۰

فروش بمب‌های خوشه‌ای آمریکا به عربستان متوقف شد

کاخ سفید از توقف ارسال بمب های خوشه ای آمریکا به عربستان سعودی خبر داد.
کد خبر: ۱۱۹۲۵۵
۱۱:۰۱ - ۰۹ خرداد ۱۳۹۵
به گزارش «شيعه نيوز»، فارن پالیسی به نقل از مقامات امریکا گزارش داده است، با توجه به ادامه حملات مرگبار عربستان سعودی به یمن و آمار فزاینده تلفات ، کاخ سفید انتقال بمب های خوشه ای به عربستان سعودی را متوقف کرده است.

این تصمیم در بحبوحه محکومیت های گروه های حقوق بشری در خصوص استفاده از سلاح های ممنوعه در جنگ یمن،اتخاذ شده و اولین اقدام عملی است که نشان می‌دهد ادامه حملات هوایی عربستان سعودی علیه یمن و آمار فزاینده تلفات در این کشور، نگرانی کاخ سفید را بر انگیخته است.

به گفته فعالان حقوق بشر در کمپین نظامی سعودی علیه یمن، صدها غیرنظامی کشته شده اند که بسیاری از آنان کودک بوده اند.

بر اساس این گزارش، این حرکت در حالی صورت می گیرد که کاخ سفید به علت حمایت از رژیم پادشاهی کشور نفت خیز عربستان سعودی در جنگ یک ساله علیه یمن ، با انتقاد فزاینده قانون گذاران امریکا مواجه بوده است.

واشنگتن با فروش سلاح، همکاری در زمینه آموزشی، پشتیبانی اطلاعاتی و کمک در سوخت رسانی هوایی به جنگنده های ائتلاف تحت هدایت سعودی، در جنگ یمن نقش داشته است. این کشور همچنین در سال های اخیر به ارزش میلیون ها دلار، بمب خوشه ای به ریاض فروخته است.

یکی از مقامات بلندپایه امریکا در پاسخ به سوال درباره توقف انتقال بمب های خوشه ای به عربستان سعودی، به گزارشهای منتشر شده مبنی بر استفاده از بمب های خوشه ای در حملات هوایی ائتلاف تحت هدایت عربستان سعودی در مناطقی اشاره کرد که «گفته می شود غیرنظامیان در آن حضور داشته و یا در حومه آن بوده اند.»

مقام یادشده که خواست نامش فاش نشود ، گفت: « ما این گونه نگرانی ها را جدی گرفته‌ایم و به دنبال اطلاعات بیشتر هستیم.»

بر اساس تصمیم کاخ سفید، ارسال بمب‌های خوشه ای سی بی یو-105 ساخت شرکت «تکسترون سیستمز» در امریکا، به عربستان سعودی متوقف شده است.

به گزارش عفو بین الملل و دیده بان حقوق بشر، نیروهای ائتلاف سعودی در حملات خود به یمن، از جمله بمباران العمار، سنهان، عمران و بندر الحیمه از بمب های سی بی یو-105 استفاده کرده اند.

مهمات و جنگ افزارهای خوشه ای حامل ده‌ها و یا صدها خوشه بمب‌ (بچه بمب) هستند که با اصابت به هدف در منطقه ای وسیع

که اغلب به گستردگی یک میدان فوتبال است، پراکنده می شوند. بسیاری از این خوشه‌بمب‌ها اغلب منفجر نمی شوند و محوطه را به یک میدان مین بالقوه تبدیل می کنند.

بمب‌های خوشه‌ای به دلیل گستردگی منطقه تحت پوشش خود، تلفات انسانی زیادی به همراه دارند و گاهی اوقات، در صورت عمل نکردن چاشنی آنها، تا ماه‌ها یا حتی سالها بعد نیز می‌توانند باعث کشتار غیرنظامیان شوند. فروش این تسلیحات در یک معاهده بین‌المللی در سال 2008 ممنوع اعلام شد، اما آمریکا و روسیه از امضای آن امتناع کردند.

امریکا در واکنش به نگرانی های بشردوستانه، حجم صادرات بمب های خوشه ای را کاهش داد و تغییراتی را خواستار شد. منع آن دسته از مهماتی که خوشه بمبهای عمل نکردۀ  بیشتری را به جا می گذارند، از جمله تغییرات درخواستی امریکا بود.

بر اساس مصوبه قانونی امریکا در سال 2009، صادرات بمب های خوشه ای که نرخ عمل نکردن آنها بالای یک درصد بود، قدغن شد.

بر اساس این قانون، از این گونه مهمات نمی توان در «مکان هایی که گفته می‌شود غیرنظامیان حضور دارند» استفاده کرد و باید فقط علیه «اهداف نظامی کاملا مشخص» به کار گرفته شود.

نوعی مهمات خوشه‌ای موسوم به «جنگ افزار سنسور فیوزید سی.بی.یو-105 »  (CBU-105 Sensor Fuzed Weapons) از جمله بمبم هایی است که مشمول قانون ممنوعیت یک درصدی است. اما گزارش دیده بان حقوق بشر در ماه فوریه از به کارگیری این نوع مهمات ممنوعه در بمباران یمن پرده برداشت.

دیده بان حقوق بشر در گزارش خود به مدارکی اشاره کرد که نشان می دهد این مهمات که میزان عمل نکردن آن بالای یک درصد بوده است، در دو حمله در یمن استفاده شده است.

استفاده از سی.بی.یو-105 در حالی بر مبنای «کنوانسیون مهمات خوشه‌ای» قدغن است که در سیاست کنونی امریکا به کارگیری آن و حتی صادرات آن امکان پذیر است.

در اوت 2013 میلادی، وزارت دفاع امریکا موافقت کرد 1300 «جنگ افزار سنسور فیوزید سی.بی.یو 105» ساخت تکسترون، در اختیار عربستان سعودی قرار گیرد.

گروه های مهم بشردوستانه ضمن استقبال از تصمیم آمریکا برای متوقف کردن فروش بمب های خوشه ای به ریاض، به فارن پالیسی گفته اند، این اقدام کافی نیست.

به گفته سانجیو بری از مدیران سازمان عفو بین الملل،  «هر اقدامی که از سوی دولت امریکا جهت پایان دادن به تولید و فروش مهمات حاوی بمب خوشه ای صورت گیرد، خوب است اما لازم است اقدامات بسیار بسیار بیشتری انجام شود.»

 انتهای پیام/654
ارسال نظرات
نظرات حاوی عبارات توهین آمیز منتشر نخواهد شد
نام:
ایمیل:
* نظر: