرح به جامعه آماده اشاره دارد یعنی خانواده آماده در برابر مخاطرات.
وی با بیان اینکه مردم باید از ما آموزش های لازم را بخواهند، افزود: التماس می کنیم مردم بیایند و آموزش های لازم را ببینند.
فتحی اضافه کرد: طرح "خادم" در راستای تغییر نگرش و رفتار مردم برای ایمن بودن خودشان و خانواده هایشان در برابر حوادث است.
وی افزود: بر اساس هدف گذاری تا سال ۱۴۰۰ علاقمندیم توانایی مردم را به ۳۰ درصد افزایش دهیم و اگر دولت همکاری کند و اعتبارات بیشتری را اختصاص دهد آمادگی داریم تعداد بیشتری از مردم را آموزش دهیم.