به گزارش «شیعه نیوز»، نشست «آستانه» که مذاکرات سوری- سوری با نظارت کشورهای ایران، روسیه، ترکیه و حضور استفان دی میستورا نماینده سازمان ملل و سفیر آمریکا را شامل میشود، ساعت 10:30 صبح امروز به وقت تهران آغاز خواهد شد تا برای اولین بار دولت و معارضه احتمالا به صورت مستقیم با یکدیگر گفتوگو داشته باشند. پیش از این و در مارس 2016 گفتوگوهایی بین دولت و معارضه انجام گرفته بود، اما این مذاکرات به صورت غیر مستقیم و با وساطت دی میستورا در ژنو انجام شد و به نتیجهای هم نرسید. البته احتمالاتی هم درباره غیرمستقیم بودن مذاکرات آستانه به واسطهگری دی میستورا مطرح شده است.
مذاکرات امروز در آستانه در راستای نشست سه جانبه مسکو و توافق آتش بس ترکیه- روسیه بین دولت و معارضین مسلح است که از اولین دقایق سال جاری میلادی اجرایی شد و با فراز و نشیب، اما به صورتی فراگیر دنبال شده است.
هیئتهای شرکت کننده در نشست آستانه برای 2 کشور ایران و ترکیه در سطح معاون وزیر، برای روسیه در سطح نماینده ویژه پوتین در امور سوریه، برای سوریه در سطح نماینده این کشور در سازمان ملل، برای معارضه در سطح سران چند گروه مسلح معارض به رهبری محمد علوش، برای آمریکا در سطح سفیر و برای سازمان ملل در سطح نماینده ویژه سازمان ملل در سوریه حضور خواهند داشت.
اگرچه این اولین نشست سیاسی دو جانبه سوری- سوری است اما بنا بر گفتههای مقامات کشورهای حاضر در نشست میتوان گفت که اهداف سیاسی را دنبال نخواهد کرد و بیشتر به دنبال تثبیت آتش بس و گشایش باب مذاکرات مستقیم دو جانبه است.
این موضوع را شاید اولین بار روسیه مطرح کرد. "سرگئی لاوروف"، وزیر خارجه روسیه در تماس تلفنی که با «ژان مارک آیرو» همتای فرانسوی خود در تاریخ 17 دیماه داشت، گفت: مذاکرات برنامه ریزی شده در آستانه بین نمایندگان دولت سوریه و گروههای مخالف، جایگزین گفتوگوهای سوری در ژنو نیست".
در واقع گفتوگوهای ژنو محور سیاسی خواهد داشت و در نشست آستانه تلاش خواهد شد تا برای آن نشست زمینه سازی لازم صورت بگیرد که همانا تثبیت آتش بس در شهرهای مختلف به منظور گفتوگوهایی سازنده در ژنو است.
بشار اسد رئیس جمهور سوریه روز 30 دیماه در همین راستا در گفتوگو با شبکه خبری TBS ژاپن اعلام کرد که در نشست آستانه "اولویت با دستیابی به آتش بس برای حمایت از زندگی مردم خواهد بود" تا بدین ترتیب کمکهای بشردوستانه به مناطق مختلف سوریه برسد.
همینطور استفان دی میستورا، نماینده دبیر کل سازمان ملل که ریاست هیئت سازمان ملل در مذاکرات آستانه را بر عهده دارد، ابراز امیدواری کرد که مذاکرات اساسی برای حل سیاسی شکل بگیرد تا زمینه ساز مذاکرات ژنو باشد که امید میرود 8 فوریه برگزار شود.
حسین جابری انصاری معاون وزیر خارجه ایران در بدو ورود به قزاقستان در خصوص این نشست با بیان اینکه این اجلاس تحت نظارت ایران، ترکیه و روسیه برگزار میشود، اظهار داشت: هدف از این اجلاس تثبیت آتش بس در سوریه و فراهم کردن مقدمات گفتوگوهای جدی سوری- سوری بین دولت سوریه و گروههای معارضه سوریه است که با هدف تثبیت آتش بس ایجاد شده و حرکت به سمت راه حل سیاسی بحران با لحاظ رویارویی موثر با تروریسم و افراط گرایی دنبال میشود.
وی همچنین با اشاره به طرح 4 مادهای ایران یادآور شده بود که این طرح در قالب حفظ تمامیت ارضی، حاکمیت ملی سوریه و ارجاع همه امور به انتخاب ملت سوریه ارائه شده و ما در قالب کنفرانس آستانه این ایده را دنبال میکنیم.
رسانههای روس مانند اینترفکس و تاس نیز هدف از این نشست را بیشتر تمرکز بر تداوم و تثبیت آتش بس خواندهاند.
بر اساس این شواهد میتوان دریافت که نشست امروز و فردا در آستانه قزاقستان از نظر سیاسی دستاوردی نخواهد داشت و بیشتر حول مسائل و چالشهای میدانی و نحوه تداوم آتش بس خواهد بود و احتمالاً بیانیه صادر شده نیز در همین راستا و با تاکید بر ادامه گفتوگوها در ابعاد سیاسی در ژنو و تحت نظر سازمان ملل و با حضور کشورهای دیگر از جمله آمریکا و سایر کشورهای نقش آفرین در بحران سوریه است.
طی روزهای گذشته دو دور نشست سه جانبه بین نمایندگان ایران، روسیه و ترکیه و نیز چند دیدار دو جانبه بین هیئتهای حاضر انجام گرفت تا مقدمات نشست امروز و فردا فراهم شود.
میتوان گفت که مهمترین گام برای حل بحران سوریه تثبیت آتش بس برای ماههای آینده و برگزاری نشستهای سیاسی با مشارکت کشورهای بیشتر در ژنو و در ماه آینده میلادی خواهد بود.